Obavijesti

News

Komentari 10

Na Zemlji će do 2050. godine živjeti 9,6 milijarde stanovnika

Na Zemlji će do 2050. godine živjeti 9,6 milijarde stanovnika
1

Indija bi postala zemlja s najviše stanovnika oko 2028. godine, kada bi trebala preteći Kinu. Obje zemlje tada bi imale oko 1,45 milijarde stanovnika

VIDEO

Ljudska populacija trenutno broji 7,2 milijarde ljudi, u sljedećih dvanaest godina populacija bi narasla za milijun, godine 2050. na Zemlji bi živjelo 9,6 milijarde ljudi, piše UN.

Izvještaj 'World Population Prospects: the 2012 Revision' Ujedinjenih naroda otkriva kako populacija u razvijenim zemljama neće rasti i kako će se kretati oko 1,3 milijarde do 2050. godine. Kao suprotnost, u 49 najnerazvijenijih zemalja broj stanovnika će se povećati s 900 milijuna ove godine na 1,8 milijarde 2050. godine.

- Iako se rast populacije u cjelini usporio, izvještaj nas podsjeća kako on raste rapidno u nekim zemljama u razvoju, posebno u Africi - rekao je zamjenik tajnika Ujedinjenih naroda za ekonomske i socijalne poslove, Wu Hongbo.

Visoki postotak rođenih

Za razliku od prijašnjih istraživanja i trendova broj od 9,6 milijarde stanovnika na Zemlji je viši, u nekim zemljama subsaharske Afrike prosječan broj rođene djece od jedne majke porastao je za više od pet posto. 

Ističe se kako je postotak rođene djece od jedne majke, u velikim zemljama u razvoju kao što su Kina, Indija, Indonezija, Iran, Brazil i Južna Afrika, drastično pao. U zemljama s visokim postotkom rođenih, kao što su Nigerija, Niger, Demokratska republika Kongo, Etiopija, Uganda, Afganistan i Timor-Leste, daljnji rast se očekuje i u budućnosti. U tim zemljama svaka majka u prosjeku ima petero djece.

Najmnogoljudnije zemlje

Indija bi postala zemlja s najviše stanovnika oko 2028. godine, kada bi trebala preteći Kinu. Obje zemlje tada bi imale oko 1,45 milijarde stanovnika. Nigerija bi trebala nadmašiti Sjedinjene Američke Države po broju stanovnika prije 2050. godine. 

Europska populacija smanjila bi se za 14 posto. Prosječna duljina trajanja života bi u razdoblju između 2045. i 2050. godine bila 76 godina, u razdoblju od 2095. do 2100. godine iznosila bi 82 godine. Krajem stoljeća ljudi u razvijenim zemljama živjeli bi oko 89 godina, u usporedbi s brojkom od oko 81 godina u zemljama u razvoju. 

Izvještaj se temelji na dostupnim demografskim podacima iz 233 zemlje i područja iz cijelog svijeta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...