Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Načelnik morao prekinuti skup: Sukošanci napali meteorologe

Meteorolozi Državnog hidrometeorološkog zavoda su na skupu tamošnjim stanovnicima pokušali objasniti svrhu postavljanja radara i njihovog utjecaja na kraj u sklopu projekta METMONIC

Foto: Dino Stanin/Sanjin Strukic/PIXSELL
75 komentara

Nevjerojatno. Sve je bilo na rubu fizičkog obračuna. Srećom, načelnik je na vrijeme shvatio o čemu se radi pa je na vrijeme prekinuo skup, opisao je Ivan Toman iz Crometea dramatičnu situaciju kada su meteorolozi Državnog hidrometeorološkog zavoda na skupu u Osnovnoj školi Debeljak kod Sukošana tamošnjim stanovnicima pokušali objasniti svrhu postavljanja radara i njihovog utjecaja na kraj u sklopu projekta METMONIC.

Riječ je o projektu koji se financira iz fondova EU i koji za cilj ima modernizaciju meteorološke motriteljske mreže u RH, odnosno osigurati da 100 posto teritorija Hrvatske bude pokriveno redovitim praćenjem i procjenom utjecaja klimatskih promjena. Jedan od tri nova radara trebao bi biti postavljen baš u mjestu u kojem se održao turbulentni skup.

Osiguranim novcem zamijenili bi se dotrajali meteorološki radari u unutrašnjosti zemlje, a nabavila bi se tri potpuno nova za područje Jadrana. Tako se planiraju postaviti meteo radari u Istru, kod Zadra na Debeljaku i jedan najvjerojatnije na Pelješcu na lokaciji Rota. Realizacijom ovog projekta konačno bi čitava hrvatska obala i otoci bili pokriveni kontinuiranim radarskim mjerenjima, piše Dalmacija danas.

To su bili verbalni napadi, ne pitanja

- Sve je počeo prezentacijom projekta od strane Nataše Strelec. Govorila je koje su koristi postavljanja radara, gdje će se postaviti. Upadi su počeli i prije kraja njene prezentacije, ali nekako je uspjela privesti prezentaciju do kraka. Onda je bilo zamišljeno da ljudi DHMZ-u postavljaju pitanja. Moram kazati da je većina prisutnih bila starijeg godišta. Prije bih rekao da su to bili verbalni napadi, a nikako pitanja. Jedan od najčešće spominjanih ‘argumenata’ bilo je obolijevanje od raka. Žale se da im je zadnjih 10 godina od raka umrlo čak 60 mještana i da povezuju s postavljanjem antena na brdu Sukošan. Tvrde da na brdu sada postoje 22 antene - opisivao je Toman za Dalmaciju danas te dodao kako je Sterec pojasnila razliku zračenja između telekomunikacijskih anketa i radara, gdje radar uopće svojim elektromagnetskim snopovima zraka ne skenira horizontalno, nego snop ide prema nebu.

Zašto ne bacite mobitele i cigarete ako vas je strah za zdravlje?

- Nosite li mobitele uz tijelo, držite li ih često u blizini glave? Pušite li? – upitali su DHMZ-ovci okupljene, postavljajući daljnja pitanja zašto ne bace mobitele ili cigarete kada mogu biti ugroza za zdravlje. Odgovora nije bilo… Rulja je ljudima iz Zavoda postavila pitanje zašto se radar ne postavi na neko drugo brdo, ili npr. u Bibinje. 

- Znate da su Bibinjci žestoki i da bi od njih dobili batina, zato ste odlučili lokaciju promijeniti iz Bibinja u Sukošan - zaključili su.

- Ne, nego je crva tužbama došla do zemljišta, i mi smo morali naći drugu prikladnu lokaciju. Terenski nije svejedno gdje će se postaviti radar, a Sukošan je odgovarao i zbog dobre pozicije i zbog sređenih imovinsko-pravnih odnosa - odgovorili su iz DHMZ-a. Okupljeni su povikali da neće to dozvoliti, a znanstvenici su počeli spominjati policiju pa je uzavrelu atmosferu smirio načelnik i prekinuo skup.


 

Možda vas zanima i ovo:
Message