Obavijesti

News

Komentari 12

Nadanova suradnica: 'Za sve je odgovoran šef računovodstva, ta bi praksa morala prestati'

Nadanova suradnica: 'Za sve je odgovoran šef računovodstva, ta bi praksa morala prestati'

Na suđenju u aferi Remorker obranu je iznijela Josipa Mladinov, bivša šefica računovodstva HGK. Tvrdi da nije mogla samostalno raspolagati financijama ni donositi poslovne odluke

VIDEO

Ja nisam mogla samostalno raspolagati financijskim sredstvima. Poslovi računovodstva u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) su odvojeni. Financijskim sredstvima raspolagala je glavna tajnica, rekla je, između ostalog, u svojoj obrani bivša šefica računovodstva HGK Josipa Mladinov. S bivšim predsjednikom HGK-a Nadanom Vidoševićem te njegovim suradnicama Zdenkom Peternel, Jasnom Mikić i Jadrankom Ivčić optužena je u aferi Remorker. Tvrde da nisu krivi.

Terete ih za izvlačenje oko 40 milijuna kuna iz HGK preko tvrtke Remorker Igora Premilovca. 

Mladinov je kazala kako je računovodstvo bilo odgovorno za vođenje knjiga, sastavljanje izvještaja, analizu poslovanja, bilancu... U operativne poslove bila je uključena po potrebi.

- Nisam mogla donositi odluke vezane uz poslovanje te nisam prisustvovala kolegijima. Sve podatke prosljeđivala mi je glavna tajnica Martina Velnić Župić. Imala sam jedino ovlasti potpisivanja virmana. Niti ja ni moja suradnica Jasna Mikić nismo radile po svojoj volji već prema naredbama i uputama koje smo dobile od nalogodavca - nastavila je Mladinov. Fakture koje je trebalo platiti bile su u potpisnim mapama, a obično je Mladinov bila prva koja bi ih potpisivala. 

Na njima su uvijek bila dva potpisa, a nakon nje potpisivala bi ih glavna tajnica ili pročelnica Ureda predsjednika HGK Zdenka Peternel, koju Mladinov naziva "drugim nalogodavcem". 

Nadan Vidošević iznio obranu: Ni ja ni suradnice nismo nanijeli nikakvu štetu, nema dokaza
Nadan Vidošević iznio obranu: Ni ja ni suradnice nismo nanijeli nikakvu štetu, nema dokaza

- Bez potpisa nalogodavca virman se nije mogao provesti u banci. Nakon potpisivanja virmana, oni se više ne vraćaju meni već idu u likvidaturu gdje se pohranjuju u registratore. Nitko nije mogao sam platiti ništa pa smatram neosnovanom tvrdnju Uskoka da sam ja potpisivala virmane da bi Vidoševiću osigurala nekakvu protupravnu dobit - tvrdi Mladinov.
Za velike projekte kaže da su svi odreda bili projekti središnjice.

- Njihova realizacija bila je u nadležnosti glavnih tajnika. U Komori nije bilo pravne službe. Nisu bili propisano hodogrami obrade ugovora, kaka je to primjerice, bilo u Krašu, niti jedan ugovor nije urudžbiran, nema datuma kad je potpisan. Ništa od toga nje navedeno u optužnici, a nije u našem opisu posla. Ugovori su išli od ureda prema računovodstvu, Premilovac ih sigurno nije meni donosio - kazala je.

'Moj odvjetnik mi se čudio kad sam rekla da se neću nagoditi'
'Moj odvjetnik mi se čudio kad sam rekla da se neću nagoditi'

Dodala je da su sve sporne ugovore potpisale ili Peternel ili Velnić, a da ona nije imala ovlasti provjeravati nalogodavca. Što se tiče samih ugovora pronađenih u prostorijama računovodstva kaže da ne možemo znati jesu li kopije bile još kod nekog jer nisu sve prostorije pretražene. Također, tvrdi, ugovori su bili tamo kako bi se provelo plaćanje.

- Bili ugovori tamo ili ne, čini se da je sve odgovornost šefa računovodstva. Ta bi praksa trebala prestati. Nakon svega poručila bih kolegama da maknu sve od sebe jer ako se za deset godina neki ugovor pokaže spornim, oni će sigurno biti krivi za to - karikirala je Mladinov, koja smatra da je sadržaj i specifikacije ugovora trebao pregledavati onaj tko ih je potpisivao.

Na sljedećem ročištu obranu bi trebale iznijeti Jasna Mikić i Jadranka Ivčić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa