Obavijesti

News

Komentari 831

Od utorka na posao mogu samo zdravi službenici. Iste mjere je Stožer preporučio i privatnicima

Od utorka na posao mogu samo zdravi službenici. Iste mjere je Stožer preporučio i privatnicima

Davor Božinović rekao je kako je Stožer donio mjeru obaveznog testiranja za sve službenike javne i državne ustanove. Odluka stupa na snagu 16.11.

VIDEO

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je kako je ovog tjedna 36 posto više novooboljelih. Prosječna incidencija 1609,8, a najviša je u Međimurskoj i Dubrovačko-neretvanskoj. 

- Hrvatska je trenutno na 25. mjestu od 27 zemalja EU. Višu incidenciju imaju Estonija i Slovenija, a najnižu Španjolska i Malta - rekao je. 

PRATITE UŽIVO: Presica Nacionalnog stožera 

- Današnji udio pozitivnih u ukupno testiranima je 42,8. Od početka pandemije 16,3 - objasnio je. Od hospitaliziranih u zadnjih 24 sata, njih 73 posto nije cijepljeno. 

- Imamo 53 preminulih, od kojih 39 nije cijepljeno ni jednom dozom. Važno je reći da je u zadnjih sedam dana, imali smo među devet najmlađih preminulih, u dobi od 25 do 49 godina. Nitko od njih nije bio cijepljen - rekao je Capak. 

Od 53 preminulih, 14 je bilo cijepljeno s 2 doze, jedna s jednom dozom i jedna s tri doze. Od 6449 novozaraženih, 4580 nije bilo cijepljeno.

Covid potvrde će morati imati i roditelji koji idu na roditeljski sastanak? Vrtići su iznimka
Covid potvrde će morati imati i roditelji koji idu na roditeljski sastanak? Vrtići su iznimka

Načelnik Stožera Davor Božinović rekao je kako je Stožer donio mjeru obaveznog testiranja za sve službenike javne i državne ustanove. Odluka stupa na snagu 16.11., kako bi u ponedjeljak svi na koje se odnosi odluka mogli obaviti testiranja. 

- Prilikom dolaska na radno mjesto, ako njihov poslodavac to organizira, će se testirati najmanje dva puta tjedno. Svaki poslodavac će to urediti za sebe. Svi oni na koje se odnosi odluka mogu se testirati na testnim mjestima u Hrvatskoj, a njihov popis bit će na stranicama. Još jednom želim posebno naglasiti da se ovom odlukom uvodi sigurnosna mjera obaveznog testiranja isključivo epidemioloških razloga, a EU digitalna potvrda je dokaz da je osoba testirana, negativna, da je preboljela ili cijepljena. 

Odluka se odnosi i na sve stranke. Oni koji odbiju testiranje ili odbiju predočiti covid potvrdu, ne mogu boraviti u prostorijama. Odluka se primjenjuje i na vojne snage kao i na zračne luke na području Republike Hrvatske. 

- Ovo se ne odnosi na studente, učenike, na osobe mlađe od 16 godina, na osobe koje dovode dijete ili učenika u školu u vrtić, osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe, na osobe koje u područje HZZO donose podići svoju covid potvrdu, na korisnike poštanskih usluga koji moraju preuzeti pošiljke čije bi nepreuzimanje imalo pravne posljedice, na osobe koje imaju kontraindikaciju na cjepivo - poručio je. 

Nizozemska će uvesti djelomično zatvaranje kako bi spriječila porast slučajeva covida
Nizozemska će uvesti djelomično zatvaranje kako bi spriječila porast slučajeva covida

- Ova odluka uvodi obavezno testiranje za državni i javni sektor, ali je dana preporuka i poslodavcima na čije se zaposlenike ne odnosi da i sami mogu uvesti mjeru testiranja svojih zaposlenika i osoba koje dolaze u njihov prostor. Iako će to utjecati na njihov trošak, zdravlje nema smjenu - rekao je Božinović. 

Stožer je također produžio odluke koje se odnose na rad trgovina, javni prijevoz, odluku o maskama te odluku o prelasku granice.

Nakon treće doze potrebno opet izvaditi covid potvrdu 

Sustav covid potvrda i aplikaciju CovidGO razvio je AKD.

- Mi smo lani dobili u zadaću da što brže uspostavimo sustav EU digitalnih covid potvrda. Sam sustav je robustan, stabilna, zahtijevao je intenzivnu regulaciju. Trenutno je izdano oko 2,8 milijuna covid potvrda - rekao je Jure Sertić, glavni direktor AKD-a.

Istaknuto je da je sustav napravljen tako da preuzimanje covid potvrda za građane “ne može biti jednostavnije”.

Poručili su i kako se Covid potvrde mogu podići i preko sustava eGrađani, ali i na lokacijama kao što su ljekarne, HZZO, liječnici opće medicine, školske medicine, pedijatri, ginekolozi. Potvrde se mogu dobiti i u laboratorijima. 

Nizozemska ide u trotjedni lockdown: Ranije se zatvaraju dućani, restorani, kafići...
Nizozemska ide u trotjedni lockdown: Ranije se zatvaraju dućani, restorani, kafići...

U slučaju da se građani cijepe i trećom dozom, poručuju kako je potrebno ponovno izvaditi covid potvrdu nakon cijepljenja booster, odnosno trećom dozom. 

- Ona ne znači automatsko produljenje, nego osoba mora izvaditi novu potvrdu. Ona vrijedi 365 dana od zadnje doze - rekli su. 

Što se tiče krivotvorenje covid potvrda, kažu kako "pravo" krivotvorenje nije moguće jer je QR kod digitalno potpisan. 

- Vi ju ne možete krivotvoriti da ona na učitavanju bude ispravna. Pokušavaju se koristiti tuđe potvrde i krivotvoriti druge potvrde tako da se digitalnim alatima mijenja ime, prezime i slično pa se lažira sam papir. Prilikom kontrole covid potvrde bez uvida u osobni dokument nema smisla. Vi na taj način ne možete potvrditi da taj podatak stvarno odgovara osobi ispred vas. Treba se držati pravila, ona je važeća isključivo uz osobni dokument. Krivotvorenje je kazneno djelo - poručili su. 

Ministarstvo razgovara i o nabavi lijekova 

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako su brojevi iznimno visoki, no da se bilježi pad u odnosu na prošli tjedan. 

- To i je razlog zašto smo uveli nove mjere. Ova mjera obaveznog testiranja koja je zaživjela u zdravstvenom sektoru je zaživjela i u javnom sektoru. Smanjujemo mogućnost virusa da se širi, da mutira. Umanjujemo njegov kapacitet kapacitet za daljnje širenje. Tome svjedoče i dosadašnja iskustva - rekao je. 

Dodao je kako će Hrvatska nabaviti i lijekove. 

- Ministarstvo zdravstva razgovara sa farmaceutskim firmama i razgovaramo o nabavi lijekova za hrvatske građane - rekao je Beroš. 

Božinović se vratio na temu novih mjera i rekao kako će se provjere obavljati na ulasku u pravne subjekte. 

- Radi se o jednom vrlo jednostavnom i kratkotrajnom postupku - objasnio je. 

Studenti sa Save namjerno se žele zaraziti; Kaić: Idiotarija!
Studenti sa Save namjerno se žele zaraziti; Kaić: Idiotarija!

Ravnateljica Klinike Fran Mihaljević Alemka Markotić komentirala je delta plus varijantu i rekla je da je ona u Europi ispod 1 posto. 

- Prati se cijela situacija, pretpostavljamo da kao što bude postignuta prokuženost s deltom, ova će dobivati svoj prostor. Uvijek ista poruka, da bismo se riješili svih varijanti ili smanjili mogućnost stalnog pojavljivanja, važno je da i dalje provodimo mjere - rekla je. 

Što se tiče osobe '94. godište koja je preminula u KB Merkur, Markotić je rekla kako nema više informacija o tom slučaju. 

Na pitanje i o osobi koja je bila cijepljena s tri doze, poručeno je kako je bila '41. godište i da je imala komorbiditete. 

Testiranje i za roditelje koji dolaze na informacije, roditeljske sastanke... 

Što se tiče suđenja, prema ovoj mjeri oni koji idu pred pravosudna tijela ne moraju imati covid potvrde. Božinović je rekao da se oni moraju pridržavati svih mjera i da vjeruje kako će i pravosudna tijela uvesti određene preporuke.

- Što se tiče dolaska roditelja u škole, postoje posebne preporuke u kojoj te obaveze nema, ali će se one mijenjati i propisat će se obaveza testiranja za roditelje koji dolaze na informacije i roditeljske sastanke - rekao je Capak. 

Božinović je rekao da kao Vlada moraju voditi brigu o dostupnosti zdravstvene skrbi. 

Stigle su brojke: Umrla 53 pacijenta, zaraženo 6449
Stigle su brojke: Umrla 53 pacijenta, zaraženo 6449

- Ukoliko nam se bolnice zatrpaju ljudima koji se liječe zbog Covida-19, puno drugih naših građana neće moći ostvariti zdravstvenu skrb, otići na operaciju i slično. Najbolji način za izlazak iz te situacije je cijepljenje. To ne znači da se ta osoba ne može zaraziti ili prenijeti virus, ali je vrlo velika vjerojatnost da neće imati teške simptome ili biti hospitaliziran. Da bismo održali zdravstvo funkcionalnim, moramo pribjeći nekim metodama i alatima koji nam stoje na raspolaganju kako bismo usporili širenje virusa i broj ljudi koji se dnevno hospitalizira. Naši liječnici, pogotovo u klinikama, već skoro dvije godine se svakodnevno bore s ovom bolesti. Oni će to činiti i to je njihova profesija sve dok budu mogli. Mi smo tu kao zajednica da im omogućimo da to mogu raditi. Ukoliko zbog povećanog broja dobijete više pacijenata nego što ih možete zbrinuti, onda smo u ozbiljnom problemu - rekao je Božinović. 

O obljetnici u Vukovaru 

Što se tiče nadolazeće kolone sjećanja u Vukovaru, Capak je rekao kako HZJZ može u iznimnim situacijama može propisati epidemiološki okvir za neki događaj. 

- Svi sudionici press konferencije koji su govorili pozivali građane da obilježe taj dan u lokalnim zajednicama, općinama, županijama. A da oni koji moraju doći na ta mjesta, u Škabrnju i Vukovar, propisan poseban epidemiološki okvir koji ne uključuje potrebu covid potvrda nego da će sve biti na otvorenom, propisan je razmak, moraju nositi maske, a sve će kontrolirati i veliki broj covid redara, i svima će biti dostupno sve što im je potrebno, dezinficijens, maske - rekao je Capak. 

'Sustav ćemo najbolje zaštititi cijepljenjem' 

Upitan na temelju čega iznose podatak o tome da cijepljeni imaju 20 puta manju šansu za širenje zaraze, Capak je istaknuo kako je svjestan da jedno istraživanje objavljeno u Lancetu kaže da je šansa da cijepljeni prenose zarazu jednaka kao i da je šire i necijepljeni, no poziva se na jednu australsku studiju, koja kaže to da je 10 do 20 puta manja šansa da cijepljeni prenose korona virus. 

Božinović je poručio kako ćemo zdravstveni sustav zaštititi najbolje cijepljenjem. 

- Ne radi se o tome da se cijepljeni ne mogu zaraziti ili prenijeti zarazu, ali najvjerojatnije neće završiti u bolnici. Ako ne završe u bolnici, mi smo postigli onaj temeljni cilj da zdravstvo funkcionira - dodao je. 

Capak je poručio kako se stalno preispituju nepobitne znanstvene činjenice vezane za cijepljenje, a koje su, naglasio je, ravne činjenici da je Zemlja okrugla. 

- Cijepljene osobe višestruko manje obolijevaju od bolesti Covid-19, višestruko manje završavaju u bolnicama i višestruko manje umiru od onih koji su necijepljeni. Druga znanstvena činjenica je da cijepljene osobe višestruko manje prenose zarazu od necijepljenih. Uz to ću naglasiti i da se cijepljeni i necijepljeni trebaju pridržavati klasičnih epidemioloških mjera. To su nepobitne znanstvene činjenice koje u ovom trenutku, sada, ne bi trebalo preispitivati - rekao je Capak. 

Svi bjelovarski osnovnoškolci vraćaju se u školske klupe
Svi bjelovarski osnovnoškolci vraćaju se u školske klupe

Markotić je rekla da je važno iskomunicirati informacije o opterećenosti zdravstvenog sustava. 

- Ako je netko inficiran s manjom količinom virusa, nije toliko bitno je li sjedio doma nekoliko dana, bitno je koliko će ljudi završiti u bolnici. Svaki dan govorimo da je preko 70 posto onih koji su u bolnici ili umrlih ili na respiratorima bilo necijepljeno. Cijepljene je glavno oružje, svjesni smo da je to vrsta virusa koji se ne može samo na taj način do kraja spriječiti, pogotovo u usporenom načinu cijepljenja, iznimno je važno držati se mjera, posebno u ovo vrijeme kad se zaraza lako širi - rekla je. 

O lijekovima 

Što se tiče lijekova protiv Covida, Beroš je rekao kako se dogovara njihova kupnja na razini EU. 

- Neću govoriti o detaljima, ali oni doista obećavaju. Za jedan se zna da ako se uzme tri dana od pojave simptoma, da sprječava razvoj težih oblika bolesti i hospitalizaciju u opsegu preko 90 posto. Ako to doista potvrde daljnja klinička ispitivanja, to će biti nevjerojatan korak. To u ovom trenutku nije bitno jer je pitanje hoće li se realizirati i kada. U ovom trenutku moramo gledati je cijepljenje i pridržavanje mjera, ali veseli što se na obzoru pojavljuju nove mogućnosti - objasnio je. 

Naravno da su lijekovi velika pomoć, dodala je Markotić, jer se radi o sofisticiranim lijekovima mononukleinskim antitijelima koji neutraliziraju virus.

- No, ne može se u tako velikim količinama proizvesti da bi odjednom cijeli svijet mogao kupiti dovoljnu količinu niti se oni mogu u svim situacijama koristiti. Predviđeni su u prvom redu da bi se koristili kod osoba koje su rizične na početku bolesti dok se virus još nalazi u cirkulaciji ili kod visokorizičnih osoba, eventualno za profilaksu. To je nešto što je dobro i važno. Tijekom ovog mjeseca će uz ova dva vjerojatno biti odobrenje za još jedan koji je direktno antivirusni lijek - poručila je naglasivši kako lijekovi nisu zamjena za cijepljenje.

O prosvjedima 

Vezano uz prosvjede koji se održavaju zadnjih dana, Božinović je rekao kako nije bilo postupanja policije. 

- Naravno da se vodi evidencija, evidentiraju se svi ti događaju. Ako se pokaže da će u nekom slučaju biti potrebna intervencija u smislu obavijesti DORH-u, to se može napraviti. Mislim da ukoliko nam je svima stalo da nam zdravstvo funkcionira i bolnice rade, ja ne vidim niti jedan razlog da se oko toga kao društvo ne složimo - rekao je. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 831
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21