Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Nadbiskup Barišić znao je za pedofila još prije 15 godina...'

Kada sam saznala da je žrtva najbolji prijatelj mog danas pokojnog supruga, nisam imala drugog izbora nego otići nadbiskupu Marinu Barišiću i sve mu ispričati, tvrdi Splićanka

Foto: Miranda Cikotić/Ivo Čagalj/PIXSELL
177 komentara

Nadbiskup Marin Barišić je navodno znao za pedofila iz samostana sv. Frane u Splitu još prije 15 godina i ništa nije poduzeo. Tako barem tvrdi Splićanka I.Š. koja je o svemu progovorila za tiskano izdanje Slobodne Dalmacije

NADBISKUP BARIŠIĆ: 'Isus Krist najveća je zaštita od nasilja u obitelji i društvu...'

- Za Uskrs te 2003. godine, sjećam se, došao nam je otac momka koji je bio najbolji prijatelj moga supruga. On je tada doznao od sina što se dogodilo i rekao nam da bi išao na tog fratra mačetom, baš se sjećam tog detalja. Kazali smo mu da bi time napravio samo još veću štetu, da bi uništio cijelu svoju obitelj i da zlo nije odgovor na zlo, a oni su vrlo duhovna i božja obitelj. Tada sam studirala teologiju i kad sam dobila informaciju da se događa strašna star u samostanu Sv. Frane i da je žrtva najbolji prijatelj mog danas pokojnog supruga, nisam imala drugog izbora nego otići nadbiskupu Marinu Barišiću u Zrinsko-Frankopansku ulicu i sve mu ispričati - kazala je I.Š., danas majka troje djece. 

Opisala je i kako je izgledao susret s prvim čovjekom Splitsko-makarske nadbiskupije. 

'Koliko se sjećam, samo je uzdahnuo'

- Nije mi bio problem doći do njega ni sjesti u stolicu nasuprot. Rekla sam mu tada kako stvari stoje, da to što govorim nije ni trač ni šala i da je obitelj žrtve vrlo uznemirena i pogođena, da je to jedna velika nepravda, da je život toga momka paraliziran... Po njegovu stavu i suzdržanosti, a nije mi postavljao nikakva potpitanja, vidjela sam da ga sve to ne dira, stvarno sam imala takav dojam. Nije bio uopće zainteresiran da dobije od mene više informacija od onoga što sam mu tada rekla. Nije bio neugodan prema meni, ali mi njegov izraz lica i stav nisu ulili nikakvu nadu da će reagirati i išta učiniti. Kad sam mu kazala što znam, možda je bio tek neki uzdah, koliko se sjećam - iznijela je I.Š. svoje svjedočanstvo. 

Sv Duje polnocka NADBISKUP BARIŠIĆ: 'Ne bude li nedjelja neradna, posljedice mogu biti fatalne...'

Rekla je i da je uvijek o svom susretu s Barišićem kazivala prijateljima kad si se povela tema vezana uz Crkvu i Sv. Franu te da smatra da je napravila ono što je mogla time što je upozorila sam vrh Crkve na moguće zločine koji su se događali u njihovu samostanu.

Možda vas zanima i ovo:
Message