Obavijesti

News

Komentari 11

Najugroženiji radnici domova za starije, a prodavači su sigurniji

Najugroženiji radnici domova za starije, a prodavači su sigurniji

Velika incidencija bolesti primijećena je u slabo plaćenim zanimanjima, a posebno je opasno za širenje zaraze što mnogi zbog straha od gubitka posla nastavljaju ići na posao sa simptomima

VIDEO

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti analizirao je pojavljivanje skupina zaraženih u raznim radnim okruženjima i utvrdio da najveći rizik za zarazu novim koronavirusom imaju zaposlenici domova za starije i nemoćne, a potom medicinski radnici u bolnicama, piše u nedjelju Večernji list. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

VIDEO VIJESTI 15.08.2020. 01:07

No, iako bolnički liječnici i sestre obolijevaju nešto manje od njih, njihova je smrtnost veća. S druge strane, trgovine su se pokazale kao prilično sigurna radna okruženja. Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti analizirao je pojavljivanje tzv. klastera, u ovom slučaju grupe od najmanje dva zaražena, u raznim radnim okruženjima kako bi potaknuo države da obrate posebnu pozornost na određene skupine radnika i uvjete rada koji omogućavaju širenje zaraze.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Stručnjaci brinu, ali Rusi su već počeli proizvoditi svoje cjepivo
Stručnjaci brinu, ali Rusi su već počeli proizvoditi svoje cjepivo

Analiza je obuhvatila period od ožujka do srpnja, a iako su podaci zatraženi od 30 država EU, Europskog ekonomskog prostora i Ujedinjenog Kraljevstva, svoje brojke – često nepotpune ili bez potrebne diferencijacije – dostavilo je samo 17 država, među njima i Hrvatska. Ukupno je prijavljeno 1377 klastera u radnom okruženju, najviše u zdravstvu i socijalnoj skrbi. No nije riječ o kompaktnoj cjelini: najviše su na udaru zaposlenici u domovima za starije (591 klaster) i oni u bolnicama, dok su najsigurniji zaposlenici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s minimalnom pojavom bolesti.

Italija od sutra zatvara sve noćne klubove i diskoteke
Italija od sutra zatvara sve noćne klubove i diskoteke

Na drugom mjestu radnih okruženja su pogoni za preradu i pakiranje hrane, kao što su klaonice, poljoprivredni poslovi, poput branja voća, te tvornice. Širenju zaraze pogoduje mali razmak među radnicima ili pak zajednički smještaj sezonaca. U uredskim prostorima zabilježeno je 65 klastera. Na donjem dijelu ljestvice su trgovine te obrazovne ustanove s 22 klastera, dok su barovi i restorani zabilježili samo pet pojava grupiranja zaraženih. No treba napomenuti da je tijekom proljetnih mjeseci rad i obrazovnog i ugostiteljskog sektora bio ograničen.

Karantena samo za mlade? Plan Slovenije protiv širenja zaraze
Karantena samo za mlade? Plan Slovenije protiv širenja  zaraze

Čak 95 posto prijava grupa oboljelih dolaze iz zatvorenog prostora, što samo po sebi predstavlja problem jer se više od 80 posto poslova obavlja u zatvorenom. Velika incidencija bolesti primijećena je u slabo plaćenim zanimanjima, a posebno je opasno za širenje zaraze što mnogi zbog straha od gubitka posla nastavljaju ići na posao sa simptomima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a