Obavijesti

News

Komentari 38

Nakon 39 godina nađeno tijelo našeg alpinista Nenada Čulića

Nakon 39 godina nađeno tijelo našeg alpinista Nenada Čulića
11

Na Kavkazu je u ledu pronađeno tijelo za koje se pretpostavlja da je Nenad Čulić, davno stradali hrvatski alpinist. Prije godinu dana je nađeno tijelo V. Tabakovića

VIDEO

Nenad Čulić je zajedno s još trojicom hrvatskih alpinista stradao prije punih 39 godina u ledenoj lavini pod Križom Ušbe na Kavkazu. Dvojica alpinista Ante Bedalov i Urso Vrdoljak pronađeni su odmah, dok su Viktor Tabaković i Nenad Čulić ostali duboko pod ledenim nanosima. Sva četvorica bili su pripadnici HGSS-a i to je najveća tragedija hrvatskog alpinizma, javlja HGSS.

Podsjetimo, prošle godine su HGSS i Hrvatski planinarski savez organizirali potragu za davno stradalim alpinistima. U pretrazi prostranog ledenjaka pod stijenom, četvoro hrvatskih spasioca uspjeli su pronaći čak tri tijela na ledenjaku, te su ih dopremili u dolinu. Tada su uzeti uzorci za DNA analizu koja je vršena u KBC Split, pod vodstvom dr. Šimuna Anđelinovića kojom je utvrđeno da je tada pronađen hrvatski alpinist Viktor Tabaković, čije je tijelo naknadno preneseno u Hrvatsku. 

Ostala dva tijela pripadaju neidentificiranim alpinistima i ona su sahranjena u selu Mestija pod Ušbom na Kavkazu. HGSS-ovci su tada pretražili sve što je bilo vidljivo na ogromnom prostoru ledenjaka, no tijelo Nenada Čulića tada nije pronađeno. 

Ova akcija izazvala je veliku pažnju u Gruziji i isticana kao primjer ustrajnosti u potrazi za kolegama i prijateljima, ali i stručne svjetske spasilačke javnosti jer je prezentirana na svjetskom kongresu spasilačke asocijacije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tijelo pronađeno prije nekoliko dana

Analizom kretanja ledenjaka i položajem tada pronađenih predmeta i tijela Viktora Tabakovića HGSS je zaključio da se tijelo Nenada Čulića vjerojatno nalazi u dubljim slojevima leda, te da je za očekivati da usred topljenja ledenjaka i ono uskoro pojavi na površini. S kolegama gruzijskim alpinistima s tog područja dogovoreno je da oni periodično pretraže ledenjak, te da o eventualnim nalazima obavijeste Hrvatsku gorsku službu spašavanja. To je prije nekoliko dana rezultiralo pronalaskom tijela i dijelova opreme za koje se gotovo sa sigurnošću može  govoriti da se radi o Nenadu Čuliću. 

Tijelo je već spušteno u dolinu, a HGSS je u stalnom kontaktu s gruzijskim vlastima, kako bi se ubrzao postupak konačne identifikacije i procedure kako bi zaslužnog kolegu, koji je smrtno stradao još prije 39 godina, vratiti kući i dostojno mu se odužiti za ono što je učinio za HGSS i hrvatski alpinizam. 

Hrvatski alpinisti stradali na Kavkazu prije 38 godina

Prije 38 godina na Kavkaz je s ljubljanskog aerodroma Brnik krenulo 15 članova jugoslavenske alpinističke ekspedicije koji su za cilj imali uspon na više zahtjevnih vrhova. Nakon što su osvojili dva vrha, prilikom uspona na Križ Ušbe, na granici Rusije i Gruzije, u velikoj lavini su poginula četvorica hrvatskih alpinista, Šibenčanin Ante Bedalov, Zagrepčani Urso Vrdoljak i Vladimir Tabaković i Splićanin Nenad Čulić. 

Nekoliko dana nakon tragedije ruski spašavatelji su s planine skinuli tijela Bedalova i Vrdoljaka, a Tabaković i Čulić nikad nisu pronađeni. Prošle godine češki alpinist je pronašao jedno tijelo. Nakon što su Slovenci zaključili da nijedan njihov alpinist nije stradao na tom području, fotografije su proslijedili Hrvatskom planinarskom savezu. Hrvatski planinarski savez je zaključio kako je prema dijelovima opreme koji su pronađeni vjerojatno riječ o Tabakoviću ili Čuliću pa je put Gruzije krenulo hrvatsko izaslanstvo kako bi pronašlo nestalog alpinista. 

Čulić je imao samo 25 godina kada je poginuo

Nenad Čulić bio je jedan od najiskusnijih hrvatskih alpinista i gorskih spašavatelja tog doba, uzor i učitelj koji je odgojio mnoge gorske spašavatelje. Alpinizmom i spašavanjem se počeo baviti vrlo mlad, a u trenutku pogibije imao je samo 25 godina i zadivljujuću spasilačku karijeru. Bio je instruktor i pročelnik GSS-a, pročelnik alpinističkog odsjeka, predsjednik HPD Mosor, sudionik prvih hrvatskih alpinističkih ekspedicija i osvajač mnogih teških stijena i vrhova. 

Njegovi prijatelji, kolege i obitelj ni nakon gotovo 40 godina nisu prestali tragati za njim, posebno kada bi se pojavile indicije ili neki novi tragovi. Ovom prilikom HGSS, Hrvatski planinarski savez i obitelj izražava veliku zahvalnost vlasti Gruzije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a