Obavijesti

News

Komentari 1

Na ulice Brazila izašlo 10 tisuća ljudi: Traže Bolsonarov opoziv te bolji i lakši pristup cjepivu

Na ulice Brazila izašlo 10 tisuća ljudi: Traže Bolsonarov opoziv te bolji i lakši pristup cjepivu
1

U samim početcima pandemije, Bolsanoro je koronavirus nazvao 'malom prehladom' i nije provodio nikakve napore za provođenjem socijalne distance ili lockdowna. Sada dnevno imaju 80 tisuća novozaraženih.

VIDEO

Desetci tisuća ljudi izašli su na ulice Brazila kako bi prosvjedovali protiv predsjednika Jaira Bolsonara i lošeg nošenja s COVID krizom. Najveći je ovo protest u zemlji od kada je prošle godine započela pandemija, piše CNN.

Prosvjednici u Sao Paolu, Rio de Janeiru, Brasiliji i drugim gradovima traže Bolsonarov opoziv te bolji i lakši pristup cjepivima protiv koronavirusa. Mnogi prosvjednici nisu se držali zaštitnih mjera distance, no većina ih je nosila maske. Nosili su transparente kojima su jasno pokazali da na Bolsonarove postupke gledaju kao na 'genocid'. Brazilski senat započeo je istragu o postupanju Bolsonarove vlade u pandemiji.

U samim početcima pandemije, Bolsonaro je koronavirus nazvao 'malom prehladom' i nije provodio nikakve napore za provođenjem socijalne distance ili lockdowna. Brazil očekuje treći val zaraze. Zabilježili su nešto manje od 80 tisuća novozaraženih i preko 2 tisuće mrtvih u nedjelju. Od početka pandemije, ukupno je umrlo preko 460 tisuća ljudi, a zaraženo je bilo 16 milijuna. Od 210 milijuna državljana Brazila, njih 19 milijuna, odnosno nešto manje od 9.4 posto je u potpunosti cijepljeno.

Jedna medicinska sestra koja je izašla na prosvjed komentirala je da je Bolsonaro 'gori od virusa'.

- Iscrpljeni smo s našim zdravstvenim sustavom koji je na rubu propasti. Pandemija s Bolsonarom na vlasti nema rješenje - rekla je.

Studentica Beatriz Fernanda Silva na protest je otišla zbog ujaka koji je umro od korone sa 42 godine. Iako i sama shvaća rizik koji poduzima time što je otišla na prosvjed usred pandemije, smatra da je bitno izraziti nezadovoljstvo.

- Došla sam tu boriti se za cjepivo koje nije mogao dobiti i koje ga je mogao spasiti. Umro je u veljači te ostavio dvoje djece i ženu. Mnogi umiru. Bolsonaro treba nešto učiniti po tom pitanju, ali od početka se ponaša kao da korona ne postoji - dodala je.

Prosvjedi prolaze mirno, osim u Recifeu gdje je policija morala koristiti gumene metke, gas bombe kako bi rastjerali ljude s ulica. Jedan od prosvjednika zadobio je gumeni metak u oko.

An injured man is led away as riot police and anti-Bolsonaro protesters clash in Recife, Brazil

Prosvjedi su započeli tjedan dana nakon skupa motocikala kojeg je predsjednika Bolsonara organizirao u Rio de Janeiru. Tamo se založio protiv restriktivnih mjera, dok su njegove pristaše zatražile svrgavanje brazilskog Vrhovnog suda, koji je lokalnim guvernerima i gradonačelnicima omogućio provođenje mjera za sprečavanje širenja virusa.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena
VELIKA VREMENSKA PROGNOZA

Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena

Povremeno će padati kiša, osobito od sredine dana kada će mjestimice biti i pljuskova, a ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi. Navečer će u gorju kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, piše DHMZ...