Obavijesti

News

Komentari 117

Na mirovinu pokojnika sjeda država. Novac ide u proračun

Poduzetnica se na Facebooku požalila kako ju je šokirao kad su joj u banci rekli da je imovina pokojnika vraćena u proračun. Iz HZMO-a kažu da se taj novac isplaćuje nasljedniku temeljem rješenja o nasljeđivanju

VIDEO

Ljudi, šta je ovo? Kako je moguće da kad netko premine, država s njegovog računa jednostavno skine sav preostali novac od mirovine? Pa to je privatni račun i privatna imovina, i postoje zakonski nasljednici, napisala je u ponedjeljak Mirela Španjol Marković na svom Facebook profilu. 

- Jutros dođem s pravomoćnim rješenjem nakon ostavinske da zatvorim račun u banci mi kažu da je novac vraćen u državni proračun! i nek idem u HZMO. I onda odeš u HZMO, čekaš u redu i predaješ zahtjev za povratnom koja će biti vraćena u roku od 60 dana! Pa šta je ovo? Kako je to moguće da država ulazi u bilo čiji privatni račun u banci? Zašto banke to dozvoljavaju?  Kako bezobzirno i kafkijanski. Mislim si, što je s jadnim ljudima kojima su preminuli bračni partneri i sami su u mirovini, što moraju raditi da bi došli do svoje imovine - napisala je. 

O svemu se oglasio i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Njihov odgovor o ovom slučaju prenosimo u cijelosti: 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje isplaćuje mirovine i druga mirovinska primanja u skladu s odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju, kojim je između ostaloga propisano (čl 97. st. 2.) da mirovina i druga primanja koja su isplaćena nakon smrti korisnika primanja pripadaju državnom proračunu Republike Hrvatske a na zahtjev Zavoda banka i pošta su ih obvezne vratiti. Način, uvjeti isplate i povrat mirovinskih primanja utvrđen je ugovorom o međusobnim pravima između Zavoda, banaka i pošte (čl.97. st.1. ZOMO). 

U slučaju smrti korisnika mirovinskih primanja dospjela primanja pripadaju do zadnjeg dana u mjesecu u kojem je korisnik umro (čl. 95. ZOMO). Budući da se mirovina pokojniku ne može isplatiti, Zavod od banke i pošte zahtjeva povrat sredstava za mjesec u kojem je korisnik primanja umro te ih isplaćuje nasljedniku temeljem rješenja o nasljeđivanju.

Intencija navedenog propisa je korištenje i preraspodjela mirovinskog primanja među nasljednicima, što ne bi bilo moguće ukoliko bi novac ostao na računu preminulog korisnika. Također, naslijeđeno mirovinsko primanje podliježe poreznom tretmanu nasljednika, primjerice korištenja osobnog odbitka i sl., tako da iznos mirovine koji je primao pokojnik i iznos mirovine koji je dio ostavinske mase ne moraju biti identični.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 117
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a