Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
28 komentara

Nacionalne manjine i većina se u Vukovaru moraju dogovoriti

Na Vladi i Ministarstvu uprave je da poštuje odluke Ustavnog suda, jednako kao i gradu Vukovaru, samo kažem, treba postojati jedan dijalog predstavnika nacionalnih manjina i hrvatskog stanovništva, kaže ministar

Zagreb: Novi ministri dolaze u Banske dvore
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
28 komentara

Novi ministar uprave Ivan Malenica u utorak je poručio kako se problem dvojezičnih ploča u Vukovaru i nezadovoljstvo tamošnje gradske uprave može riješiti dijalogom i dogovorom između predstavnika nacionalnih manjina i većinskog hrvatskog stanovništva.

Ministra Malenicu novinari su prije početka saborskog Odbora za ljudska prava pitali razmatra li se kakvo zakonsko rješenje koje bi sankcioniralo lokalnu upravu ako ne ispoštuje odluku Ustavnog suda.

Vukovar: Odavanje počasti poginulim braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu PRAVA MANJINA Razgovarali Penava i premijer: 'Potrebno je zadržati mir'

"Sve zakonske prijedloge u tom dijelu treba razmatrati u jednom širem kontekstu, u dogovoru i dijalogu s predstavnicima nacionalnih manjina i većinskog hrvatskog stanovništva. Nadam se da će Gradsko vijeće Grada Vukovara donijeti u listopadu zaključak o tome, pa neće biti potrebe za raspuštanjem vijeća", poručio je Malenica.  

Taj zakonski prijedlog namjeravaju izraditi i poslati u proceduru kako bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda.

PREDSJEDNIK USTAVOG SUDA Penava je dužan slušati sud, ali nećemo u Vukovar slati policiju

"Na Vladi i Ministarstvu uprave je da poštuje odluke Ustavnog suda, jednako kao i gradu Vukovaru, samo kažem, treba postojati jedan dijalog predstavnika nacionalnih manjina i hrvatskog stanovništva u tom dijelu pravnih normi i akata koji će uređivati prava manjina", rekao je ministar.

Dodao je kako pravna norma ima smisla samo ako ima određene sankcije te da će u tome djelu razmisliti o smjeru prijedloga.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message