Na sporna pitanja testa točno odgovorila većina maturanata | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 157

Na sporna pitanja testa točno odgovorila većina maturanata

Na sporna pitanja testa točno odgovorila većina maturanata
1

Najgori rezultat imalo je pitanje koja je vrsta pjesama poticala borbeno raspoloženje u doba narodnog preporoda. Točan odgovor (davorije) dalo je 10 posto maturanata

VIDEO

Na pitanja ispita hrvatskog jezika koja je ekspertni tim ministra Jovanovića izdvojio kao 'složena' točno je odgovorilo više maturanata nego na pitanja koja nisu prepoznata kao složena, piše Večernji list. Najlošiji rezultat dobilo je pitanje koja je vrsta pjesama poticala borbeno raspoloženje u doba narodnog preporoda. Točan odgovor (davorije) dalo je 10 posto maturanata, no to pitanje nije izazvalo buru u javnosti.

Na neka sporna pitanja poput ''kakav je odnos Gregora Samse prema poslu'' ili ''koju Kristovu osobnost S. S. Kranječević ističe'', točno je odgovorilo više od 80 posto učenila. Sporno pitanje je i ''zašto se Werther povlači u sebe'', a na njega je točan odgovor dalo 80 posto učenika. Jovanovićev tim zamjerio je profesorima što je uopće u test uvrstio ''Patnje mladog Werthera'' jer je to ''težak i neprimjeren tekst iznimne filozofske složenosti''. Šef radne skupine Davor Tanocki osvrnuo se na dvosmislena pitanja koja su prepoznali u timu ministra Jovanovića. 

- Moraju postojati pitanja koja će imati zavodljivost i biti netočna. Ta pitanja moraju omesti, a cilj je da djeca prepoznaju nijansu. Riječ je o selekcijskim pitanjima, jer tko će upisati fakultet ako svi imaju riješenost od 90 posto - smatra Tanocki. 

Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Goran Sirovatka rekao je kako još ne zna hoće li uvažiti zahtjev ministra da se ponište sporna pitanja i da se učenicima koji nisu stigli upisati točne odgovore ipak prizna matura. Najavio je kao će o tim pitanjima raspravljati stručna skupina. 

- Trenutno imamo puno posla i nemamo vremena za razgovore. Ovo drugo nije pošteno, jer dok su neki prepisivali i izgubili 10 minuta, drugi su u to vrijeme još rješavali - kazao je Sirovatka.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 157

VIDEO

U stanu na Trešnjevci pronašli tijelo muškarca. Policija:  Prošlo je dosta vremena otkad je umro
UŽAS U ZAGREBU

U stanu na Trešnjevci pronašli tijelo muškarca. Policija: Prošlo je dosta vremena otkad je umro

U petak navečer policija je u stanu na Trešnjevci pronašla tijelo muške osobe. Još nije poznat uzrok smrti...

Kako je bezvezni činovnik s komičnom frizurom završio u crvenom Ferrariju s kriminalcem
PRIČA O BARTULICI

Kako je bezvezni činovnik s komičnom frizurom završio u crvenom Ferrariju s kriminalcem

Plus+ Stephen Nikola Bartulica u devedesetima se pojavio u Hrvatskoj. Tada je počeo njegov uspon od Ministarstva vanjskih poslova do EU parlamenta
Pijani 70-godišnjak lopatom lupao po autu pa pokušao ubiti člana obitelji. Teško je ozlijeđen
STRAVA KOD DUGOG SELA

Pijani 70-godišnjak lopatom lupao po autu pa pokušao ubiti člana obitelji. Teško je ozlijeđen

Osumnjičeni 70-godišnjak je uhićen i priveden na kriminalističko istraživanje, objavila je Policijska uprava zagrebačka.