Obavijesti

News

Komentari 161

Bitka tek počinje: Izglasana je nagodba vjerovnika Agrokora!

Bitka tek počinje: Izglasana je nagodba vjerovnika Agrokora!
21

Izvanredni povjerenik Fabris Peruško je optimističan i vjeruje da će vjerovnici danas izglasati nagodbu za Agrokor, u protivnom će koncern ići u stečaj

VIDEO

>>> Zadnje informacije...

16.22 Financijski savjetnik za određenu grupu dobavljača i određene vlasnike dužničkih vrijednosnica Hrvoje Japunčić, kazao je u srijedu da određeni vjerovnici nisu glasovali za nagodbu prvenstveno iz pragmatičkih razloga, odnosno nezadovoljstva koliko su dosad plaćeni i koliko će biti u budućnosti, kao i koliki će biti njihov vlasnički udjel u novom Agrokoru.

Napominje da svi koji su glasovali protiv imaju zakonski rok od 15 dana da podnesu tužbu, nakon čega prvo slijedi rješenje Trgovačkog suda, nakon čega se ide na Visoki trgovački sud, tako da se "tamo negdje oko 10. mjeseca očekuje puna pravomoćnost".

Kada je riječ o operativnom poslovanju Agrokora do tada, vjeruje da će ljetna sezona doprinijeti daljnjoj opstojnosti grupe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Upitan o procjeni toga hoće li Agrokor nastaviti poslovati kao jedna cjelina te postoji li takav dogovor među ključnim novim vlasnicima, Japunčić je kazao da je po njegovu, i mišljenju dijela stručne javnosti, bolje da Agrokor ostane grupa.

Ako se u budućnosti cijeli biznis restrukturira i postavi na još bolje noge bit će bolja i buduća evaluacija i u slučaju prodaje postići će se veća vrijednost nego u pojedinačnoj prodaji, kazao je Japunčić.

16.15 Predstavnica dobavljača u privremenom vjerovničkom vijeću Agrokora Marica Vidaković izjavila je u srijedu kako je ishod glasovanja o nagodbi za dobavljače očekivan te kako nakon izglasavanja nagodbe slijedi zahtjevna faza njene primjene.

Očekivala sam ovaj postotak, jer kroz punomoći koje smo dobili u udruzi mogli smo predvidjeti koji će biti rezultat, rekla je Vidaković u izjavi za novinare nakon što su vjerovnici na sudskom ročištu izglasali nagodbu u sklopu izvanredne uprave u Agrokoru.

Upitana kakva su njezina očekivanja za dalje, odgovorila je da je završena dosta naporna faza, a slijedi vrlo značajna faza implementacije, kako bi se provelo ono što je dogovoreno, bilo da je riječ o naplati graničnog duga ili zastupljenosti na Konzumovim policama što je, kako je rekla, dobavljačima vrlo važno.

"Važne su nam i proizvodne kompanije, jer je to naš domaći proizvod pa nam je oporavak itekako bitan", rekla je Vidaković.

Na pitanje kakav odnos snaga očekuje u budućem vlasništvu odnosno jesu li dobavljači zainteresirani za povećanje svoga udjela u Agrokorovim kompanijama, odgovorila je kako se do sada uvijek razgovaralo o tome da se te kompanije najprije osposobe i tržišno podignu te da će o svemu presuditi ponuda i potražnja tj. tržište.

Na pitanje je li ju strah da novi vlasnici neće potencijalno poštovati sve elemente ugovora koji su postigli s dobavljačima, odvratila je kako u to ne vjeruje, ali da dobavljači i u tom slučaju imaju osigurane mehanizme zaštite svojih interesa.

"Nagodba je čak predvidjela i to da se za potencijalnu prodaju Konzuma mora dobiti suglasnost dobavljača", rekla je i dodala kako se "apsolutno ne boji jer su previsoke i preriskantne mjere koje bi dobavljači poduzeli ako se ne bi ispunilo ono što je dogovoreno.

Istaknula je pri tome da su dogovoreni tržišni udjeli u Konzumu za idućih pet godina.

Upitana smatra li da bi bilo dobro kada bi Agrokor što duže ostao jedna funkcionalna cjelina te strahuje li od prodaje pojedinih njegovih dijelova, odvratila je da o tome nije moguće odlučiti jednostrano te da će se čak i za upravljanje kompanijom morati postići konsenzus.

Na opasku da to neće biti lako, uzvratila je kako mnogi nisu vjerovali ni da će biti izglasana nagodba.

"Interesi su nešto što spaja ili razdvaja, a ja mislim da će u ovom slučaju spojiti", rekla je Vidaković.

Naglasila je kako smatra da u ovom trenutku Agrokor svakako treba ostati jedinstven sustav.

Ponovila je kako slijedi najzahtjevnija dionica, u kojoj slijedi prijenos poslovnih cjelina i imovine na novo društvo.

Upitana za poruku Adrisu, koji nije glasao za nagodbu, odgovorila je kako su oni "dragi kolege" i "dragi dobavljači" koji su svoje interese odlučili braniti na drukčiji način te kako misli da "oni najbolje znaju što je za njih dobro".

16.00 Izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško ocijenio je u srijedu, nakon što je izglasana nagodba vjerovnika Agrokora, kako je veliki uspjeh u samo 14 mjeseci riješiti prijeteći slom najveće hrvatske kompanije te kako će se, nakon pravomoćnosti rješenja o nagodbi, započeti sa što je moguće bržom implementacijom nagodbe. 

"Danas je doista veliki dan za Agrokor. Cilj izvanredne uprave je bio postići nagodbu koju će izglasati većina vjerovnika, u roku propisanom zakonom i tome smo uspjeli. Time smo postupak izvanredne uprave  doveli gotovo do samoga kraja", izjava je Peruška koja se prenosi u priopćenju Agrokora o nagodbi. 

U izjavi koja se prenosi u priopćenju Agrokora Peruško je zahvalio svim vjerovnicima "koji su iskoristili priliku koju im je pružio Zakon o postupku izvanredne uprave u tvrtkama od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku da spase dio od više desetaka milijardi kuna koje su posudili Agrokoru odnosno investirali u Agrokor pod bivšom upravom".

Zahvalio je i svim zaposlenicima Agrokora i njegovih kompanija koji su u teškim okolnostima odgovorno radili svoj posao, svim ostalim dionicima koji su aktivno sudjelovali u tom zahtjevnom i kompleksnom procesu, a posebno članovima Privremenog vjerovničkog vijeća "koji su učinili sve što je ljudski bilo moguće da se, uza sve gubitke koje su svi pretrpili, dođe do zajednički prihvatljivog rješenja".

"Veliki je uspjeh u samo 14 mjeseci riješiti prijeteći slom najveće hrvatske kompanije, koji bi imao razorne posljedice na gospodarstvo u Hrvatskoj i u regiji. Zahvaljujući brzoj i odlučnoj reakciji Vlade, slom ove velike kompanije nije prelio na gospodarstvo Hrvatske", ističe Peruško.

Naglašava i kako je, zahvaljujući odgovornosti vjerovnika, pred kompanijom je nova budućnost. "Današnjim činom Agrokor ulazi u završnu fazu punog prelaska u ruke onih kojima je bio dužan novce koje nije mogao vratiti i za njegovu budućnost oni preuzimaju punu odgovornost kao budući vlasnici", rekao je.

Izvanredni povjerenik ističe i kako slijedi razdoblje u kojem se mora dočekati pravomoćnost rješenja, nakon čega će se započeti sa što je moguće bržom implementacijom nagodbe. "To je tehnički vrlo zahtjevan proces u kojem smo do ovoga trenutka identificirali više od 70.000 koraka. Veliki dio priprema za tu završnu fazu postupka koja će potrajati nekoliko mjeseci, već je obavljen", kaže Peruško.

Ističe i da gotovo sve Agrokorove operativne kompanije danas imaju dobre poslovne rezultate koji premašuju planove i iznad su očekivanja. Pred nama je sezona, a izvanredna uprava će učiniti sve da rezultati imaju uzlaznu putanju, kako bi novim vlasnicima na upravljanje bila predana što uspješnija nova struktura kompanije, rekao je.

"Osobito smo ponosni što je već tijekom ovog postupka započela velika strukturna promjena Agrokora i svih njegovih kompanija koje nisu više generator nelikvidnosti i loših praksa korporativnog upravljanja. Pokrenuli smo tu promjenu i inzistirat ćemo na daljnjem podizanju kvalitete i odgovornosti u upravljanju što će se sigurno odraziti i na sve one koji su poslovanjem vezani na Agrokor i imati pozitivan utjecaj na gospodarstvo u cjelini", izjavio je Peruško u priopćenju koje je Agrokor objavio po izglasavanju nagodbe. 

Iz Agrokora ističu kako oko 7.300 stranica teksta nagodbe i pratećih priloga predstavlja dogovor kojim vjerovnici rješavaju problem koji je svojim poslovanjem prouzročio bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić. Ujedno, ona predstavlja održivo rješenje u jednom od najzahtjevnijih financijskih restrukturiranja trenutno u svijetu, smatraju u Agrokoru.

"Nadam se da će Agrokorom upravljati bitno kvalitetnije i odgovornije od dosadašnjeg većinskog vlasnika, kao i da je ovo prva i zadnja primjena Zakona o postupku izvanredne uprave u Hrvatskoj", ističe izvanredni povjerenik.

15.04 Nagodba je prihvaćena sa 80,20 posto ukupnih tražbina. Od 33,75 milijardi kuna ukupnog iznosa tražbina, podržali su je vjerovnici u iznosu od 27,07 milijardi kuna. 

Vjerovnici odlučili, Agrokor ne ide u stečaj: Nagodbu podržalo 80,20 posto od ukupnog broja vjerovnika Reporterka: Nikol Zagorac

Posted by 24sata on Wednesday, July 4, 2018

Kako je istaknula sutkinja Siladi Rstić, ona će se potruditi već sutra donijeti rješenje kojim se potvrđuje nagodba. Dodatno je naglasila kako nadzor rada izvanredne uprave i dalje ostaje u nadležnosti Trgovačkog suda dok se nagodba ne implementira.

14.45  Iznos ukupnih tražbina s pravom glasa je, istaknula, 33,75 milijardi kuna. A prisutnih u dvorani od toga iznosa je 31,85 milijardi kuna.

Od 12 milijardi kuna neosporenih tražbina, danas su pravo glasa dobili vjerovnici u iznosu od 8,43 milijarde kuna.

Od 3069 vjerovnika, ovdje u Ciboni ih je 2978. Dakako, nisu svi oni tu nego, ponovimo, njihovi predstavnici koji zastupaju i po 10, 20 pa čak i 100 vjerovnika istovremeno. Trenutno se glasa o nagodbi koju treba podržati 67 posto ukupnih tražbina, tj dvije trećine ukupnih vjerovnika.

13.49 - Svi prisutni vjerovnici čija su potraživanja osporena dobili su pravo glasa.

Tako će i oni moći glasovati o nagodbi, a glasovanje će početi uskoro. Nakon toga svi vjerovnici, odnosno njihovi predstavnici, moraju i fizički potpisati zapisnik koji će sutra biti objavljen na e-oglasnoj ploči Trgovačkog suda. Dakako, ako ona bude izglasana, odnosno dobije podršku od dvije trećine vjerovnika.

 

Započelo je ročište koje vodi sutkinja Nevenka Siladi Rstić koja je naglasila vjerovnicima da danas glasaju o nagodbi, a ne raspravljaju.

Sutkinja je naglasila da ukoliko vjerovnici koji imaju pravo glasa ne daju pravo glasa onima kojima su potraživanja osporena, da će ona izdati rješenje i dati im pravo glasa na što nemaju pravo žalbe.

Izvanredni povjerenik predložio je da vjerovnici koji imaju pravo glasa daju pravo glasa svim prisutnim vjerovnicima kojima su tražbine osporene neovisno jesu li osporene od strane izvanrednog povjerenika ili drugih vjerovnika.

Sutkinja je usvojila prijedlog i dala ga na glasanje.

Od 24,6 milijarde kuna priznatih tražbina, u Ciboni je sada registrirano 23,3 milijarde kuna. Što znači da ih je prisutno 95 posto koji imaju priznate tražbine i pravo glasa. Dakako, nisu svi oni prisutni fizički u dvorani, već su poslali svoje opunomoćenike, odvjetnike koji ih zastupaju. A ti odvjetnici zastupaju i po nekoliko vjerovnika.

Vjerovnici podnijeli prigovore 

Prije glasovanja nekoliko vjerovnika, tj predstavnika vjerovnika podnijelo je prigovore.

Predstavnik Zagrebačkog Holdinga prigovorio je zbog visine potraživanja ZG Holdinga utvrđenih u tekstu nagodbe. Holding tvrdi da im nije isplaćeno sve što je navedeno, a iznos potraživanja je umanjen. Kako su izračunali, razlika je 19,2 milijuna kuna.

Tomislav Orehovec, odvjetnik Ivice Todorića, također je iznio prigovor izrazivši bojazan da slučajeva poput ZG Holdinga ima još. Na to mu je sutkinja odgovorila kako je to samo bojazan. 

I društvo Triticum je uputilo prigovor jer traže od Konzuma 900 kuna više nego što to piše u dokumentima.

Odvjetnica Adris grupe prigovor je podnijela na prijedlog da se onima kojima su tražbine osporene da pravo glasa tvrdeći kako te tražbine nemaju ovršnu ispravu.

Tko će postati novi gazda? 

Ako 66 posto glasova vjerovnika na današnjoj skupštini podrži nagodbu za Agrokor, Ivica Todorić bit će definitivno izbačen iz vlasničke strukture koncerna, koji će preuzeti novi gazde.

POGLEDAJTE VIDEO:

Uskoro počinje najveće sudsko ročište u povijesti Hrvatske: Vjerovnici Agrokora glasat će o nagodbi nakon čega će kompanija dobiti nove vlasnike, a ukoliko ne bude izglasana odlazi u stečaj Reporterka: Nikol Zagorac

Posted by 24sata Politiko on Tuesday, 3 July 2018
Nedopuštena: Visoki trgovački sud odbacio Todorićevu žalbu
Nedopuštena: Visoki trgovački sud odbacio Todorićevu žalbu

Glasovanje o nagodbi bit će danas u Ciboninoj dvorani u Zagrebu, a očekuje se dolazak više od 3000 vjerovnika. Ako je izglasaju, ruski Sberbank dobit će 46,7 posto udjela u novom Agrokoru, a američki fondovi 25 posto. U vlasničkoj strukturi slijede domaće banke s 15,3 posto, a druge financijske institucije imat će 7,7 posto. Dobavljači bi trebali dobiti 4,7 posto udjela, a ostali vjerovnici 0,7 posto. Dobavljači su u dosadašnjem tijeku procesa namireni s više od 60 posto, što je izuzetan doseg privremene uprave, smatra izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško.

- Prema kontaktima s vjerovnicima nagodba bi trebala proći. Budući da je postotak tako visok, uvijek postoji rizik da se određena grupa vjerovnika ne pojavi i ne glasuje. Svaki broj je bitan i zato pozivam vjerovnike da se pojave na ročištu i da glasuju za nagodbu. Zakon predviđa da, ako nagodba ne prođe, budući da je rok na kraju, izvanredni povjerenik otvara stečaj. Imamo rok do 10. 7. da se pokrene stečaj za svih 77 društava u sastavu Agrokora. Vjerujemo da ćemo s nagodbom proći pa napominjem da je vrlo bitno da vjerovnici dođu, pošalju punomoći preko odvjetnika i da se glasa za nagodbu - rekao je Peruško za RTL.

'Očekujem i interes hrvatskih tvrtki za udjele u Agrokoru'
'Očekujem i interes hrvatskih tvrtki za udjele u Agrokoru'

Glasanje o nagodbi bit će predstava kakvu Hrvatska, u nizu aspekata, nikad dosad nije vidjela. Dvorana Cibone predstavljat će sudnicu Trgovačkog suda u Zagrebu pa će pravila koja vrijede na ročištu u Ciboni biti ista kakva vrijede i na sudu, od sigurnosnih provjera do ponašanja.

Glasovanje na ročištu - izvijestila je privremena uprava - neće se provoditi dizanjem ruke ili prozivanjem, nego putem za tu svrhu kreirane mobilne aplikacije. Agrokorova kompanija m-Start razvila je posebnu aplikaciju m2voting.

Agrokor: U srijedu ročište na kojem će se glasati o nagodbi
Agrokor: U srijedu ročište na kojem će se glasati o nagodbi

Nakon što se održi ročište za glasanje o nagodbi te donese odluka o pravomoćnosti nagodbe, planira se da će proces implementacije nagodbe trajati između tri i četiri mjeseca

Privremena uprava - s Fabrisom Peruškom i Irenom Weber - ostaje do okončanja svih poslova u koncernu, vjerojatno do kraja ove godine. Ključnu će ulogu igrati Rusi, odnosno dvije njihove banke - Sberbank i VTB. Sberbanka će u nagodbi otpisati 600 milijuna eura, a još toliko će uložiti.

Tisuću malih OPG-ova ovim je spašeno

Svi savjetnici kompanije, oko kojih se digla velika buka, bit će plaćeni novcem budućih vlasnika Agrokora. Oko 350 milijuna kuna dosad je potrošeno na savjetnike, a predviđeno je da se na sve savjetnike koji su vodili Agrokor potroši oko 500 milijuna kuna. No tisuću malih OPG-ova je spašeno, dobavljači će imati siguran plasman još četiri godine, izbjegnute su brojne tužbe protiv Hrvatske, imovina s nagodbom veća je nego što bi bila u slučaju likvidacije...

Peruško: Uspješna nagodba će ojačati hrvatske institucije
Peruško: Uspješna nagodba će ojačati hrvatske institucije

Novi vlasnici koncerna morat će prionuti na pravi posao - restrukturiranje koncerna, čija je kičma, Konzum, bolesna. Financijske institucije i drugi vjerovnici koji će postati vlasnici koncerna morat će uložiti puno novca, znanja i vremena da bivše Todorićevo carstvo dignu s koljena, jer je to jedini način da vrate barem dio uloženog novca. Oni će vjerojatno u upravu novog Agrokora postaviti vrhunske menadžere, koji će pred sobom imati težak posao.

Najteži posao restrukturiranja predstoji

Kad i ako Agrokor ozdravi, banke će prodati svoje udjele u vlasništvu. Agrokoru hitno treba i novi kredit od milijardu eura. Stručnjaci kažu da je posao s Agrokorom u ovoj fazi završen negdje do pola, a dionica koja ostaje nije ništa lakša. Neuspjeh nagodbe za sobom bi u stečaj povukao svih 77 društava iz sastava Agrokora pa bi to bilo ozbiljno iznenađenje. Uspjeh nagodbe mijenja i političku situaciju u zemlji.

Plenković je svoju političku sudbinu vezao za uspjeh ovoga posla pa će njegova politička snaga - u stranci, Vladi i državi - narasti. On će sad moći reći da je spasio najveći sustav u regiji, koji je “skinuo grobaru s lopate”, sačuvao 60.000 radnih mjesta, iz igre izbacio omrznutog Ivicu Todorića itd. No ostaje činjenica da su Agrokor preuzeli Rusi, a to nije dio njegove agende.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 161
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu