Obavijesti

News

Komentari 65

Kalmeta: Dok je Sanader bio šef, nismo pričali o financijama

Kalmeta: Dok je Sanader bio šef, nismo pričali o financijama
5

Kalmeta kaže da su na Predsjedništvu prvi put raspravljali o izvješću i materijalnom poslovanju tek 2010. godine, a nitko to ranije nije ni predložio za temu dnevnog reda

VIDEO

U nastavku suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu i ostalim optuženima u aferi Fimi medija na klupu za svjedoke je sjeo bivši HDZ-ov ministar Božidar Kalmeta, kao i Zvonko Biljecki, direktor i osnivač tvrtke Geofoto.

Kalmeta je istaknuo kako je član HDZ-a od 1989. godine, a danas je potpredsjednik stranke. Istaknuo je i kako je bio član Predsjedništva HDZ-a. Kalmeta kaže kako su na Predsjedništvu prvi put raspravljali o izvješću i materijalnom poslovanju tek 2010. godine. Kaže da ih je prije toga glavni tajnik stranke samo usput o tome znao obavijestiti.

- Predsjedništvo nije u potpunosti obavljalo svoju dužnost, jer nismo raspravljali o materijalnom i financijskom poslovanju. Nitko to nije predložio kao točku dnevnog reda na predsjedništvu, a mogli smo - rekao je Kalmeta. Govoreći o donacijama za stranku kazao je da je nakon 2007. godine i donošenja Zakona o financiranju političkih stranaka, koji je inicirao Sanader, potencijalni donator je išao u glavno tajništvo stranke, gdje bi potpisao ugovor i onda bi se njegova sredstva prebacila na račun HDZ-a. Kalmeta je rekao i da je svako tijelo stranačko bilo samostalno u svom radu. 

Odgovarajući na pitanje USKOK-a Kalmeta je rekao kako je Sanader bio nazočan na sjednicama Predsjedništva kada je glavni tajnik uzgred govorio o materijalno financijskom poslovanju HDZ-a. 

- Glavni tajnik i Sanader operativno su blisko surađivali - zaključio je Kalmeta. 

Biljecki: Potpisao sam ugovor s Fimi medijom na 200.000 kuna

Nakon njega svjedočio je Biljecki. Njega je Mladen Barišić, s kojim se znao od 2005. godine kada je bio predsjednik Udruge bosanskih Hrvata Prsten, 2009. godine uputio na Fimi mediju jer je nedostajalo novaca za humanitarni koncert Ane Rucner za borbu protiv anoreksije na Bundeku. 

- Barišić mi nije stavio nikakve pogodnosti za to - rekao je Biljecki koji je potpisao ugovor s Fimi medijom na iznos od 200 tisuća kuna plus PDV. Fimi medija ih je promovirala po medijima i to je profesionalno napravila, a inače je Geofoto godišnje za sponzorstva i humanitarne akcije izdvajao 1 do 2 milijuna kuna.

 Na ročištu 18. ožujka svjedočit će pjevači Marko Perković Thompson i Mišo Kovač.

Izvlačili novac iz državnih tvrtki i punili HDZ-ov 'crni fond'

Sanadera i ostale tereti se da su preko agencije Fimi media iz državnih institucija i tvrtki izvukli preko 70 milijuna kuna te da su punili HDZ-ov crni fond, a današnja rasprava na zagrebačkom Županijskom sudu počinje u 9.30 sati. 

Na ročištu u ponedjeljak trebali su svjedočiti bivši ministri Miomir Žužul i Ivan Šuker, ali rasprava je odgođena zbog bolesti članice Sudskog vijeća.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

Pogledajte oluju koja ide prema Hrvatskoj: Podigli su žuti alarm
GRMLJAVINSKO NEVRIJEME

Pogledajte oluju koja ide prema Hrvatskoj: Podigli su žuti alarm

Žuti alarm označava potencijalno opasno vrijeme, a Državni hidrometeorološki zavod upalio ga je za nekoliko hrvatskih regija. Na stranici rain alarm vidi se kako oluja stiže sa zapada

Detalji tragedije u Rijeci: Dva muškarca se sukobila, umrli u bolnici. Jedan napadao susjede
UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE

Detalji tragedije u Rijeci: Dva muškarca se sukobila, umrli u bolnici. Jedan napadao susjede

UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE: Hitna, koja je na mjesto događaja stigla nešto iza 6:30, dvojac je prevezla u bolnicu, ali nažalost, unatoč naporima liječnika, nije im bilo spasa
Jeziv zločin u Rijeci: Anđelko je izbo Damira (38). On je 2012. na sličan način ubio svog partnera
NA SMRT JE IZBO UBOJICU

Jeziv zločin u Rijeci: Anđelko je izbo Damira (38). On je 2012. na sličan način ubio svog partnera

Bio je sav krvav, krv je s njega kapala po podu. Rekao mi je: 'Vidi što mi je uradio, izbo me na spavanju, idi, pomozi mu'. Onda sam se nagnula prema vratima i vidjela Anđelka, također, oblivenog krvlju, govore susjedi