Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
85 komentara

Najstariji čovjek na svijetu? Bolivijac ima čak 123 godine

Prema dokumentima Katoličke Crkve, Carmelo Flores u srpnju je proslavio svoj 123. rođendan. On svoju dugovječnost pripisuje kretanju i druženju s životinjama

youtube associated press
Foto: youtube associated press
85 komentara

 Bolivijac, pripadnik naroda Ayamar, Carmelo Flores Laura najvjerojatnije je najstariji čovjek na svijetu. Po krsnom listu kojeg mu je katolička crkva izdala Carmelo je rođen 16. srpnja 1890. godine. U to doba u Boliviji nisu postojale matične knjige rođenih nego su dokumentaciju vodili katolički svećenici. Tu dokumentaciju je država prihvatila kao važeću.  

Lijek za dugovječnost: puno kretanja i druženje sa životinjama

Carmelo živi u kolibi zemljanog poda sa slamnatim krovom koja se nalazi u malom selu na 4000 metara nadmorske visine u blizini jezera Titikaka. Kreće se bez pomagala i svaki dan čuva svoje koze. Svoju dugovječnost objašnjava kretanjem i druženjem sa životinjama. 

Pije samo vodu koja izvire u blizini sela. Flores alkohol nije kušao više od 100 godina, a svaki dan žvače lišće koke kao i svi stanovnici njegovog sela. 

Nikada nije bio dalje od La Paza koji se nalazi 80 kilometara dalje i nikada nije bio ozbiljno bolestan, prenosi  Australian news. Jedino za čime žali je njegova supruga koje je umrla prije 10 godina. 

Jedini znakovi starenja na njegovom zdravlju su loše pamćenje i slab sluh. Najstariji čovjek ima četrdesetero unučadi i 19 praunučadi, a od troje djece živ mu je samo jedan sin (67).

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message