Obavijesti

News

Komentari 44

Na udaru provalnika i džepara: 'Budite na oprezu, zaštitite se'

Na udaru provalnika i džepara: 'Budite na oprezu, zaštitite se'
4

KRADLJIVCI SU SPREMNI: Nije pametno svima pričati da odlazite od kuće niti na telefonskim sekretaricama ostavljati poruke da ste odsutni, savjetuje policija

VIDEO

Blagdani su primamljivi kradljivcima pa je policija u srijedu pozvala građane da tijekom izbivanja iz kuće poduzmu zaštitne mjere, primjerice obavijeste susjede, dok one koji će se naći u blagdanskim gužvama upozorava da paze na svoje novčanike i mobitele.

Tijekom blagdana dio građana napušta svoje domove na kraće ili duže vrijeme, najčešće radi korištenja godišnjih odmora pa im policija u cilju smanjenja mogućnosti provala i krađa savjetuje da zatvaraju prozore ili balkonska vrata i ne ostavljaju ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama, primjerice ispod otirača, u vazama za cvijeće, ispod kamena.

Ključeve stana i poštanskog sandučića dobro je ostaviti kod susjeda ili druge osobe od povjerenja, koja će provjeravati stan i prazniti poštanski sandučić te tako ostavljati dojam da ste u svom domu.

Nije pametno svima pričati da odlazite od kuće niti na telefonskim sekretaricama ostavljati poruke da ste odsutni. Također ne treba spremati cvijeće s balkona i prozora jer se tako daje poruka da ste odsutni, navodi policija.

Savjetuje građanima da novac i druge dragocjenosti ne ostavljaju u posudama na kuhinjskim policama i posebice u spavaćoj sobi (ladice, madraci), jer lopovi prvo traže upravo na tim mjestima.

Može biti korisno zapisati serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirati kako bi ih se kasnije, u slučaju da se krađa ipak dogodi moglo identificirati.

Novac i kreditne kartice nije dobro držati zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima. Građanima se savjetuje i da spreme ljestve i druge predmete koje bi provalnicima mogle poslužiti za lakši ulazak u dom, da ne zaborave uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjeduju.

- Ako ste provalnika zatekli u stanu ne pokušavajte ga uloviti sami - možda je i naoružan - upozorava policija. No policiji možete pomoći u hvatanju provalnika ako zapamtite njegov osobni opis, odnosno  spol, starost, visinu, odjeću, neki posebni znak, primjerice bradu, brkove, madež, zatim dijalekt, opis vozila  i pravac kojim je pobjegao.

U slučaju krađe ili provale treba pozvati policiju na 192 , a u domu se ne smije ništa dirati kako se ne bi uništili tragovi koji mogu pomoći otkrivanju provalnika.

Sljedećih dana očekuju se i povećane gužve i veći broj javnih okupljanja pa policija građane upozorava da dodatno obrate pozornost na svoje stvari te na taj način onemoguće lopove u njihovim drskim namjerama. Lopovi, upozorava policija, koriste gužve i nepažnju građana u javnom prijevozu, tržnicama i trgovačkim centrima, ugostiteljskim objektima ili na javnim okupljanjima.

Stoga savjetuje građanima da ne ostavljaju novac i dokumente bez nadzora, posebno u gužvama, te da obrate pažnju da li ih netko prati. Džepari najprije biraju žrtvu.

Treba se čuvati i guranja, pretjerano ljubaznih ili pak agresivnih osoba, onih koji vam pomažu ili nameću razgovor. Novac i vrijedne predmete ne pokazujte drugim osobama, a novac i dokumente nosite odvojeno, u kupovinu ne nosite veću količinu novca – koristite bankovne kartice.

Torbu treba držiti zatvorenu i ispred sebe, u gužvi skinite ruksak te ga također držite ispred sebe. Torbu, novčanik, mobitel ili vrećice ne ostavljajte na blagajnama ili u kabinama trgovina. Novčanik ne nosite u stražnjem džepu, savjetuje policija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi