News

Komentari 245

Na Hvaru za 100 eura daju 607 kuna: 'To je bezobrazno, ali nije protuzakonito. Smiju to raditi'

Na Hvaru za 100 eura daju 607 kuna: 'To je bezobrazno, ali nije protuzakonito. Smiju to raditi'

Ovakva je praksa uobičajena u svijetu, posebno kada se radi o frekventnim lokacijama s visokim zakupima. Tečajne liste su jasno istaknute, poručuju u mjenjačnici

Ovo je i više nego sramotno. Ovako krasti ljude, nemam riječi, ogorčeno nam je poručila čitateljica s Hvara nakon što je jučer izašla iz jedne mjenjačnice u Jelsi.

A tamo je za 100 eura, koje je došla promijeniti, dobila svega 607 kuna. Tečaj eura prema HNB-u jučer je iznosio 7,49 kuna. A u ovoj mjenjačnici, vidljivo je na računu, tek 6,07. To je naša čitateljica uvidjela tek kasnije. I drugi su u Jelsi, kaže nam, ogorčeni na tečajeve u mjenjačnicama, a veliki broj njih poslovnice su iste tvrtke.

- Mjenjačnice su privatne i mogu staviti tečaj koji žele, ali ovo je loša reklama za Hrvatsku - rekao nam je drugi čitatelj, koji je sličnu situaciju imao i u Rovinju.

Iz same mjenjačnice nam poručuju da posluju u skladu s propisima RH. 

- Ovakva je praksa uobičajena u svijetu, posebno kada se radi o frekventnim lokacijama s visokim zakupima. Tečajne liste su jasno istaknute, a klijentima vraćamo novac ako nakon transakcije nisu zadovoljni - rekli su nam. 

Ovakva praksa ustvari i jest učestala u brojnim našim mjenjačnicama tijekom sezone. Svakog je ljeta ista priča. Ista je situacija, pišu ovih dana dalmatinski portali navodeći žalbe građana i turista, i u Makarskoj, na Braču... 

I lani su Nijemci izvještavali o svom žitelju, koji je iz mjenjačnice na Krku izašao “kratkih rukava”, sa 100 kuna manje. Iako takva praksa nije poštena, mjenjačnice tu ne rade ništa protuzakonito, naglašava Igor Vujović iz Društva “Potrošač”, koje se bavi zaštitom potrošača. 

- Najčešće ljudi ne gledaju tečajeve kad ulaze nego se iznenade tek kad dobiju račun i izađu. Ljudski, s potrošačke strane, naravno da je ovo bezobrazno, ali mjenjačnice to mogu, samo moraju istaknuti tečajeve na vidljivo mjesto - poručuje.

Najčitaniji članci