Obavijesti

News

Komentari 392

Hrvatska: 36 novozaraženih koronom, samo 22 na Braču

Hrvatska: 36 novozaraženih koronom, samo 22 na Braču
1

Stožer za civilnu zaštitu Republike Hrvatske na konferenciji za medije će izvijestiti o najnovijim podacima vezanim uz borbu protiv epidemije korona virusa u Hrvatskoj...

VIDEO

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata imamo 36 novozaraženih slučajeva, rekao je Vili Beroš. Preminulih jučer nije bilo, na respiratoru je 13 bolesnika, hospitaliziranih je 184. 

Čak 25 novozaraženih je iz Splitsko-dalmatinske županije. Na otoku Braču je 22 pozitivnih stanovnika, dok je na Hvaru jedan. 

PRATITE UŽIVO: 

- Ovo je dokaz da se situacija preko noći može promijeniti. Epidemiološki gledano ne radi se o posljedicama popuštanja mjera jer nijedan proboj nema veze s mjerama. Na otoku Braču se trenutno nalaze tri epidemiologa pa ćemo kasnije imati punu detaljniju sliku, no radi se o pacijentu koji se vratio iz bolnice, kojeg su brojni susjedi, prijatelji i rođaci posjetili. Od 37 kojih su bili s njim u kontaktu, 22 je pozitivno - izjavio je Krunoslav Capak te dodao kako je već dogovoreno da dvoje epidemiologa sutra idu u Split. 

- Čim dobijemo izvještaj od epidemiologa precizno ćemo dogovoriti mjere. Na temelju informacija koje imamo ne možemo reći postoje li elementi propusta i krivnje. Činjenica je da je Splitsko-dalmatinska trenutno s najvećim brojem oboljelih, ali to je druga najveća županija - dodaje Capak. 

- Situacija ponekad nije potpuno jasna. Navodno je jučer testiran potencijalni nulti bolesnik koji je pušten iz splitske bolnice. Navodno je negativan. Vidjet ćemo kakav će biti nalaz - izjavio je Beroš te dodao kako je potrebno sve sagledati te kako je pridržavanje mjera krucijalno. 

- Postoji mogućnost da se Brač stavi u karantenu. Potrebno je vidjeti na kojim sve mjestima postoje oboljeli i je li moguće prekinuti prijenos virusa. Ako zaključimo da zatvaranjem komunikacija među mjestima i s kopnom, da će to pridonijeti situaciji, to ćemo i napraviti - izjavio je Capak. 

Ministrica Bedeković objasnila je nove mjere sustava socijalne skrbi. 

- Sustav socijalne skrbi se također prilagođava. Nove mjere se odnose na domove i razne korisničke skupine. Mjere su razrađene na način da su razdvojene na datume - 11. svibnja i 18. svibnja. Od 11. svibnja svim korisnicima će biti osigurana dostava namirnica i svih potrepština od njihove obitelji, pružanje fizikalne terapije, posjet djeci koja su smještena domova bit će omogućena, šetnje, boravak u prirodu, odlazak u dječja igrališta i prijem korisnika na žurni smještaj u kriznim situacijama. Od 18. svibnja omogućen će biti prijam novih korisnika u domove za starije i nemoćne osobe, dozvoljen posjet starim i nemoćnim korisnicima i izlazak starijih osoba iz domova - izjavila je Bedeković te dodala ukoliko će se situacija pogoršati mjere će se vratiti na staro. 

Što s ukidanjem e-propusnica?

- Nekoliko dana smo najavljivali da ćemo ići u smjeru liberalizacije. Po zaključku vlade je naveden 11. svibanj kao dan kada razmatramo pitanje e-propusnica i to ćemo napraviti. Ukoliko se pokaže potreba da se na određenom lokalitetu njihova primjena nastavi i to će se napraviti. Idemo u smjeru potpune liberalizacije i odluka o tome će se donijeti sljedećih dan-dva. Sve je ovisno o općoj epidemiološkoj situaciji - rekao je Davor Božinović

- Što se tiče cjelokupnog kompleksa prijelaza granica, to je jedno od najsloženijih pitanja za cijelu Europsku uniju. Danas je sastanak na tu temu ministara unutarnjih poslova koji će vjerojatno donijeti odluku o produženju graničnih kontrola za još mjesec dana. U skoro vrijeme ćemo donijeti odluku za granične prijelaze. Cijela situacija će se morati dodatno propisati kroz preporuke HZJZ jer i ovaj slučaj povratak radnika iz Švedske nam pokazuje da je to jedno vrlo osjetljivo pitanje - zaključuje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 392
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura
DOBIO 13 GODINA ZATVORA

Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura

Bivši policajac Denis Lingart nepravomoćno je osuđen zbog 18 razbojništava i jednog u pokušaju. Mete su mu bile banke, Fina...