Obavijesti

News

Komentari 3

Najveselija ekipa Ekotlona: Naš je grad drugi po stopi odvajanja otpada u Hrvatskoj!

Najveselija ekipa Ekotlona: Naš je grad drugi po stopi odvajanja otpada u Hrvatskoj!

Na ovogodišnjem Ekotlonu 24sata u Splitu i Zagrebu ploggalo je više od 500 sudionika, ali ploggalo se u cijeloj Hrvatskoj i osvajalo nagrade

VIDEO

Prošlo je gotovo mjesec dana od Ekotlona na zagrebačkom Bundeku i splitskome Marjanu, a ekologija, zagađenje te čuvanje prirode i dalje su top teme o kojima se razgovara u javnom prostoru. S obzirom na to  da su ove godine u Ekotlon uvedene i alternativne lokacije plogganja, a i ono je bilo moguće u vlastitom aranžmanu, 24sata su organizirala nagradni natječaj za odabir najveselije ekipe s plogganja.

Pobjednici natječaja dolaze iz Koprivnice, ekipa Gradskoga komunalnog poduzeća Komunalac ozbiljno je ploggala i pri tome bila poprilično vesela. Razgovarali smo s njihovom „kapetanicom“ Petrom Bijač, koja nam je ispričala koliko je bilo teško ploggati, je li se isplatilo prijaviti se na natječaj i kako gleda na ekološke navike građana Koprivnice.

- Osoba sam kojoj je tjelesna aktivnost, sport i rekreacija stil života, a kada dodamo ovu ekološku notu plogginga, nije mi bila potrebna posebna motivacija. Odlučila sam motivirati ekipu s posla i složiti tim koji će svojim primjerom potaknuti i ostale građane našega grada na brigu o okolišu na aktivan način jer mali koraci čine razliku – objasnila je Bijač.

Marketing i ekologija

Petra je specijalistica za odnose s javnošću i marketing u Gradskom komunalnom poduzeću Komunalac Koprivnica i njene su svakodnevne aktivnosti, između ostalog, razne ekološke akcije ili kreativne radionice te javne tribine edukativnoga karaktera, koje kao poduzeće provode u Koprivnici i okolici, a s ciljem očuvanja okoliša i poticanjem građana na pravilno odvajanje otpada.

- Za Ekotlon 24sata saznala sam kad sam planirala aktivnosti za Europski tjedan mobilnosti za zaposlenike Komunalca. U planu mi je bila prijava na Ekotlon plogging utrku u Zagrebu budući da i inače idem na utrke, no tad sam vidjela i mogućnost prijave vlastite ekipe na vlastitoj lokaciji. To mi je definitivno bila mnogo privlačnija opcija – rekla nam je naša sugovornica.

Ekipa Komunalca sastojala se od devet trkača, a ploggali su na stazi dugoj 2,8 kilometara.

- Prije prijave s kolegicom sam odredila rutu i istražila cijelu zonu kako bi plogging zadovoljio sve kriterije. Zahvaljujem ekipi s posla koji su vrlo aktivno ploggali i koji su prihvatili ovaj izazov – ponosno je rekla kapetanica ekipe Komunalac.

Pitali smo Petru i kakve su reakcije sugrađana izazvali.

- Mjesto na kojem smo ploggali nalazi se blizu poslovne zone grada Koprivnice, tako da je na momente bilo vrlo prometno u našoj blizini. Tako smo uočili začuđene poglede iz automobila, ljudima nije bilo jasno što mi to točno radimo, a neki su čak stali i znatiželjno ispitivali. Drago mi je da smo plogganjem izazvali pozitivne reakcije, a isto tako nadam se da će većina njih u slobodno vrijeme prakticirati plogging – istaknula je ova vrijedna ploggerica.

Ekološki svjesni Koprivničani

Plogganjem je ekipa Komunalca iz Koprivnice prikupila mnogo sitnog otpada, a nadaju se da će svojim primjerom pokazati kako je moguće uz fizičku aktivnost, šetnju ili vježbu prikupljati plastične boce, papiriće i drugi sitni otpad te tako pomoći u očuvanju prirodnih ljepota.

- U Koprivnici su ekološke navike sugrađana na vrlo visokoj razini. Građani su vrlo dobro prihvatili sustav odvojenog prikupljanja biootpada, plastike i papira na kućnom pragu, kao i sustav odvojenog prikupljanja otpada putem zelenih otoka na javnim površinama te korištenje reciklažnih dvorišta i kompostane. To se vidi i prema rastu stope odvajanja, koja je za 2022. godinu viša od 60 posto (prema internim podacima), a s lanjskom stopom od 55,2 posto drugi smo grad u Hrvatskoj za 2021. godinu – za kraj je pohvalila sugrađane kapetanica najveselije ekipe ovogodišnjeg Ekotlona, one iz koprivničkoga Komunalca.

Podsjetimo se, dosad najveću plogging utrku u Hrvatskoj ovog su rujna organizirali 24sata i missZDRAVA, a sudeći prema odazivu, ovaj hvalevrijedni ekološki projekt dobio je mnoge buduće fanove.

Na zagrebačkom Ekotlonu sudjelovalo je više od 400 sudionika. Na Marjanu u Splitu ploggalo je više od 150 sudionika. U isto vrijeme kad se ploggalo na Bundeku i na Marjanu, ploggalo se na drugim mjestima u Hrvatskoj: Opatiji, parkovima u Zagrebu, Banovoj Jarugi i pobjedničkoj Koprivnici. 

Zahvaljujemo svima koji su podržali ovaj projekt i vidimo se sljedeće godine, nadamo se, na još više mjesta u Hrvatskoj!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu