Obavijesti

News

Komentari 30

'Najviše je oboljelih na poslu, apleliram na poslodavce i radnike, pridržavajte se mjera'

'Najviše je oboljelih na poslu, apleliram na poslodavce i radnike, pridržavajte se mjera'

Načelnik Stožera civilne zaštite u Primorsko-goranskoj županiji, Mladen Šćulac, ukazao je kako je nagli porast novoboljelih u toj županiji uzrokovan šrienjem britanskog soja, zaraznije varijante virusa

VIDEO

Gosti današnje emisije U mreži Prvog Mladen Šćulac, načelnik Stožera civilne zaštite u Primorsko-goranskoj županiji, Goranka Petrović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Marijo Parčina, epidemiolog i mikrobiolog iz Sveučilišne bolnice u Bonnu, komentirali su trenutnu situaciju s korona virusom, kao i proces cijepljenja. 

Mladen Šćulac ukazao je na veliki porast novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji i komentirao kako je uzrok toga širenje britanskog soja.

'Ako ove mjere ne daju rezultat, morat ćemo zatvoriti terase'
'Ako ove mjere ne daju rezultat, morat ćemo zatvoriti terase'

Načelnik je istaknuo kako veliki broj zaraženih proizlazi i iz velikog broja testiranih te ukazao da kao županija imaju daleko manji broj umrlih nego na razini Hrvatske. 

U razgovoru je najavio i nove poteze i mjere koje će njegov Stožer uskoro donijeti na razini županije. 

- Na nama je da razmišljamo unaprijed i da pripremamo nove restriktivne mjere. S njima ne bih sada ulazio u javnost, pripremamo ih, a ovise o našem stanovništvu, kako će reagirati - rekao je Šćulac i potvrdio da se nove mjere mogu očekivati nakon Uskrsa.

Šćulac je kazao i kako 60 do 70 posto oboljele populacije dolazi iz radne okoline. 

- Kroz poduzeća se taj soj širi, stoga apeliramo prema poslodavcima i djelatnicima da obrate pažnju na mjere - maske, dezinfekcija i udaljenost - rekao je Mladen Šćulac.

Presimptomatska faza vrlo važna

Goranka Petrović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ukazala je kako je u bolnicama sve više mlađih osoba u starosti od 50 do 60 godina te da broj preminulih iz dana u dan raste.

- Predstavljaju otprilike 11 posto preminulih. Daleko najveći broj, 88 posto preminulih su osobe starije od 65 godina, pri čemu osobe starije od 80 čine preko polovicu preminulih. Broj preminulih raste, imamo ih oko 15 dnevno. U vrijeme vrhunca pandemije u zimskom valu imali smo 70-80 smrtnih ishoda. Moramo gledati da u drugoj fazi procijepimo ove koji su najrizičniji - rekla je Petrović.

Također, upozorila je i na nove varijante korona virusa koje se puno brže šire. Usto, istaknula je i kako je vrlo bitno usmjeriti se na presimptomatsku fazu kako bi se promptno spriječila daljnje širenje zaraze. 

Rusija registrirala prvo cjepivo protiv koronavirusa za životinje
Rusija registrirala prvo cjepivo protiv koronavirusa za životinje

- Presimptomatska faza je jako važna. I kad se razviju, to su vrlo blagi i nespecifični simptomi, to može biti i umor što sad u kontekstu proljeća osoba ne mora ni registrirati -rekla je Petrović dodajući da treba više testirati.

Petrović je komentirala situaciju s restriktivnim mjerama i rekla kako je nužno postrožiti kontrole na terasama kafića. 

- Za očekivati je da će se više orijentirati regionalno, a mi ostali se svi trebamo maksimalno pridržavati mjera. Jasno da smo svi iscrpljeni ovim stanjem koje traje već godinu dana. Terase same po sebi ne bi trebale biti problem ako su stvarno otvorene i ako se provode pripisane mjere. Treba postrožiti kontrole - poručila je.

Novi problemi s AstraZenecom

Marijo Parčina, epidemiolog i mikrobiolog iz Sveučilišne bolnice u Bonnu, osvrnuo se na nove probleme s AstraZenecinom cjepivom u Njemačkoj.

- Broj slučajeva je porastao, imamo slučajeve sveučilišnih klinika koje su zaustavile cijepljenje osoblja s tim cjepivom. Imali smo smrtni ishod kolegice stare 55 godina, isto slučaj tromboze. Što se tiče globalne perspektive, podaci koje dobivamo iz Njemačke ne odgovaraju onima koje dobivamo iz Engleske. To je ono što EMA zasad uzima pod veliko povećalo i gleda zašto u Njemačkoj ima toliko slučajeva tromboze, a zašto to odskače u Engleskoj gdje je procijepljenost tim cjepivom puno veća. Zasad imamo potvrđen 31 slučaj, još se špekulira od dva slučaja. Kad ih usporedite s trombozom koja se dešava kod hormonalne terapije za žene, to su slučajevi od incidencije od 5-7 po 10.000 žena. Ako idemo na pilule 3. i 4. generacije, incidencija je još veća. Na 2,1 milijun cijepljenih AstraZenecom u Njemačkoj imamo incidenciju od 33 duboke venske tromboze - rekao je Parčina.

Danas 2623 nova slučaja i 19 mrtvih. Na respiratoru je 17 pacijenata više nego jučer
Danas 2623 nova slučaja i 19 mrtvih. Na respiratoru je 17 pacijenata više nego jučer

Odlučeno je da je cjepivo sigurno za osobe starije od 60 godina, a za mlađe od 60 liječnik sam mora procijeniti rizik i odlučiti hoće li osobu cijepiti AstraZenecom ili ne. 

Epidemiolog se na kraju osvrnuo i na putovanja u Njemačkoj i poručio kako je svaki prelazak granice sam po sebi rizik.

- U Hrvatskoj je režim puno liberalniji, mjere su ovdje na puno većoj razini - rekao je Parčina dodajući da imaju konstantni rast novozaraženih i hospitaliziranih među mlađom populacijom.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 30

VIDEO

Pokušaj ubojstva u Zagrebu: Žena (42) izbola poznanika
STRAVA NA MEDVEŠČAKU

Pokušaj ubojstva u Zagrebu: Žena (42) izbola poznanika

Liječnička pomoć muškarcu je pružena u Kliničkoj bolnici Merkur gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđen, javlja zagrebačka policija

Avion je bio na servisu dan prije kobnog pada. Mehaničar kaže: 'Ne vjerujem da je do motora'
DOZNAJEMO

Avion je bio na servisu dan prije kobnog pada. Mehaničar kaže: 'Ne vjerujem da je do motora'

Sportski zrakoplov bio je u Sloveniji na 50-satnom pregledu: 'Sad kad je bio 50-satni pregled, motor je bio provjeren na tlu. Znači, motor je obavio sve faze testiranja na tlu', kazao nam je mehaničar
Kolege iz Hitne se oprostile od Ivana: 'Prerano si nas napustio, počivaj u miru u nebeskom letu'
POGINUO U AVIONSKOJ NESREĆI

Kolege iz Hitne se oprostile od Ivana: 'Prerano si nas napustio, počivaj u miru u nebeskom letu'

Cessna 182 je u subotu oko 16 sati pala na području Stupnika. Poginuo je vozač Hitne iz Zaprešića te ozlijeđeno još četvero ljudi. Olupina je ostala zaglavljena u gustoj šumi