Obavijesti

News

Komentari 17

'Spremni smo i na smanjenje broja zaposlenih i na uštede'

'Spremni smo i na smanjenje broja zaposlenih i na uštede'
5

Mladen Novosel, predstavnik sindikata, kazao je kako oni podupiru smjernice, ali smatraju da će povećanje PDV-a povećati i troškove života koji su ionako visoki

VIDEO

Gospodarsko-socijalno vijeće sastalo se u petak u 10.30 sati po prvi put nakon dolaska Kukuriku koalicije na vlast. Glavna točka rasprave bile su mjere i smjernice za proračun koje je predložio Radimir Čačić. Četiri strane u Vijeću načelno su podržale prijedloge.

- Spremni smo na socijalni dijalog zato što je to najvažnija komponenta našeg djelovanja. Spremni smo za uštede, racionalizaciju i smanjivanje broja zaposlenih - rekao je ministar Mirando Mrsić.

Mladen Novosel, predstavnik sindikata, kazao je kako oni podupiru smjernice Vlade, ali smatraju da će povećanje PDV-a povećati i troškove života koji su ionako visoki. 

- Predlažemo da se neoporezivi dio dohotka podigne na razinu minimalne plaće (2.814 kuna neto) jer Vladina najava podizanja neoporezivog dijela plaća sa 1.800 na 2.200 kuna nije dovoljna - naglasio je Novosel. 

Predložio je i da se najniža stopa poreza na dohodak od 12 posto primjenjuje sve do dijela plaće od 3.600 kuna, a ne samo do 2.200 kuna kao što je predložila Vlada jer smatra da bi se na taj način najugroženijima najviše pomoglo.

- Nema dogovora sindikata i Vlade oko otpuštanja radnika, ali naglašavamo da svugdje gdje postoji višak, postoji sindikat i Zakon o radu i određena procedura. Ako se govori o uštedi od 2 milijarde kuna, a koje se aludira da će se iz toga izvesti određena otpuštanja, mi smo suglasni da javna uprava mora biti učinkovita i racionalna - istaknuo je Mladen Novosel.

Svi inzistiraju na novim ulaganjima.

- Ne možemo dati zeleno svijetlo za otpuštanja, ali postoje pojedini ljudi, rukovodeći kadar koji sami sebi povećavaju dohodak. Nećemo čuvati nijedno radno mjesto koje nije učinkovito - zaključuje Novosel. 

- Podržali smo smjernice Vlade, ali se parafiskalni nameti mogu smanjiti - rekao je Ivan Ergović, predsjednik Uprave Plive i predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca.

- Privatni sektor dosad je već proveo restrukturiranje, smanjio broj zaposlenih i smanjio plaće, a to bi se trebalo učiniti i u javnom sektoru. Teret krize treba ravnomjerno rasporediti - rekao je Ergović. 

Višak zaposlenih u javnom sektoru nitko nije želio nagađati, a Mrsić je naglasio da bi to bilo kao “gledanje u kristalnu kuglu”. Dodao je i kako državna potrošnja raste, a BDP pada zbog čega su potrebne promjene.

- Porast gospodarstva jedini je način da se izađe iz krize. Dobili smo podršku da se ide u restrukturiranje i da se potegne ta zadnja mjera, a to je otpuštanje ako ono budu neophodno - kazao je Mrsić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

VIDEO Jako nevrijeme s tučom pogodilo je Slavonski Brod: 'Ode mi svo cvijeće, a i jagode'
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Jako nevrijeme s tučom pogodilo je Slavonski Brod: 'Ode mi svo cvijeće, a i jagode'

SLAVONSKI BROD - Jaka grmljavina nakon toga je počeo padati led i kiša. Jedno pet minuta sigurno. Uništeno mi je cvijeće i jagode, kazala je čitateljica. Slavonski Brod pogodilo je snažno nevrijeme. DHMZ je najavio da će tijekom dana prevladavati sunčano vrijeme uz moguće lokalne pljuskove sredinom dana, pretežno na istoku zemlje. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočnjak, na Jadranu jugozapadni vjetar.

Pogledajte oluju koja ide prema Hrvatskoj: Podigli su žuti alarm
GRMLJAVINSKO NEVRIJEME

Pogledajte oluju koja ide prema Hrvatskoj: Podigli su žuti alarm

Žuti alarm označava potencijalno opasno vrijeme, a Državni hidrometeorološki zavod upalio ga je za nekoliko hrvatskih regija. Na stranici rain alarm vidi se kako oluja stiže sa zapada
Novi Zagreb: Pozlilo mu pa je sletio s ceste, našli ga mrtvog. Prekinuli tramvajski promet
ZAVRŠIO NA TRAČNICAMA

Novi Zagreb: Pozlilo mu pa je sletio s ceste, našli ga mrtvog. Prekinuli tramvajski promet

Niti Hitna pomoć, niti vatrogasci nisu mogli pomoći starijem muškarcu koji je u ponedjeljak ujutro preminuo u svom automobilu na zagrebačkoj Aveniji Dubrovnik. Pozlilo mu je u vožnji te je bio bez pulsa