News

Komentari 224

Nadbiskupija odlučila: Svećenik ipak može pričestiti Auroru (9)

Nadbiskupija odlučila: Svećenik ipak može pričestiti Auroru (9)

Aurora Pavić od rođenja boluje od GERB-a, refluksa želuca, astme i aberantnog trahealnog bronha zbog čega otežano diše i ima česte upale pluća. Zbog toga je izostajala i iz škole i s priprema za sakrament

Auroru Pavić, 9-godišnju djevojčica iz zadarske četvrti Bokanjac svećenik će ipak pričestiti, potvrdila je to Zadarska nadbiskupija. 

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

- Na poziv zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića na susret u nadbiskupskoj palači 28. ožujka stigli su roditelji djeteta koje se sprema za sakramente. U razgovoru je majka objasnila detalje i okolnosti zbog kojih njihovo dijete nije bilo u mogućnosti pohađati pripravu za sakramente. Također se istaknulo kako je reakcija župnika don Srećka Petrova, da ne pripusti dijete sakramentima, bila sasvim razumljiva budući da crkveni Zakonik nalaže brižljivu i doličnu pripravu (usp. Zakonik kanonskog prava, kann. 913-914).
Budući da dijete nije pohađalo vjeronauk župnik je trebao slijediti crkvene propise koji su osim za pripravnika znak i pravednosti prema ostaloj djeci koja su uredno pohađala pripravu. Brigu o pohađanju školskih i župnih obveza prije svega dužni su voditi roditelji. Stoga je potrebno na početku same školske godine obavijestiti župnika o eventualnim problemima i poteškoćama djeteta kako bi crkvena zajednica na vrijeme iznašla najbolja moguća rješenja. Klima koja se stvorila nakon istupa u javnost u prvom redu nije bila dobra za dijete posebice zbog objave njegove slike, imena i bolesti. Vodeći računa o stanju i budućnosti najslabijih, a u ovom slučaju to su djeca, zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić odlučio je dopustiti župniku don Srećku Petrovu da pripusti dijete sakramentima
- objavila je Zadarska nadbiskupija. 


Podsjetimo, Aurora Pavić od rođenja boluje od GERB-a, refluksa želuca, astme i aberantnog trahealnog bronha zbog čega otežano diše i ima česte upale pluća. Zbog toga je i iz škole je izostala 193 sata, ali u školi su joj izostanke opravdali. Satove vjeronauka pohađa i u školi. Pokazala nam je ocjene, same petice! No zbog izostanaka sa priprema za sakramente svećenik je rekao kako ju neće pričestiti. Don Srećko Petrov, župnik Župe sv. Šimuna i Jude Tadeja i ekonom Zadarske nadbiskupije kazao je da nema komentara, ali da djevojčica koja nije dolazila na misu i na vjeronauk nema opravdanja jer su mu dolazila 'i djeca bolesnija od nje'. 

Najčitaniji članci