News

Komentari 0

'Na ubrzanom tržištu Styria je jamac neovisnog novinarstva'

'Na ubrzanom tržištu Styria je jamac neovisnog novinarstva'

U Styria Media Group, matična tvrtka koja posjeduje 24sata, Kleine Zeitung i mnoge druge u petak je u veličanstvenom auditoriju Starog sveučilišta u Grazu proslavila 150. obljetnicu

Ne želimo samo prepoznati znakove vremena, već da ih aktivno postavljamo i sami. Jer budućnost pripada onima koji je oblikuju, rekao je Markus Mair, predsjednik Uprave Styria Media Group povodom 150 godišnjice jednog od najvećeg medijskog udruženja s preko 3000 zaposlenih.

 

Styria Media Group, matična tvrtka koja posjeduje 24sata, Kleine Zeitung i mnoge druge u petak je u veličanstvenom auditoriju Starog sveučilišta u Grazu proslavila 150. obljetnicu. Iz Hrvatske su prisustvovali glavni predstavnik Styrije u Hrvatskoj Ivan Tolj, direktor i član Uprave 24sata Boris Trupčević, glavni urednik 24sata Goran Gavranović, glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić te direktor i član uprave Večernjeg lista Andrea Borošić.

 

- Od 1869. godine, dokazali smo svoju sposobnost da se uvijek mijenjamo na bolje. Nikad ne gubeći iz vida svoje vrijednosti - rekao je Mair. Othmar Ederer, predsjednik Zaklade Styria, podsjetio je da su izvorni naziv kluba trebali mijenjati. Stoga od 1877. nije bilo tiskovno udruženje biskupije, već tiskovno udruženje u biskupiji.

 

- S ovime je postalo jasno da klub nije u vlasništvu ili pod upravom biskupije - rekao je Ederer. Kao važan korak naveo je stvaranje jasne vlasničke strukture 1990-ih.

- Neovisnost je osnova koja omogućuje našim medijima da izvršavaju svoje odgovornosti. Za neovisno, korektno i pošteno izvještavanje, bez političkog utjecaja i bilo kakvih interesnih skupina - pojasnio je Ederer. Federalni ministar Alexander Schallenberg, odgovoran za medije, naglasio je regionalnu ponudu Štajerske koja ‘daje vrijedan doprinos u vezi s očuvanjem identiteta’.

- Na ovom iznimno konkurentnom i brzom medijskom tržištu, Styria je jamstvo neovisnog novinarstva - rekao je Schallenberg.

Štajerski biskup Wilhelm Krautwaschl ustvrdio je da upravo ideološki temelj omogućio i slobodnu raznolikost.

- Više nije dovoljno samo se informirati. Mediji moraju sebe objasniti, pružiti informacije. Moraju biti dijaloški. Morate sići s visokog konja. Moraju razumjeti vlastite kriterije racionalnosti. I to je dobro - rekao je biskup.

Štajerski guverner Hermann Schützenhöfer pohvalio je Styriu kao ‘partnera za vrijednosnu orijentaciju’.

- Ta zloglasna neovisnost Kleine Zeitung-a, i cijele grupacije oko Styrije, koju uvijek baš i ne volim. Nadam se da se nitko neće naljutiti ako, usprkos njihovom pisanju, pobijedim na izborima - našalio se Schützenhöfer.

Najčitaniji članci