Obavijesti

News

Komentari 33

Plenković o snimkama: Odmah sam sinoć zvao Božinovića. Mi poštujemo sve zakone i propise

Plenković o snimkama: Odmah sam sinoć zvao Božinovića. Mi poštujemo sve zakone i propise

Premijer Andrej Plenković i ministri će na sjednici Vlade, osim o pandemiji korona virusa i novim informacijama o potresu i obnovi, razgovarati i o dopuni Zakona o sanaciji kreditnih institucija

VIDEO

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice tradicionalno se obratio javnosti. Najprije se osvrnuo na potres koji je sinoć pogodio područje Dalmacije.

- Čuo sam se jučer sa županom Bobanom i gradonačelnikom Trilja, prema informacijama koje imamo potres je bio jačine 4,6, a očito su bile tek manje štete. Možemo reći da smo u okolnostima ovih potresa u zadnje dvije godine jučer dobro prošli. Nadamo se da neće biti i drugih - rekao je.

PRATITE UŽIVO: Sjednica Vlade 

Što se tiče korona virusa i cijepljenja, Plenković je rekao da je Hrvatska utrošila više od tri milijuna doza cjepiva. 

- Najmanje jednom dozom smo procijepili 54,5 posto odraslog stanovništva, a okončano je cijepljenje za njih 51 posto. Do sada smo, kao odgovorna zemlja, donirali 710.000 doza cjepiva, donirat ćemo još i na taj način pokazati odgovornost prema zemljama koje nemaju dovoljno doza cjepiva za zaštitu svojih sugrađana - rekao je dodavši kako smo u zadnjih sedam dana zabilježili 8875 novih slučajeva, od čega njih čak 6977 nije bilo cijepljeno.

Plenković se sastaje s Vučićem: 'Od ping-pong retorike nema ništa pozitivno, to nije moj stil'
Plenković se sastaje s Vučićem: 'Od ping-pong retorike nema ništa pozitivno, to nije moj stil'

- Dakle, cijelo vrijeme je to 1 naprema 4 - poručio je i ponovno apelirao na sve da se cijepe.

- Imamo cjepiva koliko god želimo - rekao je.

O objavljenoj snimci premlaćivanja migranata od strane naše policije

Nakon objavljene snimke o premlaćivanju migranata od strane policije, premijer je naglasio kako je odmah sinoć kontaktirao ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i naložio da se poduzmu sve mjere i napravi opširno ispitivanje.

- Hrvatska kao uređena država poštuje svoje zakone i međunarodne propise i ne želimo da imamo bilo kakva postupanja koja bi mogla imati bilo kakve veze s državama koja nisu u skladu s našim pravnim poretkom - rekao je dodavši kako očekuje da ravnateljstvo policije i sve nadležne službe poduzmu sve i podnesu izvješća što se zaista događa. 

- Naravno da mi imamo zadaću, kao i sve druge države, štititi svoju granicu i sprječavati nezakonite migracije. Pri tome cijenimo ulogu hrvatske policije koja štiti granicu u tom kontekstu zadnjih nekoliko godina, gdje smo, ne samo kao država, nego kao kontinent postali destinacija migracijskih kretanja, nerijetko orkestriranih, nezakonitih migracija, koje vode i organiziraju krijumčari i od toga imaju korist - poručio je.  

Prvi put nam u službenu posjetu stigao neki španjolski premijer: 'Želimo još užu i bolju suradnju'
Prvi put nam u službenu posjetu stigao neki španjolski premijer: 'Želimo još užu i bolju suradnju'

Na sastanku na vrhu EU i zapadnog Balkana u Sloveniji, dodao je, razgovarao je sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

- Zatražio sam da situaciju s udžbenicima, gdje se praktički negira postojanje hrvatskog jezika, riješi i da se takva praksa ne ponavlja - poručio je dodavši kako ministar branitelja Tomo Medved intenzivno vodi razgovore oko nestalih u Domovinskom ratu.

Izbor predsjednika Vrhovnog suda

Osvrnuo se i na izbor predsjednika Vrhovnog suda. Parlamentarna većina je, podsjetimo, na Odboru za pravosuđe uz Radovana Dobronića, koji je kandidat predsjednika Zorana Milanovića, podržala još i Marina Mrčelu. Plenković je naglasio da će i prilikom izglasavanja na plenarnoj sjednici podržati Dobronića ukoliko ga Milanović predloži kao kandidata. A hoće.

- Preuzeli smo odgovornost za normalno funkcioniranje institucija i samog Vrhovnog suda. Želimo da se fokus vrati na reforme u pravosuđu koje predlaže Vlada, prije svega koje se odnose na bolje funkcioniranje pravosuđa, učinkovitost, smanjenje trajanja postupaka, pouzdanost, a ono što je najvažnije, dizanje povjerenja građana u pravosuđe... - poručio je. 

Što će nas zapravo upropastiti? Stravično političko kadroviranje
Što će nas zapravo upropastiti? Stravično političko kadroviranje

Novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa

Govoreći o novom Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, premijer je istaknuo kako sadrži niz unaprijeđenja.

- Zakon je pregledniji, proširuje se primjena na nova tijela i nove čelnike, poput Fonda za obnovu, ravnatelja HRT-a, HAVC-a, ravnatelja zdravstvenih ustanova, županijskih uprava za ceste, nacionalnih parkova... oni su uvršteni na temelju kriterija korupcijskog rizika. Samim time se znantno smanjuju šanse za bilo kakve koruptivne aktivnosti - poručio je Plenković naglasivši kako je bitan iskorak uvođenje obveze deklariranja sukoba interesa te zabrana donošenja odluka kada takav sukob postoji.

- Produljeno je tzv. razdoblje hlađenja s 12 na 18 mjeseci i prošireno je na pravne osobe nad kojim je obveznik vršio nadzornu kontrolnu ili regulatornu ulogu i s kojima je postojao neki poslovni odnos. Nije to za sve moguće buduće poslove, nego za one koji su u nekoj određenoj bitnoj vezi s dužnosnikom radili. Imovinske kartice će se podnositi svake godine, znatno povećavamo i sankcije za kršenje Zakona... Zakonom u potpunosti usvajamo sve preporuke EK iz Izvješće o vladavini prava i Vijeća Europe iz Izvješća GRECO-a - istaknuo je dodavši kako načelo djelovanje, članak 5. ostaje u Zakonu. 

- Povjerenstvo će ih moći primjenjivati na način kako je to utvrđeno u presudama Visokog upravnog suda. Podsjećamo, Povjerenstvo nije etičko tijelo nego upravno i tu dilemu treba jasno artikulirati - rekao je. 

Naglasio je kako je ovaj Zakon jedan od najvažnijih mehanizama prevencije korupcije.

Vučić : 'To što je Milanović rekao puno više govori o njemu nego o meni, jasno je što je istina'
Vučić : 'To što je Milanović rekao puno više govori o njemu nego o meni, jasno je što je istina'

Beroš: U zadnjih sedam dana oko 79 posto oboljelih nije cijepljeno 

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako smo danas zabilježili 1748 novih slučajeva. Gotovo 79 posto novooboljelih zadnjih sedam dana, naglasio je, nije cijepljeno. 823 bolesnika je u trenutno na liječenju u bolnicama, a njih 119 na respiratoru.

- Kontinuirano raste broj bolesnika na intenzivnom liječenju - rekao je dodavši kako raste broj cijepljenih zdravstvenih djelatnika. 

- 5. listopada obuhvat cijepljenja među njima je premašio 71 posto. U odnosu na tjedan ranije, udio necijepljenih smanjio se za 2,4 posto, a najveće povećanje cijepljenih bilježimo među medicinskim sestrama i drugim zdravstvenim radnicima za 2,8 posto - naveo je Beroš. 

Plenković o raketiranju Banskih dvora: To su bili sudbonosni trenuci za slobodu Hrvatske
Plenković o raketiranju Banskih dvora: To su bili sudbonosni trenuci za slobodu Hrvatske

U svrhu pružanja dodatne sigurnosti pacijentima, podsjetio je, od ponedjeljka su uvedene obavezne Covid potvrde u zdravstvenim ustanovama.

- Prema posljednjim podacima, 11.567 djelatnika je testirano, njih 41 je ispalo pozitivno, a 36 ih je odbilo testirati se, nadamo se privremeno - naveo je istaknuvši kako se ovime ne ugrožavaju ničija prava. 

- Upravo suprotno. Naša zadaća je osigurati pacijentima sigurno liječenje - dodao je. 

Sigurnost i zdravlje građana su imperativ ove Vlade, naglasio je.

- Uvođenje potvrda novi je iskorak u sprječavanju širenja ove zaraze - poručio je.

Obzirom da je danas Dan borbe protiv raka dojke, Beroš je naglasio kako nas Covid ne smije spriječiti u preventivnim pregledima.

- Imamo pad mortaliteta za oko 25 posto od ove bolesti zadnjih pet godina, ali i 10 posto manje preventivnih pregleda u odnosu na godinu ranije prije pandemije - rekao je.

Najavio je i izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti u svrhu poboljšanja dostupnosti i kvalitete zdravstvene usluge. 

Obnova

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved izvjestio je o aktivnostima nakon potresa na Banovini. 

- Glede nekonstrukcijske obnove, obnovljene su 592 obiteljske kuće, a na njih 136 su radovi u tijeku - istaknuo je dodavši kako je do početka lipnja ugovorena projektna dokumentacija za postupak obnove za 4800 obiteljskih kuća.

- Glede konstrukcijse obnove, ugovorena je priprema projektne dokumentacije za 288 kuća. Vezano za izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, tijekom rujna imao je javni poziv za iskaz interesa te je zaprimio prijave za 40 gospodarskih subjekata - rekao je.

Uklonjeno je, dodao je, 371 objekt, od čega je 248 obiteljskih kuća, a 17 je u postupku uklanjanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.