Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
97 komentara

Na sv. Nikolu: Točno prije 24 godine granatiran Dubrovnik

Na današnji dan prije 24 godine na povijesnu gradsku jezgru Dubrovnika palo je više od 1000 granata. Grad su od JNA i četnika obranila 163 hrabra branitelja...

YouTube
Foto: YouTube
97 komentara

Činjenica da je povijesna jezgra Dubrovnika kao spomenička cjelina svjetskog značaja pod zaštitom UNESCO-a nije puno zabrinjavala srpsko-crnogorske postrojbe tzv. JNA. Kao ni njihove prijatelje četničke dobrovoljce. Granatirali su grad cijelu jesen, a najgore je bilo 6. prosinca 1991. godine.

Blagdan sv. Nikole te prve ratne godine tako će za Dubrovčane uvijek ostati kao jedan od najgorih i najtežih. Bio je petak i na opkoljeni grad već u 5. 45 ujutro počeli su topnički udari. JNA i četnici potpomognuti ratnim zrakoplovstvom i brodovima ratne mornarice smještenim u Boki Kotorskoj napali su Dubrovnik svim raspoloživim sredstvima.

Na franjevački samostan palo 37 projektila

Žestoko bombardiranje grada izuzetne povijesti, svjetski poznate spomeničke baštine i ljepote trajao je cijeli dan. Cijeli Dubrovnik je gorio! Na povijesnu gradsku jezgru palo je skoro dvije tisuće granata , oštećeno je više od 460 zgrada, a devet dubrovačkih palača nestalo je u požaru. Samo na franjevački samostan "Male braće" upućeno je 37 projektila.

Poginulo je 19 branitelja i civila , a 60 ljudi teže je ili lakše ranjeno. Među stradalima je bio i fotoreporter Pavo Urban (23) koji je poginuo nedaleko od Orlandovog stupa od minobacačke granate prilikom fotografiranja intenzivnog granatiranja samog središta grada. Miloševićeva propaganda govorila je kako Hrvati sami pale grad te da u Dubrovniku gore zapaljene gume.

Tog dana je obranjena sloboda

Tog apokaliptičnog crnog petka za vrijeme najžešćeg napada u dubrovačkoj povijesti na prvim crtama obrane nalazilo se točno 163. branitelja. Već 16.1. 1992. osnovana je 163. brigada HV-a koja je ime i dobila po točnom broju branitelja koji su 6.12. 1991. godine obranili Dubrovnik.

Taj je zapravo dan označio prekretnicu u ratu oko Dubrovnika. Moral branitelja je značajno porastao, a neprijatelj je shvatio da osvajanje Dubrovnika neće ići onako lako kako je zamislio. Tog dana obranjena je sloboda drevnog grada, a kasnije se taj 6.12. pokazao kao prekretnica u ratnim operacijama na dubrovačkom području.

Sjećanje na najgori napad

U sklopu programa sjećanja na ratna događanja na blagdan svetog Nikole 1991. , na nekoliko lokacija u Dubrovniku ujutro će biti odana počast svim poginulim braniteljima, na programu je polaganje cvijeća i paljenje svijeća kod križa na brdu Srđ , a potom mimohod Gradske glazbe i Dubrovačkih mažoretkinja te sjećanje na pomorce i branitelje stradale na moru.

Popodne, u 15.45 sati bit će služena sveta misa zadušnica za stradale branitelje naselja Sustjepan, a u 18 sati u Dubrovačkoj katedrali bit će svečana sveta misa zadušnica za poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu. Prigodni program koji traje od srijede zaključit će koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message