Obavijesti

News

Komentari 20

Na izborima prometuje poznati 'bugarski voz' - glasač unosi popunjen listić, iznosi prazan

Na izborima prometuje poznati 'bugarski voz' - glasač unosi popunjen listić, iznosi prazan

"Bugarski vlak" izborna je manipulacija navodno nastala na izborima u Bugarskoj 2009. godine - "lokomotiva" glasaču, za naknadu, daje ispunjeni listić, glasač "vagon" ga ubacuje u kutiju, a iznosi svoj prazan

VIDEO

Srbija danas, samo godinu i pol dana od prošlih parlamentarnih izbora, bira svoj novi parlament - biračka mjesta širom države otvorena su u 7 sati, zatvorit će se u 20 sati, nakon čega se, kasnije navečer, očekuju i prvi, neslužbeni rezultati. Prema dosadašnjim anketama prijevremenih izbora, pobjedu će ponijeti stranka predsjednika Aleksandra Vučića, Srpska napredna stranka (SNS), koja nosi između 40 i 45 posto glasova. Osim za izaslanike Skupštine Srbije i Skupštine Vojvodine, Srbi biraju i buduće lokalne vlasti u 65 općina i gradova, uključujući Beograd.

Promatračica na izborima u Srbiji: Uočen je 'bugarski vlak', poznata tehnika izborne krađe
Promatračica na izborima u Srbiji: Uočen je 'bugarski vlak', poznata tehnika izborne krađe

Srbija grca u velikoj inflaciji, rekord je bilo 15 posto, u studenom je smanjena na osam posto, veliki prosvjedi u nama susjednoj državi dosad su pretvorili u oporbeni pokret. Srbijanski mediji od rana jutra prenose mnogobrojne zabilježene nepravilnosti na biračkim mjestima, nezamislive u uređenom demokratskom svijetu. Samo ih je do 11 sati zabilježeno sedamdesetak.

U Odžacima je, između ostalog, napadnut tim izbornih promatrača, i to nakon što su zabilježili moguću izbornu korupciju. S jednog biračkog mjesta izneseno je nekoliko desetaka glasačkih listića, odensenih u stranku prekoputa birališta, srbijanski mediji ne navode koju. Kad su promatrači to automobilom krenuli prijaviti policiji, prenosi Nova.rs, vidjeli su da su  praćeni. Iz auta koji ih je pratio nepoznati su muškarci izašli u dvorištu policijske stanice i palicama razbili automobil promatrača iz Crte - Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost, nevladine organizacije. Promatrači su napad prijavili policiji, ne navodi se što je ona, u vlastitom dvorištu, poduzela. 

Osim toga, neovisni promatrači zabilježili su, redom, učestalo fotografiranje listića od strane birača - jedna je žena nakon prijave policiji priznala da je morala nakon glasanja fotografirati svoj listić. Nadalje, listići su ubacivani u pogrešne kutije, članovi biračkih odbora radili su proceduralne pogreške, na biračkim je mjestima negdje bilo propagandnih materijala stranaka, birač s invaliditetom u Čačku nije mogao pristupiti glasačkom mjestu pa mu je listić iznes van kako bi ga ispunio. 

U Kraljevu su na biračkom mestu predstavnici opozicije, kako prenose srbijanski mediji, prekinuli "bugarski voz" - glasači vladajuće stranke su na ulazu dobijali popunjeni glasački listić, a vraćali prazan, rekli članovi odbora za Nova.rs. Promatrači se u Srbiji jako pribojavaju "bugarskog vlaka", manipulacije navodno zabilježene na bugarskim izborima 2009., po čemu je dobila i ime. "Lokomotiva" je osoba koja izvan biračkog mjesta ima prazan birački listić kojeg ispuni, daje ga biraču, "vagonu", da ga unese na biračko mjesto, uz naknadu, birač taj listić ubacuje u biračku kutiju, a "vagon" iznosi svoj prazan birački listić natrag "lokomotivi", koja ga ispunjava, daje novom "vagonu" koji ulazi na biračko mjesto, i tako u jedan dugački "vlak". 

Nadrealna scena u Beogradu: Vučić stao u red za glasanje i glumio 'običnog građanina'
Nadrealna scena u Beogradu: Vučić stao u red za glasanje i glumio 'običnog građanina'

Na biračkim mjestima Kikinda i Palilula primijećeno je, nadalje, organizirano dovođenje birača na biračko mesto istim automobilom, negdje su birači dovezeni i mini autobusom. Na jednom je mjestu primijećeno i paralelno vođenje evidencije. Osim u Odžacima, potencijalni slučajevi korupcije zabilježeni su i u općini Čukarica, i u  Novom Beogradu, gdje su grupno dovedenim biračima po izlasku sa biračkog mjesta navodno predavane koverte.

Na čak 17 biračkih mjesta, od kojih osam beogradskih, birački odbor nije dozvolio promatračima Crte da uđu, što je nakon intervencije Republičke izborne komisije ispravljeno. Neka su biračka mjesta, također, otvorena s kašnjenjem, na nekima nisu bili svi članovi biračkih odbora.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući