Obavijesti

News

Komentari 103

Na sudu ispitani prvi svjedoci: 'Boljkovac je bio strah i trepet'

Na sudu ispitani prvi svjedoci: 'Boljkovac je bio strah i trepet'
5

Josipa Boljkovca (93) se tereti da je u svibnju 1945., kao šef karlovačkog Odjeljenja za zaštitu naroda, naredio uhićenje i likvidaciju 21 civila s područja Duga Rese

VIDEO

U nastavku suđenja Josipu Boljkovcu, osumnjičenom za ratni zločin počinjen nad civilima 1945. na području Duga Rese, ispitani su prvi svjedoci. Dvoje, od  troje saslušanih svjedoka u srijedu, potvrdilo je da se za Boljkovca tada govorilo da je bio u tom kraju glavni, da je bio strah i trepet.

Dragica Katić vidjela je Boljkovca u tzv. vili, zatvoru u Dugoj Resi, gdje je posjećivala sestre koje su iz kuće odveli Vlado i Dragan Zatezalo koje Boljkovac poznaje. Jednu sestru više nikada nije vidjela. 

- Ništa o tome ne znam nit’ me briga. Koga ni ni. Oživit ne more - svjedočila je Dragica Katić (83) u postupku protiv Josipa Boljkovca (93). 

- Dragi Zatezalu su za vrijeme rata ustaše ubile majku, a on je znao govoriti da će poslije rata 150 ljudi zbog toga biti ubijeno. On i njegov brat Vlado cijeli su rat bili u našem selu, skrivali su se, a kada je rat završio bili su bogovi - rekla je svjedokinja Katić, koja je u vrijeme tih događanja imala 14 godina.

- Odveli su mi sestre. Jedna se vratila, jedna nije. Dok su bile u zatvoru u Duga Resi, nosili smo im jesti, no nismo ih vidjeli ni čuli - kazala je svjedokinja dodavši kako ne zna tko joj je ubio sestru.

- Boljkovac je bio u zatvoru, a je li kriv, ja ne jamčim za to. Vjerujem u Boga i ono kaj nisam vidjela ne mogu reći- rekla je Katić dodavši da su kasnije njezinoj majci kazali da su svi koji su odvedeni iz Duge Rese u Karlovac, likvidirani, a to se vjerojatno dogodilo i njezinoj sestri.

Svjedokinja Đurđica Turkalj (83), čiji su brat i otac također bili odvedeni, rekla je kako su njezina brata, koji je tada imao 17 godina, nakon nekog vremena pustili dok joj je otac bio zatvoren 99 dana.

- Kad su odvedeni, u kuću su nam upali neki partizani, Crnogorci, koje nikad nisam vidjela. Moj je tata znao ponekad voziti Boljkovca i zvao ga je šefe, pa kad ga je jednom pitao zašto je bio toliko zatvoren. Boljkovac mu je odgovorio: " Jer si se družio s ustašama i domobranima" - kazala je svjedokinja.

Dodala je i da se po Dugoj Resi pričalo da je Boljkovac glavni, da je on bio taj koji je vedrio i oblačio te da se sve radilo kako je on rekao.

Suđenje na Županijskom sudu u Zagrebu započelo je 5. veljače. Tada se prvi hrvatski ministar unutarnjih poslova, 93-godišnji Boljkovac, izjasnio da nije kriv za zločin koji mu se stavlja na teret.

Boljkovcu se sudi zbog optužbi da je u svibnju 1945. kao šef karlovačkog Odjeljenja za zaštitu naroda (OZNA) naredio uhićenja i likvidaciju 21 civila s područja Duga Rese.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 103
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza