Najteži su mačevi: Šeherezada i Ildeza tortu su pravile 3 dana | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 3

Najteži su mačevi: Šeherezada i Ildeza tortu su pravile 3 dana

Najteži su mačevi: Šeherezada i Ildeza tortu su pravile 3 dana

Ideja 'Igra prijestolja' inspiracija je za tortu u obliku trona, a lani su sestre osmislile i sladoled Noćna straža koji je postao pravi hit. Izložile su je u svojoj kultnoj zagrebačkoj slastičarnici

VIDEO

Zagrebačka slastičarnica Orijent može se pohvaliti dugom tradicijom koja je prigrlila i nova društvena zbivanja. Izradili su tortu Željezno prijestolje iz “Igre prijestolja” te prodaju sladoled Noćna straža (Night’s watch) izrađen po vlastitoj recepturi.

- Tortu smo u izlog postavili početkom srpnja i postala je veliki hit među našim kupcima. U izlogu će biti šest mjeseci. Kao i svaka torta, sastoji se od biskvita te fondana kojim smo oblikovale prijestolje. Namjera je odmah bila da stoji u izlogu. Imale smo upita da izradimo točno takvu za nečiji rođendan ili proslavu, ali mislim da si ljudi to ne mogu priuštiti jer bi bila jako skupa. No rado se uz nju često fotografiraju – kažu Šeherezada Sučević i njezina sestra Ildeza Tahiri Martelanc, vlasnice slastičarnice Orijent u zagrebačkoj Maksimirskoj ulici.

Još lani osmislile su sladoled Noćna straža, a izrađivale su ga baš kako bi odale počast omiljenoj seriji.

- Razmišljale smo kako bismo okusima taj svijet iz ‘Igre prijestolja’ pretočile u naše proizvode. Htjele smo prikazati taj surovi svijet pun intriga i smatrale smo da to možemo ostvariti kroz sladoled. 

Crni kim je pogodak

Sav naš sladoled proizvodimo na isti način, a zatim toj bazi dodajemo sastojke koji daju okus. Za ovaj sladoled odabrale smo crni kim i moram reći da smo pogodile – nastavila je Šeherezada. 

Kažu kako imaju još ideja vezanih uz popularnu seriju, no ponudu će obogatiti tek u jesen. Za sada nisu htjele ništa otkrivati, a kažu da će se stalni kupci oduševiti. Ljubav prema seriji razvile su zahvaljujući svojim sinovima, koji su već odrasli. Šeherezada ima dvojicu, a Ildeza jednog sina te seriju prate od prvog dana. Sladoledne baze pripremaju same po recepturi starijoj od 80 godina. Nema dodataka, boja, stabilizatora ni bilo kakve kemije, a svi sastojci su prirodni.

orijent

- Moj tata je od bivšeg vlasnika naslijedio ovu slastičarnicu te je recept dobio s njom. U našoj obitelji on je sigurno 80 godina, a ne znamo koliko je bio kod prijašnjeg vlasnika ni kako je do njega došao. Baza za sve naše sladolede radi se na isti način. Mora biti puno jaja, vrhnja i mlijeka, a ovisno o željenim količinama kuha se od tri do pet sati – objašnjava Šeherezada. Ildeza dodaje kako se na sastojcima ne smije škrtariti, a sve nove okuse i ideje same iskušavaju.

Okus cikle ili mrkve?

- U našoj ponudi ima sladoleda od cikle, kandirane mrkve, pa čak i piva. Već smo se dobro izvještile u svemu, tako da na nikakva novotarija ne predstavlja problem i rado se igramo okusima. Inspiraciju pronalazimo u svemu oko sebe, sezonskom voću i povrću, serijama, trendovima. Razmišljale smo čak dok je bila popularna serija ‘Seks i grad’ osmisliti slastice koje bi nosile imena glavnih junakinja i ocrtavale bi njihov karakter, no tada zbog velike popularnosti serije bilo je već previše stvari na tu temu, pa smo odustale. Ne volimo zatrpavati ništa, ne volimo kad je nečeg previše nego se vodimo onom da je umjerenost najbolja mjera stvari – nastavila je Ildeza.

Šeherezada se nadovezuje kako u osmišljavanju okusa sladoleda i drugih slastica rijetko pogriješe, a najviše je oduševljena što joj generacije vjernih gostiju beskrajno vjeruju kad su u pitanju eksperimenti s okusima. Primjerice, sladoled Dubrovačka trilogija uz osnovne sastojke ima bademe, naranče i masline, pa je upravo po toj asocijaciji na Dubrovnik dobio ime. Sestre pričaju kako do završetka studija nisu ni pomišljale nastaviti očevim stopama i raditi u slastičarnici. Ildeza je diplomirana pravnica a Šeherezada diplomirana ekonomistica.

Uživaju u svom poslu

- Nekad je slastičarstvo bio jako zahtjevan posao jer se sve radilo ručno. 

Zato je naš otac htio da se školujemo. Ildeza i ja nismo mu nikad pomagale u poslu, no nekako smo uz roditelje ipak naučile zanat. No po završetku faksa ni ona ni ja nismo se nalazile u tim poslovima. Vuklo nas je ovo. Ja sam nakon fakulteta još dodatno upisala slastičarstvo da bih imala i taj zanat te sam se posvetila obiteljskom obrtu, a sestra mi se ubrzo pridružila. Zaista uživamo u svom poslu, no sad se već pitamo tko će nas naslijediti jer naša djeca nemaju interesa za ovaj posao – zaključila je Šeherezada.

Publiku imaju i na Facebooku

Imaju oko 10.000 pratitelja na “fejsu”, pa ih mole da smisle nazive za nove torte i kolače.

- Imali smo tortu od jagode i čokolade, pa su nam pratitelji na Facebooku ponudili naziv Grlom u jagode – prisjetila se Ildeza.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

Globalni IT raspad: Kvarovi su pogodili i Hrvatsku. Gužve su u zagrebačkoj zračnoj luci
IZ MINUTE U MINUTU

Globalni IT raspad: Kvarovi su pogodili i Hrvatsku. Gužve su u zagrebačkoj zračnoj luci

Brojne kompanije diljem svijeta, uključujući zračne luke, banke, medijske kuće i zrakoplovne tvrtke prijavljuju tehnološki kvar zbog kojih im ne rade računala, a brojne usluge su im obustavljene
Tragedija kraj Požege: Na bazenima se utopio dječak (13)
TUGA U SLAVONIJI

Tragedija kraj Požege: Na bazenima se utopio dječak (13)

Iz policije su kratko izvijestili javnost o nesreći te dodali kako slijedi detaljan očevid. Više informacija o uzrocima nisu mogli iznijeti