Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Najmlađu doktoricu znanosti u Hrvatskoj nagradili su Nijemci

Dr. sc. Katarina Špiranec Spes, docentica na Institutu za fiziologiju Medicinskog fakulteta u Würzburgu, dobitnica je DHKT nagrade za izvrsnog mladog znanstvenika u polju kardiologije

0 komentara

Dr. sc. Katarina Špiranec Spes, ima samo 33 godina, a već je postigla velik znanstveni uspjeh. Naime, ona je DVM docentica na Institutu za fiziologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Würzburgu i  dobitnica je DHKT nagrade za izvrsnog mladog znanstvenika u polju kardiologije u iznosu od 10.000 eura za provođenje istraživanja pod   nazivom „Parakrini učinci C-tipa natrijuretskog peptida na srčane pericite: uloga u adaptivnoj angiogenezi“.

U Dresdenu, 26. siječnja 2019. godine u sklopu godišnje konferencije „Dani srca i krvotoka (Dresdner Herz-Kreislauf Tage), sa više od 1600 sudionika i 120 renomiranih predavača iz podrucja kardiologije, prof.dr. med. Rüdiger Braun-Dulleaus, predstojnik Klinike za  kardiologiju, angiologiju i pneumologiju Medicinskog fakulteta u Magdeburgu i dr. sc. Josef A. Hoffmann, generalni direktor farmaceutske tvrtke Tettnang, mladoj hrvatskoj znanstvenici su uručili nagradu.

Cilj nagrađenog projekta je dobiti bolje razumijevanje mehanizama i posljedica neravnoteže u srčanoj mikrocirkulaciji prisutnima u oboljenjima poput zatajivanja srca i srčanog infarkta.

Očekivani rezultati istraživanja pružit će nove informacije o promjenama na srčanim stanicama te potaknuti razvoj i testiranje inovativnih spojeva, tj. potencijalnih lijekova.

Najmlađa doktorica znanosti u Hrvatskoj

Dr. sc. Katarina Špiranec Spes rođena  je u Zagrebu 1986. godine. U Bjelovaru je završila osnovnu školu i Opću gimnaziju, a u Zagrebu Veterinarski fakultet, gdje je diplomirala 2010., a doktorirala 2014. godine.

 Neposredno nakon obranjene doktorke disertacije, tada kao najmlađa doktorica znanosti u Hrvatskoj, odlazi na poslijedoktorsko usavršavanje na Institut za fiziologiju Medicinskog fakulteta u Würzburgu, gdje je zaposlena i danas. 

Njena predanost, kreativnost i ustrajan rad rezultira značajnim znanstvenim otkrićima, čemu svjedoče i zananstveni radovi objavljeni u vodećim svjetskim časopisima.

Dr. sc. Katarina Špiranec Spes, nedavno je dobila i financijsku potporu Njemačkog centra za srčanu insuficijenciju (CHFC), što će zasigurno ubrzo dovesti do boljeg razumijevanja srčane mikrocirkulacije u oboljenjima srca i krvotoka.  

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message