Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
15 komentara

Na Kornatu izgradili prvi spomen križ vatrogascima

Arhitekt je u tehnici suhozida predvidio podizanje niza kamenih nakupina u obliku križa, na mjestu gdje je poginuo svaki od vatrogasaca na Kornatu

Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
15 komentara

Na Kornatu je izgrađen prvi od 12 spomen križeva za vatrogasce koji su poginuli na tom otoku 30. kolovoza 2007. Križ je gradilo oko 100 vatrogasaca s otoka Paga i članovi udruge Suhozid iz Kolana na Pagu. Spomenik su izradili u tehnici suhozid te su za manje od tri sata kamen po kamen napravili 25 metara dug i 15 metara širok križ. Autor spomenika je zadarski arhitekt Nikola Bašić.
- Vatrogasci i majstori suhozida podižu ove križeve svojim dobrovoljnim radom, tako da će u njih, osim 400 kubičnih metara kamena, biti ugrađeno duhovno zajedništvo svih hrvatskih vatrogasaca. Ono će, uz muku, znanje i vještinu graditelja, osigurati da svjedočanstvo o hrabrosti i žrtvi 12-orice njihovih kolega putuje kroz vjekove - rekao je Nikola Bašić. Dodao je da kamenje neće lomiti i obrađivati, već će ga koristiti u izvornom oblik. U petak je monumentalnim križem označeno mjesto pogibije vatrogasaca DVD-a Vodice Karla Ševerdije, a u subotu će se graditi na mjestu stradavanja Marka Stančića. Svaki slijedeći vikend bit će izgrađeno po još dva križa, te se očekuje da će sav posao biti gotov do početka vatrogasne sezone.
U tragediji 30. kolovoza 2007. godine je poginulo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message