Obavijesti

News

Komentari 11

Na Svetog Nikolu počeo najveći napad na Dubrovnik: 'Sjećam se vatre, dima, nevjerice i plača...'

Na Svetog Nikolu počeo najveći napad na Dubrovnik: 'Sjećam se vatre, dima, nevjerice i plača...'
4

Fotograf Pavo Urban poginuo je 6. prosinca 1991. od gelera neprijateljske granate, ispod zvonika, fotografirajući agresorsko granatiranje Dubrovnika. Na današnji dan bio je najjači napad

VIDEO

Obilježavanje 30. godišnjice herojske obrane Grada Dubrovnika i Dana dubrovačkih branitelja počet će na Luži, otkrivanjem spomen- ploče Pavu Urbanu, povodom 30. godišnjice njegove pogibije.

Fotograf Pavo Urban poginuo je 6. prosinca 1991. od gelera neprijateljske granate, ispod zvonika, fotografirajući agresorsko granatiranje Dubrovnika. Spomen-ploču otkrit će gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i potpredsjednik Vlade te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, a kao izaslanica predsjednika Vlade, u Dubrovniku će na obilježavanju biti ministrica poljoprivrede Marija Vučković.nOdat će počast poginulim braniteljima na groblju Boninovo, Muslimanskom groblju Boninovo, kod spomenika poginulim pripadnicima MUP-a, a na Liechtensteinovu putu prisjetit će se na stradale vatrogasce i pripadnike HRM. Položit će se cvijeće i upaliti svijeće i kod Križa na Srđu.

Crni petak dubrovački

Crni petak dubrovački. Sjećam se da sam idućeg jutra otišao do Grada i nikad neću zaboraviti te prizore. Vatra, dim, krš, lom, nevjerica, plač. Stradun je izgledao neprepoznatljivo, a cijeli Stari grad slomljeno, potučeno, razrušeno, stravično...Ljudi su plakali oko mene, a ja sam hodao u nevjerici i pokušavao shvatiti što se to zapravo dogodilo, ispričao nam je svojedobno Dubrovčanin Elvir Islamović koji je kao 12-godišnji dječak cijelu opsadu proveo u Gradu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Naime, na današnji dan 1991. rano jutro počeo je napad na Dubrovnik.

Tog apokaliptičnog petka na Dubrovnik palo više od 2000 granata. Poginulo je 23 ljudi, deseci su ranjeni..  

Jedna od bezbrojnih granata tog je dana zaustavila i život hrabrog fotografa Pave Urbana (23). On je od samog početka "rata za mir" 1. listopada 1991. dokumentirao je razaranje renesansnog grada pod UNESCO-vom zaštitom. Poginuo je od minobacačke granate prilikom fotografiranja intenzivnog granatiranja samog središta grada.

Na fotografijama snimljenim neposredno pred pogibiju zabilježene su brojne granate koje su padale u njegovoj neposrednoj blizini po Stradunu. Sa samog mjesta pogibije nastala je i njegova posljednja fotografija kasnije nazvana "Kamena prašina nad Gradom".

'Pavo je bio sjajan, svi su ga obožavali'

- Tog stravičnog dana poginuo je hrabri fotograf Pavo Urban, čovjek koji je neustrašivo bilježio sve ratne strahote želeći pokazati istinu o napadu na Dubrovnik. Poginuo je ispod Zvonika dok je snimao najgore trenutke u povijesti grada. Pavo je prije rata kod mog oca išao na lekcije iz matematike, sjećam se da je bio sjajan mladić, svi su ga obožavali. I tog dana zazvonio je telefon: "Poginuo je Pavo" javili su nam - prisjetio se Elvir Islamović svog sugrađanina.

Pavo se već  u srpnju 1991. godine prijavio kao dragovoljac, a od rujna je sudjelovao  u pripremi obrane grada te 29. rujna otišao na obrambene položaje u Župi dubrovačkoj. Nakon okupacije Župe dubrovačke vratio se u Dubrovnik i fotografijom i videom dokumentirao razaranje grada sve do svoje smrti.

Njegovo pismo pisano u obliku ratnog dnevnika njegovoj je djevojci Mari Bratoš, koja se je onda nalazila na studentskoj razmjeni u Americi, stiglo je dvadesetak dana nakon što je poginuo.

Tek jutro poslije crnog petka Dubrovčani su u nevjerici i bez daha gledali što je ostalo od grada, koji je bio uništen. Ali nije pao. Obranjena je njegova sloboda. Taj se dan kasnije pokazao kao prekretnica u ratnim operacijama na dubrovačkom području.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1