News

Komentari 8

Na Trgu žrtava fašizma ostavili karanfile za žrtve holokausta

Na Trgu žrtava fašizma ostavili karanfile za žrtve holokausta

Okupljeni građani položili su crvene karanfile na Trgu te zgradi u kojoj su za vrijeme Drugog svjetskom rata bile smještena ustaška nadzorna služba i Gestapo

Simboličnim polaganjem 75 karanfila u počast žrtvama holokausta na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma Antifašistička liga obilježila je u nedjelju Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, koji se obilježava u spomen na oslobođenje logoraša nacističkog logora Auschwitz prije 75 godina.

Okupljeni građani položili su crvene karanfile na Trgu te zgradi u kojoj su za vrijeme Drugog svjetskom rata bile smještena ustaška nadzorna služba i Gestapo te odakle su ljudi odvođeni u logore i stratišta.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se 27. siječnja odlukom UN-a od 2005. godine u počast stradanju židovskog naroda, no iz Antifašističke lige poručuju kako se holokaust, u okolnostima politike zaborava žrtava ustaškog terora i falsificiranja povijesti, nije događao negdje daleko, već ga je provodio ustaški režim u u ovom zemlji i ovom gradu.

Tijekom posljednja tri desetljeća mnogi tragovi sjećanja na žrtve fašizma u Hrvatskoj i Zagrebu uklonjeni su iz javnog prostora, a upravo je kritičko suočavanje s prošlošću elementarni preduvjet izgradnje demokratskog društva, istaknuto je.

Stoga i budući zagrebački spomenik holokaustu mora podsjećati na žrtve zločina u lokalnom kontekstu, bez skrivanja odgovornosti onih koji su ih počinili. 

Spomenik treba uključiti sjećanje i pošteno suočavanje s prošlošću, sjećanje na vlastiti dio tamne prošlosti umjesto guranja prošlosti pod tepih, poručio je predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić.

- Naše uvjerenje je da nisu samo Židovi oni koji trebaju čuvati sjećanje na te događaje nego i prije svega pripadnici naroda u čije je ime holokaust počinjen. Iz lekcije o holokaustu zna se da se u društvu zahvaćenom zlom antisemitizma otvaraju vrata za progon drugih manjina, a iz našeg iskustva da u društvu u kojem se potiče netrpeljivost prema manjinama po etničkoj ili nekoj drugoj osnovi, antisemitizam čuči u nekom opskurnom dijelu društva i potencijalno je uvijek prisutan - kazao je Pusić.

Podsjetio je kako je u Hrvatskoj srušeno oko 3000 spomenika partizanima i NOB-u, najmasovnijoj borbi protiv nacizma i domaćih kolaboracionista u Europi, te upozorio kako istraživanja pokazuju da je antisemitizam u današnjoj Europi u porastu.

- Vlada je u povodu 75. obljetnice oslobođenja Auschwitza istaknula kako posebno treba raditi na obrazovanju mladih o važnim trenucima hrvatske povijesti, a osobito o Drugom svjetskom ratu. Kada pogledamo kako izgledaju knjige iz povijesti, gdje se Drugi svjetski rat i NOB spominju u par redaka, a u udžbeniku iz vjeronauka za 8. razred osnovne škole stoji da su ateisti odgovorni za Auschwitz, ova izjava zvuči više kao prigodno licemjerje - ocijenio je Pusić. (bs)

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci