Obavijesti

News

Komentari 50

"Oprezno s aparatima, dijete u Gunji nije smjelo nastradati"

"Oprezno s aparatima, dijete u Gunji nije smjelo nastradati"
6

Zoran Milanović je na početku sjednice Vlade govorio o Nacrtu prijedloga strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije te o situaciji na poplavljenim područjima

VIDEO

Na početku sjednice Vlade premijer Zoran Milanović je komentirao Nacrt prijedloga strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. 

Mislim da smo učinili maksimum da postignemo konsenzus. Ova strategija je jako važna za Hrvatsku. O tome kako ćemo ulagati u znanost ovisi budućnost Hrvatske. Ne na opstanak nego na razliku između uspjeha i neuspjeha - kazao je Milanović i dodao da smo "pri dnu vrha svijeta", govoreći o Hrvatskoj u EU. 

- Ovo je način da se dignemo malo prema vrhu vrha svijeta - kazao je Milanović.

"Od sljedećeg tjedna počinje prava obnova"

Vlada je na sjednici donijela program obnove i saniranja posljedica katastrofe na području Vukovarsko- srijemske županije. Milanović je rekao kako će se postupak nadzirati na licu mjesta. 

- Nadziremo sve, stalno smo na terenu. Od sljedećeg tjedna počinje prava obnova. Idemo punom snagom od sljedećeg tjedna. Nadzirat ću taj postupak na licu mjesta - rekao je premijer.

Resorna ministrica Anka Mrak Taritaš izvijestila je da je 666 zgrada na tom području označeno kao zgrade opasne za život. Izvijestila je da će se 150 zgrada morati srušiti dok će se na drugima ići u rekonstrukciju. Program predviđa sanaciju ovisno o stupnju oštećenja, a zgrade su podijeljene u četiri kategorije. U prve dvije kategorije ljudi će imati priliku sami obnavljati, a ovisno o stupnju oštećenja dobit će pomoć od 40.000 kuna odnosno 70.000 kuna. Polovica novca bit će im isplaćena odmah dok će drugi dio dobiti nakon što dokažu što je učinjeno. Treću kategoriju zgrada obnavljat će država, a za srušene kuće stanovništvo će dobiti zamjenske i to od 50, 70, ili 85 kvadrata.

- Građani ne moraju skupljati nikakve papire. Sve što je potrebno država će učiniti za njih. Nakon što završimo obnovu izdat ćemo uporabnu dozvolu i one će biti katastarski snimljene - kazala je Mrak Taritaš. 

S obzirom da na poplavljenom području ima kuća koje imaju azbestni pokrov on će se zamijeniti prihvatljivim. Kazala je da će obnovljene kuće imati najmanje energetski razred B dok će ukoliko ne bude velika razlika u troškovima moguće i da dobiju energetski razred A plus. Ministrica je najavila da će građani o procesu obnove biti obaviješteni na tribinama, a podijelit će im se i letci.

Nakon izlaganja ministrice graditeljstva Anke Mrak Taritaš, Milanović je rekao sljedeće:

- Oprezno s aparatima za isušivanje. Dogodila se tragedija, jedno dijete je stradalo, to se nije smjelo dogoditi. Aparati za isušivanje su jako korisna ali opasna stvar ako se krivo koristi.  

"Nema potrebe da učiteljice skidaju pločice u školi, to ima tko raditi"

S obzirom da je na terenu vidio da ljudi nesebično pomažu u čišćenju objekata poput škola pozvao ih je da odu kući jer će škole obnoviti država. Napomenuo  je da učiteljice umjesto da se pripremaju za sljedeću školsku godinu skidaju pločice ili parkete. Poručio je i da će djeca sigurno na vrijeme krenuti u školu.

- Nema potrebe da učiteljice skidaju pločice u školi jer ima tko to mora raditi - rekao je Milanović. 

Obrtnici i tvrtke s poplavljenog područja će dobiti bespovratnu pomoć

Ministar poduzetništva Gordan Maras izvijestio je da će obrtnici i tvrtke s poplavljenog područja dobiti bespovratnu pomoć od 25.000 kuna po zaposleniku koje su imali na dan poplave. Izvijestio je da najveća tvrtka ma 60-tak zaposlenih koja će dobiti milijun i 400 tisuća kuna. Maras očekuje da će isplate ići već idući tjedan.

O spin offu i outsourcingu

Ministar Mirando Mrsić je predstavio nacrt konačnog prijedloga zakona o potporama za očuvanje radnih mjesta. Nakon toga se nadovezao Milanović koji je govorio o spin offu i outsourcingu.

- Spin off, faktoring, outsourcing su riječi koje tako brzo upadaju u uporabu da nemate vremena smisliti novu riječ. To nije samo hrvatski problem, nego i drugih zemalja u svijetu - rekao je Milanović.

Prikupljeno dovoljno potpisa za referendum o dvojezičnosti

Ministar uprave Arsen Bauk izvijestio je članove Vlade o provjeri potpisa za referendum koji je prikupila građanska inicijativa "Stožer za obranu hrvatskog Vukovara". Naime Sabor im je dostavio 19 kutija u kojima se nalazilo 7457 potpisnih knjiga s ukupno 598.780 prikupljenih potpisa. Potpisi su provjereni na slučajnom uzorku, a temeljem toga utvrđeno je da ima 576.388 vjerodostojnih potpisa, a uzimajući u obzir statističku pogrešku uz pouzdanost od 99 posto procijenjeno je da ispravnih potpisa ima više od 526.549 što zadovoljava potreban zakonski kriterij od deset posto od ukupnog broja birača.

Bauk je izvijestio i da se iz preuzetog materijala nije bilo moguće utvrditi jesu li potpisi prikupljani na za to propisanim mjestima jer na kutijama nije bilo bilješki o tome. S provjerom potpisa upoznat će Sabor.

Okrupnjavanje zemljišta

Na dnevnom redu sjednice Vlade je bio i Prijedlog zakona o komasaciji poljoprivrednog zemljišta kojem je cilj okrupnjavanje posjeda i katastarskih čestica u veće i pravilnije radi njihova ekonomičnijeg iskorištavanja, stvaranja povoljnijih uvjeta za razvoj poljoprivredne proizvodnje, osnivanja i izgradnje poljoprivrednih putova, vodnih građevina za melioracije te izvođenja drugih radova na uređenju zemljišta namijenjenog poljoprivredi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Tajne, bogatstvo i prokletstvo dinastije Tuđmanovih: Daleku rođakinju su spalili kao vješticu
102 GODINE OD ROĐENJA FRANJE

Tajne, bogatstvo i prokletstvo dinastije Tuđmanovih: Daleku rođakinju su spalili kao vješticu

Plus+ Franjo Tuđman rodio se 14. svibnja 1922. u Velikom Trgovišću. U povijest je ušao kao prvi hrvatski predsjednik, no obiteljsko stablo mu je isprepleteno tragedijama, usponima i padovima...

Jeziv zločin u Rijeci: Anđelko je izbo Damira (38). On je 2012. na sličan način ubio svog partnera
NA SMRT JE IZBO UBOJICU

Jeziv zločin u Rijeci: Anđelko je izbo Damira (38). On je 2012. na sličan način ubio svog partnera

Bio je sav krvav, krv je s njega kapala po podu. Rekao mi je: 'Vidi što mi je uradio, izbo me na spavanju, idi, pomozi mu'. Onda sam se nagnula prema vratima i vidjela Anđelka, također, oblivenog krvlju, govore susjedi
Ravnatelj Sv. Duha za 24sata o bebi u kontejneru: Stabilno je. Bila je pothlađena kad je došla
UŽAS U ZAPREŠIĆU

Ravnatelj Sv. Duha za 24sata o bebi u kontejneru: Stabilno je. Bila je pothlađena kad je došla

Nakon dojave i pronalaska policajci su pozvali Hitnu pomoć te je novorođenče prevezeno u KB Sveti Duh. Zasad se ne zna tko je majka. Iz bolnice su nam potvrdili da je beba bila pothlađena i da je sad stabilno