Obavijesti

News

Komentari 56

Kulterer: Sanaderu nisam na parkingu dao nikakav novac

Kulterer: Sanaderu nisam na parkingu dao nikakav novac
8

Wolfgang Kulterer, bivši šef Hypo banke, potvrdio na sudu kako je očekivao da Hypo banka dobije posao u slučaju da Hypo i neka druga banka imaju iste uvjete

VIDEO

Bivši premijer Ivo Sanader cijeli tjedan boravi na Županijskom sudu. U ponedjeljak i utorak je bio na ročištu za najveću korupcijsku aferu u Hrvatskoj, Fimi medija, a u četvrtak mu se nastavilo suditi za aferu Hypo. Na sudu se kao svjedok pojavio bivši šef Hypo banke Wolfgang Kulterer. 

Njegovo svjedočenje cijelo je vrijeme prekidao Sanader koji se žalio na prijevod s njemačkog na hrvatski, a situaciju je smirivao sudac Ivan Turudić. Osim njih dvoje Turudić je posebno smirivao Sanadera, koji je širio ruke nakon Kultererova odgovora pa ga je upitao čemu širenje ruku i takvi izljevi emocija. 

Svjedok je vrlo često kroz cijelo ročište odgovarao s 'ne znam' ili 'ne mogu se sjetiti'. 

Kulterer: Hypo je imao prednost u odnosu na druge banke

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kulterer je kazao kako se nekoliko puta sastajao sa Sanaderom te da o tome postoje i zapisnici. Kultereru su predočili zapisnik sa sastanka na kojem piše da je u četiri oka razgovarao sa Sanaderom i da mu je on rekao da će Hypo imati povlašteni položaj. 

Kulterer je opovrgnuo da je nasamo imao sastanak sa Sanaderom te da to nije njegov stil.

- Mi smo izašli u susret u pogledu konzorcijske naknade pa smo tražili da i nama Republika Hrvatska izađe u susret ako smo konkurentni i ako naši uvjeti odgovaraju. To znači imati povlašteni položaj - pojasnio je bivši šef Hypo banke.

Kulterer je priznao kako je očekivao da Hypo dobije posao samo ako su ponude iste, odnosno ako Hypo i druga banka imaju iste uvjete. Kazao je kako se Sanaderom sastajao nekoliko puta na godinu osobito u vrijeme kad je bio premijer. 

'Proviziju je dobivao Eugen Laxa'

Što se tiče provizije Kulterer je kazao kako su ju on i Eugen Laxa dogovarali te da to nije radio sa Sanaderom. Za Laxu je rekao da je bio posrednik i lobist, a da je uobičajena provizija iznosila od 2 do 5 posto. Potvrdio je kako je nekoliko puta proviziju isplatio Eugenu Laxi. 

Tužiteljici je bilo neuobičajeno kako je s Laxom sve dogovorio još u kolovozu te da Laxu nije vidio sve dok mu nije počeo isplaćivati proviziju. O isplati provizije Kulterer je obavijestio Sanadera te dodao da je bivši hrvatski premijer primio na znanje da će biti posrednik u tom poslu. 

U svom svjedočenju bivši šef Hypo banke kazao kako je na kraju proviziju platila banka.

- U ovom konkretnom slučaju da je klijent platio proviziju, onda bi se Hrvatskoj isplatilo 95 posto kredita, a 5 posto bi išlo za proviziju. A to nije bilo tako - kazao je na sudu Kulterer. 

Kulterer: Nikad se nisam našao sa Sanaderom u Klagenfurtu

Odvjetnicu Ive Sanadera, Jadranku Sloković, zanimalo je li kao primatelja provizije spominjao Sanadera, na što je Kulterer kazao da to nije moguće. Kulterer je Sloković u ispitivanju kazao kako se nikad nije našao sa Sanaderom na parkiralištu Hypa u Klagenfurtu i dao mu kuvertu sa novcem. 

Sanader je htio da mu Kulterer odgovori na pitanje je li bilo poslovanja s tvrtkom Arvencia iz Lihtenštajna, no sudac Turudić mu je zabranio to pitanje. 

Ročište će se nastaviti u petak. Svjedočit će Damir Vanđelić, član Nadzornog odbora Ina-e.  


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21