Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
169 komentara

Na udaru inspekcije: Kazne za parkiranje odlaze u povijest...

NIJE ŠIJA NEGO VRAT: Gradovi su kazne zamaskirali u dnevne parkirne karte, a sad u Ministarstvu gospodarstva kreću u rušenje te prakse. Kreću s inspekcijama

Pixsell/24sata
Foto: Pixsell/24sata
169 komentara

Ne može se za nekoliko minuta prekoračenja vremena parkiranja naplatiti stotinu kuna. Stava smo da treba platiti samo prekoračeno vrijeme. Iz Ministarstva gospodarstva su nam tom izjavom potvrdili da kreću u veliku analizu i inspekcijski nadzor gradova koji prodaju dnevne karte vozačima čim prekorače vrijeme parkiranja.

Prvi je na udaru Zagreb, koji će posjetiti inspekcija i koji je rodonačelnik ideje dnevnih karata. Kad je prije šest godina Ustavni sud naredio gradovima da ne mogu naplaćivati kazne stotine kuna veće za prekoračenje parkiranja, u Zagrebu su kazne nazvali kartama. Ako vozač prekorači vrijeme, dobije kartu i s njom može ostati na parkiralištu, ali mora platiti od 30 do 150 kuna, zavisno o zoni. Karte su prije bile i skuplje. Ostali gradovi su uskoro preuzeli model. Inspekcija je prošli mjesec srušila taj model u Opatiji i Crikvenici.

- Naplaćuju dnevne karte na temelju različitih osnova, ali svaki grad iz kojeg dobijemo primjedbu ćemo analizirati - kaže nam izvor iz Ministarstva.

'To je oblik nasilja i pljačke'

Jadranka Kolarević iz Društva za zaštitu potrošača kaže da je bilo i vrijeme da država napokon reagira.

- Naplaćuju kazne nesrazmjerno vremenu i prekršaju. To je oblik nasilja i pljačke. Ljudi su nezadovoljni - kaže Kolarević.

U Zagrebačkom holdingu kažu da ih inspekcija još nije posjetila.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message