Obavijesti

News

Komentari 2

Najveći napad na Dubrovnik je počeo na svetog Nikolu: 'Sjećam se vatre, dima, nevjerice, plača'

Najveći napad na Dubrovnik je počeo na svetog Nikolu: 'Sjećam se vatre, dima, nevjerice, plača'
2

Na današnji dan prije 31 godinu na povijesnu gradsku jezgru Dubrovnika palo je skoro 2000 granata. Grad su od JNA i četnika obranila 163 hrabra branitelja. Među 23 poginulih bio je i fotograf Pavo Urban.

VIDEO

Na današnji dan prije 31 godinu u rano jutro počeo je napad na Dubrovnik. Na blagdan sv. Nikole agresor krenuo je u žestoko razaranje grada. Od zore su pucali i s kopna i s mora. To je bio najgori napad u osmomjesečnoj opsadi Grada. Činjenica da je povijesna jezgra Dubrovnika kao spomenička cjelina svjetskog značaja pod zaštitom UNESCO-a nije puno zabrinjavala srpsko-crnogorske postrojbe tzv. JNA. Kao ni njihove prijatelje četničke dobrovoljce. Tog apokaliptičnog petka na Dubrovnik palo više od 2000 granata. Poginulo je 23 ljudi, deseci su ranjeni..  

Crni petak dubrovački

Crni petak dubrovački. Sjećam se da sam idućeg jutra otišao do Grada i nikad neću zaboraviti te prizore. Vatra, dim, krš, lom, nevjerica, plač. Stradun je izgledao neprepoznatljivo, a cijeli Stari grad slomljeno, potučeno, razrušeno, stravično...Ljudi su plakali oko mene, a ja sam hodao u nevjerici i pokušavao shvatiti što se to zapravo dogodilo, ispričao nam je svojedobno Dubrovčanin Elvir Islamović koji je kao 12-godišnji dječak cijelu opsadu proveo u Gradu.

 

Jedna od bezbrojnih granata tog je dana zaustavila i život hrabrog fotografa Pave Urbana (23). On je od samog početka "rata za mir" 1. listopada 1991. dokumentirao je razaranje renesansnog grada pod UNESCO-vom zaštitom. Poginuo je od minobacačke granate prilikom fotografiranja intenzivnog granatiranja samog središta grada.  Lani je na Luži dobio spomen ploču. 

Na fotografijama snimljenim neposredno pred pogibiju zabilježene su brojne granate koje su padale u njegovoj neposrednoj blizini po Stradunu. Sa samog mjesta pogibije nastala je i njegova posljednja fotografija kasnije nazvana "Kamena prašina nad Gradom".

Dubrovnik: Uništeni krovovi starog grada nakon granatiranja, 17.08.1993.

'Pavo je bio sjajan, svi su ga obožavali'

- Tog stravičnog dana poginuo je hrabri fotograf Pavo Urban, čovjek koji je neustrašivo bilježio sve ratne strahote želeći pokazati istinu o napadu na Dubrovnik. Poginuo je ispod Zvonika dok je snimao najgore trenutke u povijesti grada. Pavo je prije rata kod mog oca išao na lekcije iz matematike, sjećam se da je bio sjajan mladić, svi su ga obožavali. I tog dana zazvonio je telefon: "Poginuo je Pavo" javili su nam - prisjetio se Elvir Islamović svog sugrađanina.

Pavo se već  u srpnju 1991. godine prijavio kao dragovoljac, a od rujna je sudjelovao  u pripremi obrane grada te 29. rujna otišao na obrambene položaje u Župi dubrovačkoj. Nakon okupacije Župe dubrovačke vratio se u Dubrovnik i fotografijom i videom dokumentirao razaranje grada sve do svoje smrti.

Njegovo pismo pisano u obliku ratnog dnevnika njegovoj je djevojci Mari Bratoš, koja se je onda nalazila na studentskoj razmjeni u Americi, stiglo je dvadesetak dana nakon što je poginuo.

Tek jutro poslije crnog petka Dubrovčani su u nevjerici i bez daha gledali što je ostalo od grada, koji je bio uništen. Ali nije pao. Obranjena je njegova sloboda. Taj se dan kasnije pokazao kao prekretnica u ratnim operacijama na dubrovačkom području.

Predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović odat će počast poginulim hrvatskim braniteljima u povodu obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja. Polaganje vijenaca i paljenje svijeća predviđeno je u 9 sati kod centralnog spomenika na gradskom groblju Boninovo. Milanović će u 10,30 sati položiti vijenac i zapaliti svijeću kod Križa na Srđu, a u 11 sati nazočit će prigodnom programu koji će se održati u Amfiteatru na Srđu. U 12.30 sati planirano je spuštanje vijenca u more s broda "Argosy" kod tvrđave Lovrijenac, u znak sjećanja na pomorce i hrvatske branitelje stradale na moru. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.