Obavijesti

News

Komentari 140

Najmanja jaja: Kokoši u okolici Zagreba nesu jaja od 2,5 grama

Najmanja jaja: Kokoši u okolici Zagreba nesu jaja od 2,5 grama
5

U Novakima Bistranskim i Gornjoj Bistri kokoši su snijele najmanja jaja na svijetu. Jaja od dva i pol, šest i osam grama bez teksta su ostavila Ivanku (60) i Ivana (60)

VIDEO

Ostala sam zapanjena kad sam ujutro pustila kokoši iz kokošinjca. Umalo sam stala na dva minijaturna jajeta, koja su se sakrila u gnijezdu, rekla nam je Ivanka Šantić, koja je prošli tjedan u kokošinjcu u Gornjoj Bistri našla jaja od 6 i 8 grama.

Odmah je pozvala supruga Dragu, koji je jaja odnio susjedu, izvagao ih i izmjerio.

- Promjer jaja od šest grama je 21 milimetar, dok je ovo dva grama teže tek za koji milimetar šire. Iznenadili smo se jer u sve godine koliko imamo kokoši, niti jedna od njih nikad nije snijela jaja mala poput ovih. Velika su kao kovanice i deset su puta lakša od prosječnih - dodala je Ivanka.

Rekla je da njezine šarene kokice ne jedu ništa neobično, pa ne zna koji bi bio razlog ovome.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Abnormalnosti se događaju. Postoje jaja s dvije ljuske, jaja bez ljuske s tankom opnom, s više žumanjaka, ali na ovako mala jaja nisam naišao u stručnoj literaturi - rekao je Đuro Senčić s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

No dodaje kako nije ni nemoguće, ali da treba uzeti u obzir jako puno faktora, poput starosti kokoši i kvalitete hrane.

- Moguće je da u hrani ne dobivaju sve što im je potrebno, a ako su tako mala, postoji mogućnost i da uopće nemaju žumanjak nego samo bjelanjak - smatra profesor Senčić.

Ivanka ih namjerava sačuvati do ovogodišnjeg Uskrsa, kad će ih obojiti i zajedno s drugima staviti na stol.

- Skuhat ću ih, ukrasiti i staviti u košaricu s čokoladnim koja ću kupiti za unuka (9). Sretnik koji ih dobije neka ih proba - našalila se Ivanka, koja je minijaturno jaje usporedila s onim prosječne veličine. Razlika između njih je čak 54 grama.

Dodala je da je u kokošinjcu prije mjesec dana našla jaje dvostruko manje od uobičajenog, ali ova koja je našla u nedjelju, kaže, iznenadila su nju, ali i cijelo susjedstvo.

No nije se samo Ivanka iznenadila jajašcu u svom kokošinjcu. U obližnjim Novakima Bistranskim jajašce od samo 2,5 grama iznenadilo je umirovljenika Ivana Đurina (60).

- Koke su tog dana bile bučne i čudno su se glasale, pa sam se prepao da nije štakor ušao u kokošinjac. Kad sam se približio, ostao sam bez teksta. Mislio sam da je jedno jaje puklo i da su ostale od njega samo ljuske, ali sam shvatio da nije i da gledam u najmanje kokošje jaje koje sam ikad vidio - priča Ivan.

Jajašce malo veće od kovanice od pet kuna Ivan ponosno drži u kleti kako bi ga prijatelji koji im dođu u posjet mogli vidjeti.

- Ni sam ne znam što ću s njim, ali ga sigurno neću pojesti. Svi mi se prijatelji smiju. Možda kontaktiram i Guinnessovu knjigu rekorda. I mi svojeg konja za utrku imamo - govori ponosno Ivan.

Englezi su nedavno pokazali jaje teško pet grama, za koje su tvrdili da je najmanje na svijetu.

Šteta ih je pojesti kada izgledaju kao male čokoladne slastice

Sretni vlasnici malih jaja nisu sigurni što će s njima. Možda će ih pojesti za Uskrs ili sačuvati za uspomenu. Stručnjaci kažu kako su jaja minijaturna zbog fiziološkog poremećaja u tijeku samog stvaranja jaja. Smatra kako ne bi trebala biti nezdrava.






Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 140
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag