Obavijesti

News

Komentari 5

Najnovija Tribusonova knjiga: Napeti krimić 'Propali kongres'

Najnovija Tribusonova knjiga: Napeti krimić 'Propali kongres'
3

Roman se vraća u siječanj 1990. i vrijeme raspada Saveza komunista Jugoslavije. Glavni lik u romanu je inspektor SUP-a Vinko Dogan, bahat, neugodan, inteligentan

VIDEO

Najnovija knjiga Gorana Tribusona 'Propali kongres' novi je napeti krimić iz pera tog izuzetno produktivnog i jednog od naših najčitanijih proznih pisaca, u kojemu se vraća u siječanj 1990. i vrijeme raspada Saveza komunista Jugoslavije. U romanu se Tribuson vraća u siječanj 1990., u vrijeme priprema za posljednji, izvanredni kongres SKJ na kojemu je došlo do sukoba između vladajućih struktura republičkih organizacija SKJ, što je uzrokovalo njegov raspad.

Za tu se temu odlučio jer je riječ o velikoj prekretnici u hrvatskoj povijesti, kazao je Tribuson za Hinu. 'Taj je kongres jedno strašno važno mjesto u našoj povijesti, na njemu je faktički nestalo voditeljske uloge komunističke partije', pojasnio je.

No, kongres daje samo 'atmosferski 'background'' krimi priči koja je u središtu romana, napomenuo je pisac, pojasnivši kako se radi o 'krimiću koji ima i elemenata antikrimića'.

U romanu se događajima tijekom tog sudbonosnog siječnja pridružuje i pošast koju izaziva manijakalni ubojica koji prijeti da će uz pomoć cijanida uštrcanog u prehrambene artikle, što ih građani Zagreba kupuju po robnim kućama i dućanima, otrovati velik broj ljudi. Manijak, koji sebe naziva Stršljen, ucjenjuje gradsku upravu povelikim iznosom u njemačkim markama, gradom se širi panika, a prodaja hrane, osim one u neprobojnim limenkama, gotovo zamire.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Glavni lik je inspektor SUP-a Vinko Dogan, bahat, neugodan, inteligentan, pomalo nasilan i autoritativan inspektor, grubijan od dva metra, bolesno ljubomoran na svoju zgodnu, 15 godina mlađu suprugu i uz to veliki ljubitelj slatkiša', kazao je Tribuson.

Dogan nije posve nepoznat Tribusonovoj čitateljskoj publici – prisutan je kao sporedan lik u čak pet nastavaka krimi-serijala u kojemu je glavni lik bivši policajac Nikola Banić, koji je Tribusonu donio veću prepoznatljivost među širom publikom.

Pisac se ovaj put odlučio Dogana učiniti središnjim likom zato što se u svojim romanima uvijek drži već zadanog kronološkog slijeda pa mu se vraćanje Banića u to vrijeme činilo 'poput skoka u hladnu rijeku'. Drugi je razlog taj što je odlučio zatvoriti serijal o Baniću, kazao je.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...