Obavijesti

News

Komentari 29

VIDEO Hrvat na Islandu: Prošao sam minutu prije velike erupcije vulkana, zatvorili su sve ceste

VIDEO Hrvat na Islandu: Prošao sam minutu prije velike erupcije vulkana, zatvorili su sve ceste
11

Auta ima milijardu, sad sam bio blizu, ali policija nas tjera sve. Ništa, sad ću spremit putovnicu, novčanik, sve najbitnije, rekao nam je Hrvat koji se prije dvije godine preselio na Island

Južno od Reykjavika, blizu mjesta Grindavik u petak kasno navečer eruptirao je vulkan, što islandski Meteorološki zavod ocjenjuje kao rezultat tisuća potresa koji su se dogodili na Islandu zadnjih tjedana.

- Auta ima milijardu, sad sam bio blizu, ali policija nas tjera sve. Ništa, sad ću spremit putovnicu, novčanik, sve najbitnije - rekao nam je Hrvat koji se prije dvije godine preselio na Island. 

POGLEDAJTE VIDEO 

Pokretanje videa ...

Građani su u panici, a policija je zatvorila ceste kako se ne bi previše približavali mjestu erupcije.

- Od mene je taj vulkan nekih pet kilometara zračne udaljenosti. Eruptirao je minutu nakon što sam prošao pokraj njega, taman sam se vraćao s utakmice - rekao nam je.

To je područje inače vrlo blizu popularne Plave lagune, geotermalnih toplica koje su smještene u polju lave blizu Grindavika.

Vulkan Fagradalsfjall je 32 kilometra južno od glavnog grada Islanda Reykjavika. U blizini je i aerodrom Keflavik. U trenutku erupcije otkazani su neki letovi. Iz aerodroma su objavili kako nisu zaustavili sve letove, već je svaka aviokompanija odlučivala za sebe, ovisno o prognozi i kretanju oblaka prašine koju je vulkan izbacivao.