Obavijesti

News

Komentari 39

Nacional: Marušić je smijenjena zbog poruka o "AP". Vlada: To su nebuloze, laži i netočnosti...

Nacional: Marušić je smijenjena zbog poruka o "AP". Vlada: To su nebuloze, laži i netočnosti...

Iz Vlade su reagirali na informaciju da je ostavka ravnateljice Uskoka osveta Andreja Plenkovića njoj, a da je prometna nesreća iskorištena samo kao povod. Radi se o porukama koje su inače naljutile Plenkovića

VIDEO

Tjednik Nacional objavio je danas da je pravi razlog micanja ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić osveta iz Vlade zbog poruka koje je USKOK predao Europskim javnim tužiteljima. Radi se o porukama koje su istražitelji prikupili iz mobitela Josipe Rimac, odnosno o famoznoj prepisci Rimac i bivše ministrice Gabrijele Žalac u kojoj se spominje "AP". 

Te poruke su bile prikupljene, te ih je USKOK ustupio europskim tužiteljima koji su optužili Žalac za štetu preko 10 milijuna pri nabavi softvera. Ured europskog tužitelja ih je stavio u optužnicu i tako su postale dostupne i javnosti koja je mogla svjedočiti da Rimac tješi Žalac kada im je prvi puta pao namješteni natječaj kako će sve srediti kod "AP". Žalac je pak ljuta što je AP uopće dopustio da natječaj bude poništen. 

Premijer Andrej Plenković je nakon toga najavio i izmjene zakona kako dijelovi spisa ne bi smjeli biti objavljeni u javnosti. Kako piše Nacional, poruke je Europskim tužiteljima predao Vjekoslav Tolnaj, jedan od zamjenika Marušić. On je ubrzo zatim otišao raditi u Ured europskih javnih tužitelja. Tjednik se poziva na svoje izvore i navodi kako je nakon toga Andrej Plenković naredio smjenu Marušić, a Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek je to i provela. Prometna nesreća vozača Marušić je samo iskorištena kao povod. 

Nakon našeg upita, stigla je i reakcija iz Vlade. Nazvali su takve teze nebulozama i lažima. Njihovu službenu reakciju prenosimo u cijelosti. 

"Još jednom svjedočimo da se u javnom prostoru reciklira nebulozna i lažna teza da je Vlada smijenila ili utjecala na razrješenje gospođe Vanje Marušić s mjesta ravnateljice USKOK-a. Spomenuta teza je u potpunosti neutemeljena i netočna.
 
Ravnatelja USKOK-a imenuje Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske uz prethodno mišljenje ministra nadležnog za poslove pravosuđa te mišljenje Kolegija Državnog odvjetništva Republike Hrvatske. Gospođa Vanja Marušić imenovana je za ravnateljicu USKOK-a prvi puta u studenome 2018. godine u mandatu Dražena Jelenića te je ponovno imenovana u studenome 2022. godine u mandatu Zlate Hrvoj-Šipek i to oba puta uz pozitivno mišljenje ministra pravosuđa.
 
Razrješenje kao i razlozi za razrješenje ravnateljice USKOK-a u nadležnosti su Glavne državne odvjetnice. Radi se o internoj stvari DORH-a na koju izvršna vlast nije imala nikakav utjecaj te je s istom upoznata nakon što je gospođa Marušić, iz osobnih razloga, podnijela zahtjev za prestankom obnašanja dužnosti ravnateljice USKOK-a. Okolnosti razrješenja sadržane su u Izvješću koje je zaprimio ministar pravosuđa i uprave, o čemu je Glavna državna odvjetnica upoznala i predsjednika Vlade na sastanku 20. travnja.
 
Za razliku od političkih aktera koji šire ovakve konstrukcije te nerijetko vrše pritisak na rad pravosudnih tijela, stavljajući se u ulogu policajaca, tužitelja i sudaca, Vlada daje podršku samostalnom i neovisnom radu DORH-a i USKOK-a u borbi protiv korupcije i drugih oblika kriminaliteta
." reagirali su iz Vlade.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)