News

Komentari 222

Najopasniji čovjek današnjice: Naredio je napad na 9 Hrvata

Najopasniji čovjek današnjice: Naredio je napad na 9 Hrvata

Novi broj tjednika Express donosi sve o organizatoru napada u Kabulu u kojem je poginuo hrvatski vojnik Josip Briški (27), a još dvojica njegovih kolega iz Slavonije su ranjena

Smrt jednog vojnika i teške ozljede još dvojice pripadnika hrvatskog kontingenta u Afganistanu posljedice su brutalnog napada na konvoj nenaoružanih vozila u Kabulu.

Rano ujutro hrvatski vojnici krenuli su u redovitu patrolu po Kabulu, glavnom gradu Afganistana. Sjeli su u oklopljena neborbena vozila, civilnim rječnikom riječ je o običnim automobilima koji su dobili dodatnu zaštitu, i uputili se u obavljanje zadatka. Samo dvjestotinjak metara od jedne vojne baze u vozila se zaletio motociklist nakrcan eksplozivom. Žestoka eksplozija odjeknula je gradom, lokalne snage sigurnosti pohitale su u pomoć.

Amerikanci su odmah priskočili i pokušali spasiti hrvatske vojnike. Josipu Briškom, 27-godišnjaku iz Sesveta, nije bilo spasa. Umro je od teških ozljeda glave. Naizgled, riječ je o bezrazložnom napadu na omanji hrvatski kontingent koji je do sada imao samo pohvale sa svih strana zbog profesionalnosti vojnika.

Posebne pohvale stizale su zbog poštovanja afganistanske i islamske kulture, za što je zaslužna i Islamska zajednica Republike Hrvatske.

Naime, naši vojnici prije odlaska u Afganistan prolaze kraće edukacije o islamu što im pomaže u prilagodbi na drugu kulturu. Sve agresivniji talibani, posebno neki ekstremistički dijelovi organizacije, vjerojatno su s razlogom odabrali upravo ovaj konvoj, u kojem su bila tri automobila s po tri hrvatska vojnika, za samoubilački napad. Priopćenjem, izdanim ni nekoliko sati nakon napada, ustvrdili su talibani da su napali CIA-in konvoj za prikupljanje informacija.

Teško je reći koliko je takvim priopćenjima za vjerovati, ali činjenice govore da su napad planirali i organizirali puno opasniji ljudi nego što je to itko mislio. Što se još krije iza ovog opakog napada i smrti prvog hrvatskog vojnika u ratnoj zoni otkako smo članica Sjevernoatlantskog saveza, tko je naredio napad, zašto bi itko htio napasti hrvatske vojnike na drugom kraju svijeta, ali i pozadinu čitave organizacije koja mora stajati iza kompleksne operacije samoubilačkog napada donosi novi broj Expressa.

Zaletjeti se motociklom u konvoj vozila, u kojem su u tri vozila bila po trojica hrvatskih vojnika, i aktivirati eksploziv je relativno lak zadatak motiviranom napadaču, ali iza njega stoji čitava mreža neopisivo opasnih i okrutnih pojedinaca koji gospodare životom i smrti po planinama Afganistana i Pakistana.

Zašto je Siradžudin Hakani najopasniji čovjek današnjice i zašto je cijena od pet milijuna dolara za njegovu glavu, koliko nudi FBI, premala, čitajte samo u novom broju tjednika Express, kojeg u petak možete pronaći na svim kioscima.

Najčitaniji članci