Obavijesti

News

Komentari 19

Izjednačeni: Trumpu i Clinton po 7 država na predizborima

Izjednačeni: Trumpu i Clinton po 7 država na predizborima
1

"Superutorak" je najveći dan u utrci za stranačke nominacije za kandidata za izbore 8. studenoga na kojima će se birati nasljednik demokratskog predsjednika Baracka Obame

VIDEO

Republikanski kandidat Donald Trump i demokratska kandidatkinja Hillary Clinton na predizborima u utorak ostvarili su po sedam pobjeda i napravili značajan korak u osvajanju stranačkih nominacija za američke predsjedničke izbore u studenome.

Na birališta je izašlo 12 saveznih država - Alabama, Aljaska (samo za republikance), Arkansas, Colorado, Georgija, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Tennessee, Teksas, Vermont i Virginia te se stoga  taj dan naziva i "superutorak".

Prema projekcijama američkih TV mreža i Trump i Clinton pobijedili su u sedam američkih saveznih država. Newyorški multimilijarder pobijedio je Alabami, Arkansasu, Georgiji, Massachusettsu, Tennesseeju, Virginiji i Vermontu, dok je bivša američka državna tajnica pobijedila u Alabami, Arkansasu, Georgiji, Massachusettsu, Tennesseeju, Teksasu i Virginiji.

Trumpov konkurent, teksaški senator Ted Cruz, pobijedio je u svojoj rodnoj državi te susjednoj Oklahomi, a u Minnesoti senator Marco Rubio, inače favorit republikanskih vođa.

Bernie Sanders, suparnik Clinton za nominaciju demokrata, pobijedio je u četiri države - rodnome Vermontu te u Oklahomi, Minnesoti i Coloradu.

"Superutorak" je najveći dan u utrci za stranačke nominacije za kandidata za izbore 8. studenoga na kojima će se birati nasljednik demokratskog predsjednika Baracka Obame. Glasovanje se provodi od istočnih država do Teksasa i Minnesote, a prva birališta zatvorena su u 19 sati po istočnoameričkom vremenu (1 sat po srednjoeuropskom) u Vermontu, Virginiji i Georgiji, a kandidati obiju stranaka natječu se za oko 20 posto od ukupnog broja delegata za nacionalne stranačke konvencije.

U svom govoru Clinton (68)  je, ne navodeći Trumpovo ime, kazala da ulozi na izborima "nikada nisu bili veći, a retorika koja se čula s druge strane nikad nije bila niža". "Pokušaj da se podijele Ameriku između nas i njih nije u redu, i nećemo dopustiti da to radi", dodala je.

"Ja sam ujedinitelj", izjavio je, pak, 69-godišnji Trump novinarima u Palm Beachu na Floridi, odbacujući zabrinutost zbog retorike koju koristi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...