Obavijesti

News

Komentari 0

Najstarija brijačnica u Slavoniji ponovno je otvorila svoja vrata

Najstarija brijačnica u Slavoniji ponovno je otvorila svoja vrata
6

Brijačnicu u Požegi iz 1910. godine otkupio je grad i darovao je Gradskom muzeju. Ideja je da taj prostor oživi, a da grad Požega dobije otvoreni jedinstveni muzej s autentičnim inventarom

VIDEO

Najstariju brijačnicu u Hrvatskoj s autentičnim inventarom iz godine 1910. prošlog stoljeća od bivšeg vlasnika otkupio je Grad Požega i u četvrtak ju je darovao Gradskom Muzeju. Tijekom prigodne svečanosti organizirana je nagrada igra za novinare, a nagrada je bila besplatno šišanje i brijanje, onako kako se u toj brijačnici radilo 106 godina.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:16

Brijačnica je opremljena sa namještajem koji je namjenski bio naručen te davne 1910. godine i on je još uvijek u oporabi, kao i ogledala na zidu stara preko stotinu godina. Većina brijačkog pribora, stara je više desetljeća, a unatoč tome što se radi o potrošnom materijalu ima ga i iz tog doba, poput mašinica za šišanje, škara i britvi.

– Ovo je za Gradski muzej Požega beskrajno vrijedna akvizicija koja je u muzej u virtualnom smislu došla zahvaljujući Gradu Požega i Vedranu Neferoviću, gradonačelniku, te donatorima HEP-u i tvrtki Visia Aurea. Oni su pomogli da se prikupi 50000 kuna kojima su otkupljeni namještaj i sav pribor u brijačnici.

Želimo da ovaj prostor oživi i da Grad Požega dobije jedan otvoreni muzej, frizerski salon za muškarce pod radnim naslovom „Ajmo se brijati, ajmo brijati“. Biti će to mjesto okupljanja današnji suvremenih muškarca koji drže do sebe uz primjenu svega onoga u čemu su nekadašnji muškarci uživali – rekla je Maja Žebčević Matić, ravnateljica Gradskog muzeja.

Gradonačelnik Požege, Vedran Neferović, rekao je između ostalog da Grad Požega osim što ima svoje trgove i druge povijesne kutke ima i ovakve male prostore koji su dio njegove povijesti. – Želimo li našim sugrađanima, a i svima onima koji nam dođu te kutke i vrijednosti koje imamo moramo sačuvati. Ja bih rekao za sve požeško nije ni teško i moramo to poštivati – reako je gradonačelnik.

U nagradnoj igri besplatno šišanje i brijanje dobo je Duško Mirković, bivši fotoreporter Pixell-a, a uredio ga je Mato Raguž, iskusni frizer koji je ovom prilikom pokazao i sve vještine ovog starog zanata sa brijačkim priborom koji je unatoč godina još uvijek funkcionalan.

– Ovo je je jedan posebna čar, kao i u svakom starom zanatu. Brijačnica je oduvijek bila mjesto gdje se raspravljalo o najnovijim događanjima, u njoj se sve prvo saznalo, bila je i svojevrsna čitaonica – rekao je Mato Raguž na što je gradonačelni Neferović dometnu onu staru „Neću politiku u svoju butigu“, koju je izrekao Roko Prč u Smojinom Velom Mistu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!