Obavijesti

News

Komentari 5

Nabavljaju cjepivo: U BiH nema bolesti kvrgave kože goveda

Nabavljaju cjepivo: U BiH nema bolesti kvrgave kože goveda
1

Bolest kvrgave kože zabilježena kod goveda u Hrvatskoj nije se proširila na području Bosne i Hercegovine no takva se mogućnost ne može isključiti

VIDEO

 Bolest kvrgave kože zabilježena kod goveda u Hrvatskoj nije se proširila na području Bosne i Hercegovine no takva se mogućnost ne može isključiti, a za suočavanje s tim problemom nužna je pomoć Europske unije, izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

On se tijekom dana sastao s ministrima poljioprivrede dva entiteta i predstavnicima državnog Ureda za veterinarstvo kako bi procijenili stanje i predložili mjere koje bi BiH trebala poduzeti u suočavanju s bolešću kvrgave kože kod stoke koja se širi u regiji.

Konstatirali su kako ove bolesti još nema na teritoriju BiH no ukoliko se ona pojavi bit će nužno cijepljenje stoke. Procjena je kako bi u BiH u tom slučaju trebalo cijepiti više od 400 tisuća grla stoke.

BiH potrebnog cjepiva čija je pojedinačna cijena tri eura nema na zalihama pa je uputila zahtjev tijelima EU za pomoć odnosno dostavu određene količine cjepiva koje bi se moglo odmah početi koristiti.

"Tražimo hitnu i interventnu potporu.Tražit ćemo i uspostavu i posebnog fonda kako bi nam se pomoglo u razdoblju cijepljenja", kazao je Šarović nakon sastanka.

Osim u Hrvatskoj bolest kvrgave kože kod goveda registrirana je i na području Srbije te Crne Gore.

Ravnatelj Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba kazao je kako su od prije dva mjeseca naložene mjere dodatnog nadzora zdravlja goveda koja se uvoze u BiH s ciljem sprječavanja širenja bolesti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca