Obavijesti

News

Komentari 30

Najveća beba u Hrvatskoj: 'To sam bio ja, sad mi je 9 godina'

Najveća beba u Hrvatskoj: 'To sam bio ja, sad  mi je 9 godina'
6

I danas me znaju pitati na ulici jesam li ja ona mama koja je rodila najveću bebu u Hrvatskoj, smije se mama Ivana Tobijaš (37) iz Novske. Njen sin Dario postao je zvijezda čim je došao na svijet...

VIDEO

Vidi me, to sam ja, bio sam najveći, veselo govori Dario Tobijaš iz Novske dok pokazuje novine 24sata na kojima pozira kao tek rođena beba u bolničkom krevetiću.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:46

Čim je došao na svijet u jutarnjim satima 14. lipnja 2010. godine, postao je slavan. Sa 6280 grama težine i 56 centimetara dužine bio je najveća rođena beba u Hrvatskoj. U petak je proslavio deveti rođendan, a koliko je poznato (službenih podataka nema), hrvatski rekord drži i dalje. Inače, najveća beba na svijetu rođena je 2009. u Indoneziji. Dječak Akbar Risuddin na svijet je došao s 8,7 kilograma, kao dijete u dobi devet mjeseci.

Danas Dario ima 46 kilograma, visok je 137 centimetara te se ne može načuditi kad prelistava stare fotografije u albumima i novinske članke koje obitelj čuva da je to baš on.

Rado čita stare članke

- Baš sam bio smiješan. Sladak sam si. Kad mi je mama pričala, dok sam bio manji, da se o meni pisalo u novinama, nisam mogao vjerovati. Baš fora - sa smiješkom komentira Dario.

Upravo je završio drugi razred osnovne škole. Član je vatrogasnog društva, bavi se raznim sportovima, pa kad odraste, želi biti vrhunski nogometaš kao Luka Modrić, koji mu je najdraži, ili možda ipak policajac.

- Obožavam sport. Igram košarku, nogomet i ponekad rukomet. Riješim školske obveze pa vozim bicikl i idem na treninge, na školsko igralište s prijateljima ili u dvorište s braćom - rekao nam je Dario i odjurio na igranje.

Svi su šokirani

Mama Ivana (37) rodila ga je carskim rezom u pakračkoj bolnici. Nije mogla ni zamisliti da će završiti u novinama i biti mama najpoznatije bebe u Hrvatskoj. Porođaj je prošao u najboljem redu, a Dario je u svoj dom došao nakon osam dana. Bake, djedovi, stričevi, strine i susjedi jedva su čekali da dođe. Fešta je trajala danima.

- Svi smo bili šokirani. Očekivala sam da ću roditi veću bebu, tjedan dana prije porođaja bio je težak pet kilograma, ali baš tako veliku, to nisam mogla ni sanjati - prisjeća se mama Ivana rođenja trećeg sina.

Dr. Štefica Svjetličić isto se iznenadila. Rekla nam je tad da je Dario bio najveća beba koju je porodila u dotadašnje 33 godine rada u pakračkoj bolnici.

- I prva dva sina sam rodila carskim rezom, ali su prilikom Darijeva porođaja taj rez ipak morali proširivati. Kad sam nazvala supruga Željka i rekla mu koliko kilograma ima, nije mi vjerovao. Mislio je da sam još pod narkozom. ‘Pa ti si bila ozbiljna’, rekao je kad je došao u bolnicu - smije se Ivana.

najveca beba

Ponosna braća

Od prvog dana nosio je robicu veličine za tromjesečne bebe.

- Pripremili smo pelene, ali su mu bile male, morali smo kupiti veće - dodaje mama Ivana.

Iako su se roditelji malo pribojavali da bi mogao biti tromo dijete, to kod Darija nikako nije slučaj. Aktivan je od malih nogu kao zvrk.

- S godinu dana imao je 12 kila, a oko druge godine su se sve vrijednosti izravnale i bio je baš kao njegovi vršnjaci, no u mnogo čemu i napredniji od njih. Nikad nije imao mira, s godinu dana je prohodao i odmah počeo šutati loptu, a s dvije se već najnormalnije penjao u dvorištu na voćke. Bio je baš snažan i iznimno spretan. Sve je radio što i starija braća. I danas je stalno na vrhu višnje, najprije se pojedu plodovi s unutarnje strane pa tek onda s vanjske - priča mama Ivana.

Gabrijel (14) i Josip (10) na internetu svako malo ponosno čitaju članke o mlađem braci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik