Obavijesti

News

Komentari 28

Najpoželjniji posao: Za plaću 17.000 kn čak 196 kandidata

Najpoželjniji posao: Za plaću 17.000 kn čak 196 kandidata
1

Za člana Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa se prijavilo 166 kandidata, a za predsjednika njih čak 30. Još se ne znaju imena onih koji će biti u utrci za posao

VIDEO

Do 13. rujna je u saborski Odbor za izbor, imenovanja u ispravne poslove stiglo čak 199 prijava za posao u peteročlanom Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa. Večernji list javlja kako je plaća u Povjerenstvu oko 17.000 kuna, a članovima je posao provjera jesu li državni dužnosnici u sukobu interesa. Predsjednik Odbora, Šime Lučin, rekao je kako su tri prijave stigle izvan roka te je 196 pravovaljanih prijava. 

Za člana Povjerenstva se prijavilo 166 kandidata, a za predsjednika njih čak 30. Lučin nije još htio otkrivati imena onih koji će sudjelovati u utrci za posao, a kazao je kako oko 50 prijava ne ispunjava uvjete natječaja. Konačna lista kandidata će se objaviti tijekom srijede te redoslijed kojim će se obaviti razgovori. 

Kako je najavio predsjedavajući Šime Lučin (SDP) razgovori će početi u ponedjeljak u deset i trajat će do petka, a nakon toga, kandidati odlaze na sigurnosnu provjeru u obavještajnu agenciju.

- Pristiglo nam je 197 prijava, no nakon obrade podataka 66 kandidata je dostavilo nepotpunu dokumentaciju, a osam ih ne ispunjava uvjete za rad za visoku stručnu spremu. Od valjanih prijava, 77 je muškaraca i 46 žena. Moram napomenuti da se nekoliko kandidata ne želi da im se životopisi objave na internetskim stranicama. Zbog sličnog slučaja imamo sudsku presudu iz koje je razvidno da zbog zaštite osobnih podataka to ne moramo objaviti - rekao je Lučin. Tome se žestoko usprotivio Dujomir Marasović (HDZ).

- Neprihvatljivo je da ljudi koji će kontrolirati jesu li zastupnici u sukobu interesa ili nisu ne žele da cijela Hrvatska zna što su radili i čime su se bavili. Ne radi se o nekom bezveznom odboru, već o vrlo važnom povjerenstvu. Zbog mojih 20.000 birača, zbog vaših birača, Hrvatskoj dugujemo njihove životopise. A svatko tko traži neobjavljivanje, trebao bi biti eliminiran - oštro je izrecitirao Marasović. Podržao ga je i stranački kolega Stjepan Milinković, a kompromis je ponudio HDSSB-ov Dinko Burić.

- Predlažem da se objave životopisi samo onih pet izabranih kandidata. Ako se tome usprotive, bit će eliminirani - predložio je Burić, što je i prihvaćeno.

Uvjeti za rad u Povjerenstvu su sveučilišna diploma, najmanje osam godina rada u struci i istaknuti radni rezultati, neosuđivanost i da se protiv kandidata ne vodi kazneni postupak za djela koja se gone po službenoj dužnosti. Kandidat ne smije biti ni član političke stranke u posljednjih pet godina. Predsjednik Povjerenstva k tome mora biti i pravnik s položenim pravosudnim ispitom.

Večernji doznaje kako među kandidatima dominiraju novinari. Tako se prijavio Dragan Miljuš s portala Index, Vlado Rajić, novinar ugašenog Vjesnika, Marinko Jurasić, novinar ugašenog Foruma, Verica Tomić koja je radila u osječkom dopisništvu Jutarnjeg lista, Suzana Varošanec, novinarka Poslovnog dnevnika, Ana Raić Knežević iz Novog lista, a ima još novinarskih imena iz lokalnih medija. Za taj posao zainteresiran je i zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu Ivica Ovčar, državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa u mandatu prošle Vlade Tatiana Vučetić.

>>> Više pročitajte u Večernjem listu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"