Obavijesti

News

Komentari 110

Fiolić: Sanader je kod mene spremio odijela, čarape i slike

Fiolić: Sanader je kod mene spremio odijela, čarape i slike
8

Stjepan Fiolić je nedavno zajedno sa Sanaderom optužen zbog nezakonite prodaje zgrade u Planinskoj ulici Ministarstvu regionalnog razvoja po cijeni znatno višoj od tržišne

VIDEO

U nastavku suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu, HDZ-u i bivšim dužnosnicima stranke ispituju se novi svjedoci. Među njima bi trebao biti i Sanaderov prijatelj i nekadašnji HDZ-ov saborski zastupnik Jerko Rošin.

Fiolić: Sanader me pitao može li kod mene spremiti slike

Prvi je na klupu za svjedoke sjeo Stjepan Fiolić, bivši HDZ-ov parlamentarac, koji je nedavno zajedno sa Sanaderom optužen zbog nezakonite prodaje zgrade u Planinskoj ulici Ministarstvu regionalnog razvoja po cijeni znatno višoj od tržišne. 

Rekao je da poznaje Ivu Sanadera i njegovu obitelj, a upoznao ga je 2000. godine preko suradnje u stranci. 

-  Dva tjedna prije nego je Sanader pobjegao u Austriju pitao me je li može neke slike kod mene spremiti. Pristao sam i dovezao se u autu do njegove kuće u Kozarčevoj i odvezao 15 slika koje su već bile zapakirane. Nešto prije toga njegov vozač Vjekoslav Mikuljan dovezao mi je četiri slike od Vlahe Bukovca koje sam također spremio. Osim toga par dana prije tih slika Sanader mi je osobno dovezao dva kofera s odijelima marke Brioni, kravatama i čarapama. Koferi nisu bili zaključani, a nakon što je Sanader uhićen u Austriji supruga i ja smo ih otvorili i vidjeli da je u njima zbilja odjeća - rekao je Fiolić. 

Sanader mu dao novac i iskaznicu od punca da kupi kuću u općini Krapje

Također je rekao da poznaje Mariju Mačković koja je članica HDZ-a i načelnica općine Jasenovac. 

- Naime, Sanader i njegova supruga Mirjana htjeli su kupiti kućicu u općini Krapje pa su me zamolili da se raspitam kod nje zna li neku kuću koja se prodaje. Skupa sa Sanaderom, gospođom Mirjanom i njihovom kćeri bili smo u obilasku terena, a nakon toga je Mirjana rekla da će kupiti kuću - rekao je Fiolić i dodao da mu je Sanader dao kuvertu s novcima i osobnu iskaznicu s imenom njegovog punca Ive Šarića. To je odnio Mačković koja je napravila kupoprodajni ugovor koji je Fiolić skupa s iskaznicom vratio Sanaderu. To je bilo 2008. godine, a datuma se ne sjeća.

'Odjeću je Sanader pokupio kada je izašao iz pritvora'

Tijekom ispitivanja Fiolić je rekao da je Sanader kofere s odjećom osobno uzeo natrag nakon što je izašao iz pritvora, a prije nego su njega uhitili. Kuća koju je Sanader kupio u Krapju je, kako tvrdi, bila drvena i koštala je 15 tisuća eura. 

Sanader ga je pitao zašto su išli u Krapje i čija je to inicijativa bila.

- Najbolje da sam vam ja pozvao i prisilio da kupite kuću, koju sam snagu imao - sarkastičan je bio Fiolić.

Više puta je kontaktirao Sanadera da odnese slike koje je donio, a kada on to nije napravio rekao je USKOK-u da ih odnese. 

Sanader. Fiolić laže kako bi kupio bolju poziciju u drugom postupku

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović pitao ga je je li možda trgovao s USKOK-om na način da on to kaže, a da mu oni malo progledaju kroz prste, na što je Fiolić rekao da nikakve trgovine nije bilo. 

Sanader je na kraju prigovorio na istinitost iskaza svjedoka.

- Fiolićev iskaz je lažan i iskonstruiran kako bi si kupio bolji poziciju u drugom kaznenom postupku - zaključio je bivši premijer. 

Galerist Jerić: Barišić je kupio četiri slike za 8800 eura

Nakon Fiolića svjedočio je galerist Ivo Jerić koji je rekao da je Sandera upoznao prije 5, 6 godina. U njegovu galeriju 'Kaptol' Sanader je dolazio s Lukom Bebićem, Božom Biškupićem i Mladenom Barišićem. Oni su razgledali slike, a par dana kasnije došao je Barišić i kupio ih.

- Nitko nije decidirano rekao za koga se kupuje -  rekao je Jerić i dodao da su slike plaćene gotovinom u eurima. 

Riječ je, tvrdi, o četiri slike vrijedne 8800 eura. Kupljene su slika Munira Vejzovića 'Zrinjevac' vrijedna 1800 eura, slika Đure Pulitike 'Isus na križu' vrijedna 1200 eura, pejzaž Tihomira Lončara od 1800 eura i slika Nivec Kavurić Kurtović vrijedna 4000 eura. 

Rošin: Sa Sanaderom imam odnos dobrih namjera

Nakon pauze na klupu za svjedoke je sjeo Jerko Rošin koji je rekao da Sanadera i njegovu obitelj poznaje tridesetak godina i da imaju prijateljski odnos, odnosno odnos dobrih namjera. 

Rekao je da je 30.000 kvadratnih metara zemljišta u Milni na Braču Sanaderovom puncu prodao Davor Marangunić, a ne zna koja je cijena zemljišta bila, kao ni je li ga Sanader obilazio.

Sanader tvrdi da je odvjetnik Madunić u sukobu interesa

Prije početka svjedočnja sutkinja je prihvatila da u spis uđe zapisnik o privremenom oduzimanju predmeta kod Fiolića i izvješće o vrijednosti umjetničkih slika koje je potpisao Igor Zidić. Riječ je o ukupno 19 slika među kojima su Medović, Croata i Bukovac. 

Sanader je tražio da se u zapisnik unese kako je odvjetnik Ante Madunić u sukobu interesa jer u ovom predmetu brani Mladena Barišića, a zastupa i Fiolića koji je optužen u drugom kaznenom predmetu. Sutkinja je rekla da prema Zakonu o kaznenom postupku nema ništa sporno te je suđenje započelo. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 110
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)