Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Na Europskom obavještajnom kolegiju sudjelovao šef SOA-e

Ravnatelj SOA-e Daniel Markić bio jedan od četiri panelista na okruglom stolu. Na Europskom osnivačkom kolegiju sudjelovalo je 66 sigurnosnih i obavještajnih službi iz 30 država

Foto: soa.hr
0 komentara

Ravnatelj SOA-e Daniel Markić sudjelovao je na osnivačkom susretu Europskog obavještajnog kolegija, održanom 4. i 5. ožujka 2019. u Parizu, Francuska.

Europski obavještajni kolegij (Intelligence College in Europe, Collège du renseignement en Europe) je platforma za ne-operativnu razmjenu informacija, sa svrhom stvaranja zajedničke europske strateške obavještajne kulture u kontekstu sigurnosnih i geopolitičkih promjena u svijetu.

Europski obavještajni kolegij započeo je nizom okruglih stolova održanih u ponedjeljak na kojem su sudjelovali predstavnici europskih sigurnosnih i obavještajnih agencija te drugih europskih institucija koje se bave obavještajnim radom.

Drugi dan održan je okrugli stol na kojem je ravnatelj SOA-e bio jedan od četiri panelista - ravnatelja službi. Uz ravnatelja SOA-e, panelisti su bili ravnatelji francuske sigurnosne službe DGSI i obavještajne službe DGSE te ravnatelj španjolske sigurnosno-obavještajne službe CNI.

Okrugli stol zatvorio je francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je i pokrenuo ideju osnivanja Europskog obavještajnog kolegija u svom govoru na sveučilištu Sorbonne u rujnu 2017. o "ujedinjenoj i demokratskoj suverenoj Europi".

Zatvarajući prvi susret Europskog obavještajnog kolegija, francuski je predsjednik naglasio da se Europski obavještajni kolegij osniva s tri cilja: 1. pojašnjenje izazova obavještajnog rada onima koji donose oduke, 2. razmjena iskustava i znanja te 3. strateško promišljanje u koje bi se uključila i akademska zajednica. Kolegij neće biti alat za operativnu razmjenu podataka ili mjesto za donošenje operativnih odluka. Kolegij nije zamišljen kao prethodnica obavještajne agencije EU niti mu je cilj zamijeniti nacionalne obavještajne službe, već treba pomoći u razmjeni iskustava i izgradnji zajedničke europske strateške kulture.

Na osnivačkom sastanku sudjelovalo je 66 sigurnosnih i obavještajnih službi iz 30 država, članica Europske unije, Norveške i Švicarske. Sudjelovalo je 45 ravnatelja službi i 11 koordinatora. Susreti Europskog obavještajnog kolegija održavat će se četiri puta godišnje, a sljedeći susret održat će se u Madridu, Španjolska.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message