News

Komentari 25

Najmlađi korona pacijenti u Srbiji: Tek rođena beba i dječak (4) završili na respiratoru

Najmlađi korona pacijenti u Srbiji: Tek rođena beba i dječak (4) završili na respiratoru

Dragana Savić, liječnica iz Pedijatrijske bolnice u Kragujevcu, kazala je kako beba ima plućnu hipertenziju koja je životno ugrožava. Beba je testirana pozitivno na Covid trećeg dana, a virus je na nju prenijela majka

U Kliničkom centru u Nišu u Srbiji nalazi se 4-godišnji dječak koji se zarazio korona virusom. Dječak ima urođenu bolest pluća i priključen je respirator, prenosi Blic.

Ravnatelj kliničkog centra Zoran Perišić kazao je da je stanje djeteta nepromijenjeno i da su, zbog problema s disanjem, dječaka morali priključiti na respirator.

- Dijete je na respiratoru, ima problema sa disanjem. Ima urođene bolesti koje su dovele do toga, ima bolesti pluća, to ga je uvelo u problem da ne može spontano disati. Djeca inače slabo toleriraju maske za invazivnu ventilaciju, pa je bolja opcija da se muskulatura relaksira stavljanjem na respirator - rekao je Perišić.

Na respiratoru i beba stara sedam dana

Nažalost, 4-godišnji dječak iz okolice Niša nije jedino dijete koje je priključeno na respirator. Na odjelu neonatologije u Kliničkom centru u Kragujevcu, zbog komplikacijama uzrokovanim Covidom-19, na respirator je priključena i beba stara sedam dana.

Dragana Savić, liječnica iz Pedijatrijske bolnice, kazala je kako beba ima plućnu hipertenziju koja je životno ugrožava. Novorođenče je testirano pozitivno na Covid-19 trećeg dana, a bolest je na njega prenijela majka koja je bila pozitivna.

- Beba ima plućnu hipertenziju koja je životno ugrožava. Ona je iz kraljevačkog rodilištu primljena u subotu rano ujutro. Covid pozitivna je bila kod njih u rodilištu, antigenski test je kod nas također bio pozitivan, napravljen je i PCR test koji pokazao pozitivan rezultat. Beba je bila relativno stabilna prvih dana, a onda je od trećeg dana života na respiratoru - rekla je dr Savić.

Načelnik Bolnice za pedijatriju "Dr Olga Popović Dedijer" prim. dr Vojislav Lekić kazao je da je u drugim dijelovima svijeta bilo slučajeva beba oboljelih od Covida-19, no u ovom dijelu ovo je prvi registrirani slučaj.

- Međutim, u ovom dijelu svijeta ovo je prvi put da je kod djeteta starog tri dana dokazana Covid virusna infekcija i da je u jako teškom stanju, odnosno da ima jako tešku kliničku sliku - naveo je Lekić.

 

 

Najčitaniji članci