Na produžnu nastavu mogu ići i maturanti s četiri jedinice | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 22

Na produžnu nastavu mogu ići i maturanti s četiri jedinice

Na produžnu nastavu mogu ići i maturanti s četiri jedinice

Olakšavaju se pravila za prolaz razreda, u nižim razredima nema padanja razreda, a na produžnu će moći ići učenici i maturanti s četiri negativne. Vlada je u četvrtak donijela Uredbu na prijedlog ministrice Divjak.

VIDEO

Osim Uredbe o povećanju naknada za roditelje njegovatelje i njegovatelje, Vlada je donijela u četvrtak na sjednici i Uredbu o izmjeni Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi prema kojem će učenici nižih razreda lakše i bez ponavljanja razreda moći završiti školsku godinu, a veću priliku za popravak dobit će i ostali učenici, te maturanti.

"Učenici završnih razreda srednje škole, koji na dan stupanja na snagu ove Uredbe imaju utvrđen opći uspjeh nedovoljan (1), odnosno koji su na kraju nastavne godine imali više od dvije ocjene nedovoljan (1), te nisu uključeni u dopunski nastavni rad, ukoliko imaju ocjenu nedovoljan (1) iz najviše četiri nastavna predmeta, stupanjem na snagu ove Uredbe, stječu pravo na pomoć u učenju i nadoknađivanju znanja kroz dopunski nastavni rad koji su dužni pohađati, kao i na polaganje popravnih ispita", stoji u Uredbi kojom se mijenja Zakon o odgoju i obrazovanju, a koju je u četvrtak na sjednici donijela Vlada RH.

- - Time će se osigurati prolazak učenika u više razrede. To je napor Vlade za sve učenike koji su se našli u ovoj situaciji i tu čestitam ministrici Divjak na prijedlogu - istaknuo je premijer Andrej Plenković

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je kako je ta odluka donesena zbog posebnih okolnosti uzrokovanih korona virusom i potresom u Zagrebu i okolici.

- Ova Uredba izlazi u susret pojedinim ranjivim skupinama učenika na način da se omogućava da u razrednoj nastavi svi učenici prelaze u viši razred, a jednako tako da se dopunska nastava osigura za sve učenike koji bi razred završili sa negativnom ocjenom iz nekog predmeta - istaknula je dodavši da učenici viših razreda u osnovnoj školi i razreda u srednjoj školi dobivaju veće mogućnosti za ispravljanje ocjena i prolaz školske godine.

- Do sad je bilo da se sa dvije negativne ocjene može ići na dopunsku nastavu, a sada to mijenjamo na način da omogućujemo dopunsku nastavu i za četiri negativne ocjene. Umjesto dva roka za ispravljanje ocjena sad imamo tri roka - rekla je.

Podsjetimo, u novim propisima o ocjenjivanju i vrednovanju u Školi na daljinu, ministrica Divjak objavila je kako učenici nižih razreda neće dobivati ocjene, već će biti samo vrednovani, a zaključne ocjene donosit će se prema ocjenama iz cijele godine.

Što se tiče učenika viših razreda, srednjoškolaca i maturanata, uvjeti za prolaz godine su olakšani. Dosad su uvjet za produžnu nastavu bile tri negativne ocjene, a po ovoj novoj Uredbi, učenik može imati četiri negativne, čak i ako je maturant. Osim toga, umjesto dva dopunska roka za ispravljanje jedinica, uvode se tri.

Vlada je primijenila Uredbu jer inače izmjene zakona donosi Sabor koji je trenutno raspušten.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 22

VIDEO

VIDEO Kiša potopila dijelove Zagreba, palo je za cijeli srpanj. Vatrogasci dobili desetke poziva
KRAJ TOPLINSKOG VALA

VIDEO Kiša potopila dijelove Zagreba, palo je za cijeli srpanj. Vatrogasci dobili desetke poziva

Stigla je velika promjena vremena koja donosi osvježenje i kraj toplinskog vala. Na zagrebačkom području noćas je padala obilna kiša, u Dubravi je pod vodom Grižanska. Vatrogasci su imali desetke intervencija zbog poplavljenih podruma i srušenih stabala

Veliko nevrijeme stiglo je u Hrvatsku: 'Pripazite! Mogući su i jači pljuskovi s grmljavinom'
OLUJA U ZAGREBU

Veliko nevrijeme stiglo je u Hrvatsku: 'Pripazite! Mogući su i jači pljuskovi s grmljavinom'

Za Gospićku, Karlovačku, Zagrebačku i Osječku regiju izdano je narančasto upozorenje zbog toplinskog vala dok se u dijelovima očekuje i grmljavinsko nevrijeme