Obavijesti

News

Komentari 290

Na ulicama ih je sve više: Novi narkotici preplavili Hrvatsku

Na ulicama ih je sve više: Novi narkotici preplavili Hrvatsku
5

RODITELJI, OPREZ! U proteklih godinu dana pojavilo se 18 novih droga - toliko su ih barem forenzičari uspjeli detektirati. No kažu: Pravo stanje je puno gore...

VIDEO

Mogu ih lako nabaviti i legalno kupiti, gram stoji samo desetak kuna, a djelovanje im je često jače nego ono klasičnih droga.

Hrvatska policija, u suradnji s carinom i sanitarnom inspekcijom, zaplijenila je lani čak 18 novih droga koje je otkrio Centar za kriminalistička vještačenja “Ivan Vučetić”. Vjeruju da ih je na tržištu i mnogo više koje su se provukle nedetektirane.

Karakteristika im je da imitiraju djelovanje klasičnih droga, no konzumenti kažu da često “pucaju” i mnogo jače. Među školarcima su najpopularniji sintetski kanabinoidi koji se mogu nabaviti u smart shopovima ili na internetu, a uglavnom se prodaju deklarirani kao osvježivači zraka.

Takav osvježivač zraka sumnjiva sastava pušio je dječak (15) iz Zagreba koji je preminuo krajem veljače nakon što je zapalio cigaretu u kojoj je bila biljna mješavina. Podsjetimo, on je u smart shopu u Petrinjskoj ulici kupio osvježivač zraka. Zapalio je u dvorištu zgrade iznad bivšeg kina Central te mu je ubrzo pozlilo. Njegove prijateljice otišle su po pomoć, no dok su se vratile i pozvale Hitnu pomoć već je bilo prekasno.

Toksikološki nalazi obdukcije još nisu gotovi.

- Znali smo da to puši i govorili mu da prestane, no nije slušao. Skrivao je od nas da to još konzumira - nakon njegove smrti rekli su nam njegovi prijatelji.

I oni su ogorčeni što se droga, koja je mnogo opasnija od marihuane, može legalno kupiti u smart shopovima.

Ako je vjerovati najavama koje stižu iz Vladina Ureda za suzbijanje droga i Ministarstva zdravlja, tome bi se uskoro moglo stati na kraj. Lani u prosincu objavljena je nova lista zabranjenih supstanci, na kojoj su navedeni generički izvodi spojeva. Na listu su uvrstili svih 18 novih droga koje su detektirali. Time je čitav niz ranije legalno dostupnih psihoaktivnih spojeva ušao u kaznenopravnu odgovornost. U ožujku 2014. godine proveli su koordiniranu akciju u smart shopovima diljem Hrvatske.

Akcija je provedena u devet gradova: Zagrebu, Rijeci, Zadru, Šibeniku, Splitu, Čakovcu, Slavonskom Brodu, Koprivnici i Osijeku te u 14 objekata, odnosno smart shopova. Oduzeli su 74 uzorka, od kojih je u 66 uzoraka vještačenjem utvrđena nova psihoaktivna tvar.

Na inicijativu Ureda, u pripremi je i zakonska regulativa kojom će nadležna tijela sankcionirati svaki pokušaj prodaje takvih tvari do trenutka njihova stavljanja na listu droga.

- To znači da će se puno više pažnje pridavati proizvodima na kojima takve tvari nisu deklarirane, a sadrže ih - rekao nam je mr. sc. Dubravko Klarić, kriminalist s više od 30 godina iskustva na ovom području.

- Na europskoj razini trenutačno se prati više od 450 spojeva iz sljedećih glavnih kemijskih skupina novih psihoaktivnih tvari: fenetilamini (sa stimulativnim ili halucinogenim učincima), triptamini (imaju uglavnom halucinogeni efekt), piperazini (pokazuju uglavnom stimulativno djelovanje), sintetski katinoni (primjerice mefedron, metilon), sintetski kanabinoidi (mogu imati halucinogeni ili depresivni učinak) te novije kemijske skupine, poput aminoindana, arilalkilamina i arilciklohesilamina - kažu iz Vladina Ureda za suzbijanje droga.

Nove i sve opasnije droge uglavnom dolaze iz Azije.

Nove sintetske droge gotovo je nemoguće pronaći u krvi ili urinu ako točno ne znate što tražite.

To konkretno znači da se analizom moraju ciljano tražiti sasvim određene kemijske supstance ili rezultati mogu biti lažno negativni. Tako se za aktera brutalnog silovanja u Podstrani govorilo da je bio pod utjecajem neke od novih sintetskih droga, no nalaz krvi bio je negativan.

Naš Centar za kriminalistička i forenzična vještačenja trenutačno ne posjeduje adekvatnu metodologiju kojom bi mogli odmah prepoznati o kojoj je opojnoj tvari riječ. Prvi korak u testiranju bioloških uzoraka je preliminarno testiranje na pet glavnih skupina opojnih droga.

To su: 1. opijati, među kojima je najrašireniji heroin, 2. sedativi, 3. stimulansi (kokain te amfetamin i derivati), 4. kanabinoidi (marihuana i hašiš) i 5. halucinogeni (LSD i slične droge).

Testiranje se provodi tako da se u uzorku traže glavne djelatne tvari tih skupina. Međutim, ako je riječ o drogi koja, po svojem kemijskom sastavu, ne pripada nijednoj od tih skupina i čije su glavne djelatne tvari neke druge supstance, test ih ne prepoznaje. U tim slučajevima događa se da je test negativan, ako se točno ne zna koju tvar treba tražiti.

Prva sintetska droga koja je stigla u Hrvatsku 2005. godine bio je derivat piperazina. Iz Centra “Ivan Vučetić” svojedobno su nam rekli kako se već na prvi pogled moglo vidjeti da je riječ o nečemu potpuno novom.

- Bile su drugačije od svega što smo dotad vidjeli. Tabletice su izgledale kao da su od mramora i bile su tvrde kao mramor. Nakon njih, jedno vrijeme nije bilo novih droga, a onda je 2009. godine krenuo pravi boom – kazala je dr. sc. Ljubica Tomašek.

Istraživanja pokazuju kako se kod nas konzumacija novih droga među konzumentima kreće između 7,8 posto u 2011. i 13,9 posto u 2012. Najčešće su konzumirali sintetske kanabinoide, katinone i ketamin, koje su nabavljali od prijatelja ili u smart shopovima.

Najzastupljeniji su sintetski kanabinoidi

Među novim drogama koje se pojavljuju na europskom i hrvatskom tržištu najzastupljeniji su sintetski kanabinoidi i to s više od 85 posto. Obično je riječ o biljnim mješavinama koje sadrže sintetski THC, a najčešće se deklariraju kao osvježivači zraka. Zelene su boje te već i svojim izgledom podsjećaju na marihuanu. Na sličan način se i konzumiraju, odnosno konzumenti ih obično miješaju s duhanom i puše. Na tržištu se mogu naći pod više naziva.     

Mefedron se u Hrvatskoj pojavio 2010. godine

Mefedron se u Hrvatskoj pojavio 2010. godine. Bio je deklariran kao sredstvo za poticanje rasta biljaka, no riječ je o opakoj drogi koja je poharala europske ljetne festivale. Na ulici je zovu “mad cat”, “luda mačka” ili “mijau mijau”. Tijekom 2012. godine bjelovarska policija uhitila je Talijana s 3052,58 grama mefedrona.     

U nekim kombinacijama smrt je trenutačna

Tijekom zadnjih nekoliko godina u Hrvatskoj su se putem internetske prodaje ili tzv. smart shopova počeli prodavati tzv. Herbal mix proizvodi koji se deklariraju kao osvježivači prostora. Na njima je navedeno da nisu za ljudsku upotrebu i da ih se ne smije direktno udisati. Riječ je o biljnim mješavinama prskanim tvarima koje oponašaju učinke kanabisa. Konzumenti ih koriste na isti način kao i marihuanu, odnosno puše ih. Tvrde da ih nakon toga “uhvati” nekoliko puta jače i da djelovanje djeluje dulje od “marice”. Osim što te supstancije, zbog predoziranja, mogu dovesti do smrti, kombinacija s alkoholom je višestruko opasnija, kaže toksikologinja Biserka Riha.     

Ketamin se obično šmrče     

Riječ je o stimulansu koji imitira djelovanje kokaina. Među novim sintetskim drogama koje su probali i rado koriste mladi u Hrvatskoj nalazi se na visokom trećem mjestu.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 290
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.